ΣΥΝΤΑΓΗ

Σπανακόπιτα με μυζήθρα και δυόσμο

Σπανακόπιτα με μυζήθρα και δυόσμο, Νίκος Ζάππας

Η σπανακόπιτα ανήκει στα κορυφαία κλιμάκια της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας. Την συναντάμε σε ποικίλες εκδοχές ανά γεωγραφική περιοχή, με διαφορετικές συνταγές, κυρίως ως προς το είδος της ζύμης. Είναι ευρέως διαδεδομένη, καθώς, μαζί με την τυρόπιτα, αποτελεί το παραδοσιακό πρωινό κολατσιό των Ελλήνων.

Στην περίπτωσή μας, θα φτιάξουμε μια νοστιμότατη σπανακόπιτα με πλούσια αρώματα και γεύση, χάρη στη συνύπαρξη του σπανακιού, του φρέσκου κρεμμυδιού, ελάχιστου σκόρδου, φρέσκου βασιλικού, ελαιολάδου, μυζήθρας και δυόσμου. Το ζυμάρι θα φτιαχτεί με τον παραδοσιακό τρόπο πίτας, αντί για φύλλο ή σφολιάτα.

Προετοιμασία ζύμης για σπανακόπιτα: Φτιάχνουμε το ζυμάρι, εύκολα και γρήγορα. Σε ένα μπολ ρίχνουμε 4 κούπες αλεύρι, 1 κούπα γάλα, 2 κουταλιές της σούπας αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι η μάζα να γίνει ζυμάρι. Αφήνουμε το ζυμάρι αλευρωμένο στην άκρη να ξεκουραστεί.

Προετοιμασία γέμισης για σπανακόπιτα: Πλένουμε 1,5 κιλό σπανάκι και κόβουμε κάθε φύλλο σε έξι κομμάτια. Σε ένα βαθύ σκεύος, κατά προτίμηση γυάλινο, ρίχνουμε το σπανάκι και προσθέτουμε ελαιόλαδο, σαν να φτιάχνουμε σαλάτα. Προσθέτουμε 200 γραμμάρια μυζήθρα τριμμένη, ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι, μισή σκελίδα ψιλοκομμένο σκόρδο, μισή κούπα αποξηραμένο βασιλικό, λίγο χοντρό αλάτι, 4 κορυφές φρέσκο βασιλικό και 4 κορυφές δυόσμο. Ανακατεύουμε μέχρι να αναδειχθούν τα αρώματα του βασιλικού και του δυόσμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελική σύνθεση σπανακόπιτας: Απλώνουμε τα 2/3 της ζύμης σε ένα στρογγυλό μεταλλικό ταψί, ώστε να κρέμεται περιμετρικά και εξωτερικά του σκεύους. Αλείφουμε τη ζύμη με λίγο ελαιόλαδο και απλώνουμε απαλά τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια. Στη συνέχεια, τρίβουμε 200 γραμμάρια μυζήθρα πάνω στη γέμιση και απλώνουμε την υπόλοιπη ζύμη, την οποία έχουμε πρώτα ανοίξει, για να σκεπάσουμε τη βάση με τη γέμιση.

Διπλώνουμε την περίμετρο της ζύμης της βάσης που κρέμεται εξωτερικά, καλύπτοντας το εσωτερικό του ταψιού. Αλείφουμε ξανά με λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει η ζύμη και στη συνέχεια χαμηλώνουμε στους 50 βαθμούς για 10 λεπτά. Συνοδεύεται ιδανικά με ελληνικό καφέ.

Έτοιμη:

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx