ΣΥΝΤΑΓΗ

Συνταγές από την Αρχαιότητα – Ομηρικές ελιές

Συνταγές από την Αρχαιότητα – Ομηρικές ελιές, Γιώργος Ηλιόπουλος

Μία συνταγή από την ομηρική εποχή για την παρασκευή βρώσιμων ελιών.

Οι ελιές τεμαχίζονται σε δύο ή τέσσερα μέρη και αφαιρείται ο πυρήνας. Προστίθενται το ξύδι και το ελαιόλαδο, κατόπιν τα αρωματικά,  τοποθετούνται σε σκεύος με πώμα και προστίθεται μικρή ποσότητα ελαιολάδου εάν τα υλικά δεν καλύπτονται από τα υγρά (ξύδι-ελαιόλαδο). Καταναλώνεται αμέσως, αν και βελτιώνεται δραστικά μετά από τρείς ημέρες.

ΥΛΙΚΑ

  • 150 γραμμάρια μαύρες ελιές
  • 150 γραμμάρια πράσινες ελιές
  • 5 κουταλιές σούπας ξύδι από ερυθρό ξηρό κρασί
  • 5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά γλυκού κατατεμαχισμένο μάραθο
  • 2 κουταλιές γλυκού κατατεμαχισμένο κόλιανδρο
  • 2 κουταλιές γλυκού κατατεμαχισμένος (φρέσκος ή αποξηραμένος) απήγανος (σιδερόχορτο)
  • 2 κουταλιές γλυκού κατατεμαχισμένος δυόσμος (φρέσκος ή αποξηραμένος)

 


Όμηρος: ΟΔΥΣΣΕΙΑ, i.136-i.143, Αποκατάσταση, M.Porcius Cato: DE AGRI CULTURA, 119 Loeb & Andrew DalbySally Grainger: FOOD IN ANTIQUITY, British Museum, 1996.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι