Σουτζουκάκια πολίτικα με ρύζι να γλύφεις τα δάκτυλά σου…
07/06/2025
Ο ελληνισμός της Μικράς Ασίας άφησε ανεξίτηλο σημάδι στην ελληνική κουζίνα, φέρνοντας γεύσεις και συνταγές γεμάτες αρώματα από την Πόλη και τα παράλια της Ιωνίας, πριν και μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, όταν οι Έλληνες της περιοχής έφεραν μαζί τους την πλούσια γαστρονομική τους παράδοση. Τα σουτζουκάκια με ρύζι πολίτικα είναι ένα πιάτο που φέρνει τις γεύσεις της Πόλης στο τραπέζι μας, συνδυάζοντας αρωματικά σουτζουκάκια με μια πλούσια σάλτσα ντομάτας και μπαχαρικών, που δένει τέλεια με το ρύζι.
Τα σουτζουκάκια πολίτικα είναι ένα ιδανικό πιάτο για ένα οικογενειακό γεύμα ή μια συγκέντρωση με φίλους, γεμάτο αρώματα ανατολής και ζεστασιά.
Υλικά
Για δύο μερίδες σουτζουκάκια θα χρειαστούμε:
- 2 μεταλλικές φόρμες για το ρύζι
- 300 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
- 1 μικρό κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 φέτα ψωμί
- 1 αυγό
- 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 πρέζα μαύρο πιπέρι
- 1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1 φλιτζάνι ρύζι μπασμάτι
- 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτί ντοματάκια (500 γραμμάρια)
- 1 μικρό κουτί πελτέ ντομάτας
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1 πρέζα κανέλα
- 1 πρέζα μπαχάρι
- 1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό για γαρνίρισμα.
Προετοιμασία
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μουλιάζουμε τη φέτα ψωμιού σε νερό, τη στραγγίζουμε καλά και τη θρυμματίζουμε. Βράζουμε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες και το κρατάμε ζεστό μέσα σε 2 μεταλλικές φόρμες.
Παρασκευή σουτζουκακιών και σάλτσας
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το ψωμί, το αυγό, το κύμινο, το αλάτι, το πιπέρι και τον μαϊντανό, ζυμώνοντας καλά μέχρι να γίνει ομοιόμορφο μείγμα. Πλάθουμε το μείγμα σε μακρόστενα σουτζουκάκια. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τα σουτζουκάκια για 5-7 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε την υπόλοιπη 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο, προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον σοτάρουμε για 1 λεπτό. Ρίχνουμε τα ντοματάκια, τη ζάχαρη, την κανέλα, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι, και μαγειρεύουμε τη σάλτσα για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να δέσει. Προσθέτουμε τα σουτζουκάκια στη σάλτσα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να απορροφήσουν τις γεύσεις.
Σύνθεση
Αδειάζουμε προσεκτικά το ρύζι από την μεταλλική φόρμα και τοποθετούμε δίπλα τα σουτζουκάκια, περιχύνοντας με τη σάλτσα ντομάτας. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό για φρεσκάδα.
Ιδανικά συνοδεύεται με ένα ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί, αλλά το καλοκαίρι του ταιριάζει επίσης, μια παγωμένη μπύρα!
Παρασκευή και Φωτογραφίες του Νίκου Ζάππα