Συνταγές από την Αρχαιότητα – Ομηρικές ελιές
05/12/2023Μία συνταγή από την ομηρική εποχή για την παρασκευή βρώσιμων ελιών.
Οι ελιές τεμαχίζονται σε δύο ή τέσσερα μέρη και αφαιρείται ο πυρήνας. Προστίθενται το ξύδι και το ελαιόλαδο, κατόπιν τα αρωματικά, τοποθετούνται σε σκεύος με πώμα και προστίθεται μικρή ποσότητα ελαιολάδου εάν τα υλικά δεν καλύπτονται από τα υγρά (ξύδι-ελαιόλαδο). Καταναλώνεται αμέσως, αν και βελτιώνεται δραστικά μετά από τρείς ημέρες.
ΥΛΙΚΑ
- 150 γραμμάρια μαύρες ελιές
- 150 γραμμάρια πράσινες ελιές
- 5 κουταλιές σούπας ξύδι από ερυθρό ξηρό κρασί
- 5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά γλυκού κατατεμαχισμένο μάραθο
- 2 κουταλιές γλυκού κατατεμαχισμένο κόλιανδρο
- 2 κουταλιές γλυκού κατατεμαχισμένος (φρέσκος ή αποξηραμένος) απήγανος (σιδερόχορτο)
- 2 κουταλιές γλυκού κατατεμαχισμένος δυόσμος (φρέσκος ή αποξηραμένος)
Όμηρος: ΟΔΥΣΣΕΙΑ, i.136-i.143, Αποκατάσταση, M.Porcius Cato: DE AGRI CULTURA, 119 Loeb & Andrew Dalby–Sally Grainger: FOOD IN ANTIQUITY, British Museum, 1996.