ΟΙΚΙΑΚΑ

Πρώτα ξεσκόνισμα ή ηλεκτρική σκούπα;

Πρώτα ξεσκόνισμα ή ηλεκτρική σκούπα;, ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

Όταν σας έχει πιάσει ο… οίστρος για καθαριότητα, δεν σημαίνει ότι θα φάτε όλες τις ώρες να καθαρίζετε ούτε ότι θα κάνετε δύο φορές τα πράγματα.

Γι’ αυτό, ακολουθώντας τη σωστή σειρά καθαρισμού θα έχετε τα πιο ικανοποιητικά και γρήγορα αποτελέσματα. Στο ερώτημα τι πρέπει να γίνει πρώτα, το ξεσκόνισμα ή το σκούπισμα, η γρήγορη απάντηση είναι: ξεσκονίστε πρώτα και μετά σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα.  Ακόμη και όταν χρησιμοποιείτε το καλύτερο ξεσκονόπανο, μερικά σωματίδια σκόνης θα διαφύγουν. Η σκόνη που πετάει στον αέρα θα καθίσει τελικά σε χαμηλότερο σημείο. Συνήθως, αυτό είναι το πάτωμα. Αυτό σας προσφέρει μια δεύτερη ευκαιρία να αφαιρέσετε τη σκόνη από το δωμάτιο, όταν σκουπίζετε με ηλεκτρική σκούπα.

Το ξεσκόνισμα πρώτα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά εάν έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που ξεσκονίσατε. Το ξεσκονόπανο θα γεμίσει με σωματίδια και μεγάλες ποσότητες σκόνης που κάποια θα πέσουν στο πάτωμα.

Μια φορά κι έναν καιρό, οι ειδικοί καθαρισμού συνιστούσαν πρώτα την ηλεκτρική σκούπα. Οι παλαιού τύπου ηλεκτρικές σκούπες έβγαζαν τόση πολλή σκόνη που το ξεσκόνισμα γινόταν τελευταίο. Αλλά οι σημερινές αεροστεγείς σκούπες με πολλαπλά φίλτρα (συχνά ένα φίλτρο HEPA που παγιδεύει τουλάχιστον το 99,97% των σωματιδίων) συλλαμβάνουν αποτελεσματικά τα μικρά σωματίδια σκόνης, επομένως είναι πιο παραγωγικό να σκουπίζετε ένα δωμάτιο ως το τελευταίο βήμα.

Η καλύτερη σειρά καθαρισμού για οποιοδήποτε δωμάτιο

Τακτοποιήστε: Είναι σχεδόν αδύνατο να ξεσκονίσετε ή να σκουπίσετε με ηλεκτρική σκούπα αποτελεσματικά, εάν πρέπει να αποφύγετε στοίβες χαρτιού, παιχνίδια, σωρούς ρούχων ή οτιδήποτε άλλο. Ξεκινήστε από τη μία πλευρά του δωματίου και προσπαθήστε να μαζέψετε αντικείμενα που δεν είναι στη θέση τους. Κρατήστε μια σακούλα σκουπιδιών πρόχειρη για αντικείμενα που πρέπει να πεταχτούν και ένα καλάθι ή κουτί για πράγματα που ανήκουν σε άλλο δωμάτιο.

Ξεκινήστε από πάνω: Δουλεύοντας από την οροφή του δωματίου, μπορείτε σιγά-σιγά να κατεβάσετε τη σκόνη και τους ιστούς αράχνης. Ξεκινήστε με το ξεσκόνισμα των δυσπρόσιτων ανεμιστήρων οροφής, των φωτιστικών, των γωνιών και των κορυφών των ψηλών επίπλων. Μετακινηθείτε προς τα κάτω στα τραπέζια, περβάζια παραθύρων και πόδια επίπλων. Μπορεί να χρειαστεί να κάνετε περισσότερα από απλώς ξεσκόνισμα. Ορισμένες επιφάνειες θα πρέπει να καθαριστούν πιο προσεκτικά με ένα κατάλληλο καθαριστικό. Συνεχίστε να καθαρίζετε στο δωμάτιο μέχρι να φτάσετε στο δάπεδο.

Για να συλλάβετε την περισσότερη σκόνη: Χρησιμοποιήστε το εξάρτημα και τον εύκαμπτο σωλήνα μαλακής βούρτσας ταπετσαρίας της ηλεκτρικής σκούπας για να σκουπίσετε την οροφή και μετά τους τοίχους — στη συνέχεια χρησιμοποιήστε το στα ταπετσαρισμένα έπιπλά σας. Χρησιμοποιήστε ένα ηλεκτροστατικό ξεσκονόπανο ή ελαφρώς βρεγμένο πανί από μικροΐνες για να καθαρίσετε επιφάνειες. Εάν μπορείτε, περιμένετε τουλάχιστον 15 λεπτά μετά το ξεσκόνισμα πριν καθαρίσετε το δωμάτιο με ηλεκτρική σκούπα. Αυτό δίνει στα σωματίδια σκόνης που αιωρούνται στον αέρα χρόνο να καθίσουν στο δάπεδο.

Χρήσιμη συμβουλή: Χρησιμοποιήστε το ως ευκαιρία για να αφαιρέσετε τη σκόνη από τις κουρτίνες, επίσης. Εάν οι κουρτίνες είναι ελαφριές, ανακινήστε τις αφού καθαρίσετε τις οροφές και τους τοίχους για να απομακρύνετε το μεγαλύτερο μέρος της σκόνης ή περιμένετε 15 λεπτά μετά το ξεσκόνισμα για να σκουπίσετε τις κουρτίνες.

Η ώρα για σκούπισμα

Τώρα που όλη η σκόνη έχει καθίσει στο δάπεδο, ήρθε η ώρα να σκουπίσετε με την ηλεκτρική σκούπα. Ανάλογα με τον τύπο του δαπέδου, προσαρμόστε τις ρυθμίσεις. Όταν σκουπίζετε με ηλεκτρική σκούπα ένα χαλί, βεβαιωθείτε ότι η ράβδος ή η κυλινδρική βούρτσα έρχονται σε επαφή με την επιφάνεια των ινών. Ξεκινήστε από τη μία πλευρά του δωματίου. Καθαρίστε με μακριές, ομαλές κινήσεις στη διαδρομή προς τον τοίχο. Και στη συνέχεια, ακολουθήστε την αντίστροφη πορεία. Το σκούπισμα της περιοχής δύο φορές με ηλεκτρική σκούπα θα συλλάβει όλη τη σκόνη.

Χρήσιμη συμβουλή: Εάν δεν διαθέτετε ηλεκτρική σκούπα, οι κατασκευαστές δαπέδων συνιστούν το σφουγγάρισμα μόνο σε σκληρά δάπεδα. Ακολουθήστε την ίδια σειρά καθαρισμού και κάντε το σφουγγάρισμα τελευταίο.

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι σε μικρούς χώρους με δάπεδα σκληρής επιφάνειας, όπως μπάνια, ή κάτω από έπιπλα, η σκούπα είναι πιο εύκολη στη χρήση από μια ηλεκτρική σκούπα.

Τέλος, κάποιες συμβουλές για να μειώσετε τη σκόνη στο σπίτι σας:

  • Κρατήστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά.
  • Αλλάζετε συχνά τα φίλτρα αέρα HVAC.
  • Αλλάξτε τα κλινοσκεπάσματα και πλύνετε τα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
  • Τακτοποιήστε τα πράγματα σας και τους παγιδευτές σκόνης, όπως τα ψεύτικα φυτά, ενώ τινάζετε συχνά π.χ. τα ριχτάρια.

 


 

Σε συνεργασία με το womanidol

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι