Σοκολατένιο κέικ να γλύφεις τα δάκτυλά σου…
04/02/2024Παιδιά αν όχι τώρα, ε… πότε θα φτιάξουμε ένα ωραίο μυρωδάτο και ζουμερό σοκολατένιο κέικ να το ευχαριστηθεί η ψυχούλα μας, αλλά και η γούλα μας; Τώρα λοιπόν, όσο ακόμα το κρύο κρατεί γιατί μετά θα έρθει καταπάνω μας η άνοιξη και θα ανοίξει η όρεξή μας για άλλα γούστα.
Τα υλικά τα έχουμε όλοι όλα, δεν είναι κάτι πανάκριβο κι αν τυχόν κάτι δεν έχεις, ρίξε ένα γρήγορο βλέφαρο και πήγαινε πάρ’ το. Δεν θα σε βασανίσω με μίξερ, ταχύτητες, χτύπα δυνατά, χαμήλωσε, δυνάμωσε. Αν έχεις εργαλείο θα ξεμπερδέψεις 2-3 λεπτά νωρίτερα, αλλά κι αν δεν έχεις πάλι τέλειο θα γίνει το κέικ σου! Απλά, γρήγορα και εύκολα θα φτιάξεις ένα σοκολατένιο κέικ που δεύτερο 24ωρο στο σπίτι δε θα βγάλει – θα εξαφανιστεί πολύ γρήγορα, θα δεις…
Ένα μεγάλο μπολ χρειάζεσαι, αλλά κι αν δεν έχεις, και η κατσαρόλα μια χαρά θα την κάνει τη δουλειά της για να το φιλοξενήσει όσο είναι ωμό και σκόρπιο. Ρίξε όλα τα υλικά που θα σου γράψω παρακάτω με τη σειρά στο σκεύος σου. Δηλαδή, πρώτο το αλεύρι, δεύτερη τη ζάχαρη, μετά το κακάο και πάει λέγοντας. Κράτα μόνο τη σοκολάτα για το τέλος και ρίξ΄ την αφού έχεις ανακατέψει όλα τα υπόλοιπα υλικά σου.
Και, αν λέμε, αν έχεις μίξερ χειρός, χτύπα για 1 -2 λεπτά να γίνουνε όλα ένα. Αν δεν έχεις μην τρελαίνεσαι – έχεις τόσα άλλα θέματα να τρελαθείς. Πάρε ένα φουέ ή αυγογδάρτη ή σύρμα και δώσ΄ τους να καταλάβουν μέχρι να γίνουνε ένα. Και αφού όλα γίνουνε ένα, τελευταία ρίξε και την κουβερτούρα, που θα την έχεις κόψει σε κομματάκια. Άλειψε μια φόρμα για κέικ με βούτυρο ή με λαδάκι, πασπάλισέ το καλά και με κακάο και ρίξε το υλικό σου όλο. Έχεις ήδη ανάψει και προθερμάνει καλά τον φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.
ΥΛΙΚΑ
- 2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει ολομόναχο.
- 2 κούπες ζάχαρη.
- 1 κούπα κακάο ωραίο άγλυκο και κοσκινισμένο.
- 1/2 κούπα γάλα.
- 4 αυγά μεγάλα ή 5 μικρά (κανόνισέ το με τις κότες σου αυτό, δεν θα ‘θελα να μπερδευτώ).
- 1 κούπα βούτυρο αγελαδινό λιωμένο τελείως και εντελώς.
- 1/3 της κούπας ζεστό νερό.
- Στη μύτη του κουταλιού του γλυκού σόδα μαγειρική.
- Στη μύτη του ίδιου κουταλιού αλάτι.
- 200 γρ. κουβερτούρα που θα την κόψεις σε κομματάκια.
Υ.Γ. Πάρε καλά υλικά, όχι μαργαρίνες, όχι χάλια κακάο, όχι απομίμηση σοκολάτας, όχι πλαστικά και σκουπίδια σε παραλίες! Φρόντισέ τα, άστα έξω από το ψυγείο 2-3 ώρες να έρθουνε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Μην ανοίξεις τον φούρνο σου πριν περάσουνε 50 λεπτά από την ώρα που ξεκίνησε το ψήσιμο γιατί θα το μετανιώσεις. Αυτοσυγκράτηση λοιπόν. Κάνε στα 50΄ το τεστ με το μαχαίρι, δηλαδή, μπήξε στο κέικ μια μάχαιρα και αν βγει καθαρή είναι ΟΚ, αν όχι, κλείσε γρήγορα το φούρνο και άφησέ το λίγο ακόμα.
Όταν όμως είναι έτοιμο, όταν έχει ψηθεί, άνοιξε τις πόρτες των δωματίων του σπιτιού, άνοιξε και το φούρνο σου, βγάλε το κέικ και άσε τα αρώματα της σοκολάτας να εισχωρήσουνε στα υπνοδωμάτια…
Άσε και τη φόρμα να κρυώσει 10 λεπτά, πέρασέ το γύρω γύρω προσεκτικά με ένα μαχαιράκι να το βοηθήσεις να ξεκολλήσει και τούμπαρέ το σε μια πιατέλα. Μην βάλεις σε παρακαλώ τίποτα από πάνω. Δεν χρειάζεται φτιασίδια ή αλλιώς μην βάλεις άχνη ή γλάσο πάνω του. Απόλαυσέ το στην απλότητα του. Καλοφάγωτο!