ΣΥΝΤΑΓΗ

Συνταγές από την Αρχαιότητα – Τάρτες με καραμελωμένο μάραθο

Συνταγές από την Αρχαιότητα – Τάρτες με καραμελωμένο μάραθο, Γιώργος Ηλιόπουλος

Αναμειγνύεται σε βαθύ σκεύος το αλάτι, το αλεύρι, το βούτυρο και το αραιωμένο μέλι. Το μείγμα κόβεται και τεμαχίζεται σε χονδρά μέρη. Σε δεύτερο μικρότερο σκεύος αναμειγνύεται ο χυμός λεμονιού με το κρύο νερό και προστίθεται αργά στο μείγμα, αναμειγνύοντας με πιρούνι.

Το μείγμα στη φάση αυτή είναι πλέον μία υγρή μάζα, αλλά όχι υδαρή και αν σχηματίζει σβώλους προστίθεται λίγο νερό για να διαλυθούν. Τοποθετείται σε δίσκο με αλευρωμένη επιφάνεια όπου ψύχεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος επί δύο ώρες. Θερμαίνεται ο φούρνος σε θερμοκρασία 350 βαθμούς C και το μείγμα διαιρείται σε τέσσερα τεμάχια, κάθε ένα από τα οποία αποκτά σχήμα δακτυλίου πάχους ελαφρά μικρότερου του 1 cm και πλάτους 10-12 cm, ενώ η περίμετρος κλίνει ελαφρά προς τα επάνω, όπως περίπου μιας ρηχής φόρμας.

Τρυπούνται με πηρούνι και τοποθετούνται σε αλευρωμένη ελαφρά επιφάνεια στον φούρνο σε σκεύος με κάλυμμα (καπάκι ή κάτι ανάλογο). Ψήνεται επί 20-30 λεπτά έως ότου το χρώμα του πλησιάσει το χρυσοκάστανο. Τεμαχίζεται ο μάραθος σε χονδρά μέρη και βράζεται επί τρία λεπτά. Αναδεύεται συνεχώς το μέλι και ο πολτός σταφίδας μαζί με τις χονδρές σταφίδες σε ρηχό σκεύος σε χαμηλή φωτιά έως το σημείο βρασμού, οπότε το χρώμα του γίνεται χρυσοκάστανο.

Αποσύρεται το σκεύος από την φωτιά και προστίθεται στεγνός ο μάραθος για να αναμειχθεί. Μόλις ψυχθεί τεμαχίζεται σε τέσσερα μέρη σε κυκλικό σχήμα στο μέγεθος των δακτυλίων, στους οποίους και τοποθετούνται καλύπτοντας την επάνω επιφάνεια.

ΥΛΙΚΑ

  • Αλεύρι γενικής χρήσης (1 κούπα)
  • 1/4 κουταλιάς του γλυκού αλάτι (αφρίνα)
  • 5 κουταλιές σούπας γίδινο βούτυρο
  • 1/2 αυγού (ωμό)
  • 1 κουταλιά σούπας αραιωμένο μέλι με νερό
  • 1/2 κουταλιάς σούπας λεμόνι
  • 1 κουταλιά σούπας κρύο νερό
  • 2 κεφάλια μάραθος χωρίς τα στελέχη
  • 2/3 κούπας μέλι
  • 2/3 κούπας πολτός σταφίδας (ζαχαροποιημένη με βρασμό)
  • 4 κουταλιές σούπας χονδρές σταφίδες
  • 1 κούπα χυμός ροδιού (για το συνοδευτικό αναψυκτικό)

(Αποκατάσταση-Εκτέλεση: Pam Horowitz: THE FUNERARY FEAST OF MIDAS, Museum Catering Company, University of Pennsylvania, 2004).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι