ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Στις καλύτερες δίαιτες η μεσογειακή διατροφή

Στις καλύτερες δίαιτες η μεσογειακή διατροφή

Στο ξεκίνημα της άνοιξης, δίνεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την παρουσίαση και την καταγραφή των δημοφιλέστερων μοντέλων διατροφής, για το απερχόμενο έτος. Συνολικά, όπως προκύπτει από το έγκυρο US World και Report, ξεχώρισαν ορισμένες γνωστές και άκρως μελετημένες δίαιτες, ενώ για 6η χρονιά κυριάρχησε και δέσποσε στην πρώτη θέση η Μεσογειακή δίαιτα.

Μεσογειακή δίαιτα

Η Μεσογειακή δίαιτα αποτελεί το πλέον γνωστό μοτίβο διατροφής σε παγκόσμιο επίπεδο, που αναδείχθηκε και αναδύθηκε από τη μελέτη επτά χωρών. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που ασχολήθηκε με καρδιαγγειακές παθήσεις και τη σχέση τους με τη διατροφή, ήδη από το 1956. Η έρευνα εστίασε σε επτά χώρες, οι περισσότερες από τις οποίες αντιπροσωπεύουν μια συγκεκριμένη φιλοσοφία πάνω στο φαγητό και βασίζονται σε διαφορετικές πρώτες ύλες: ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ολλανδία, Φινλανδία, (πρώην) Γιουγκοσλαβία, Ιταλία και Ελλάδα.

Το μοναδικό αυτό σε έκταση επιστημονικό project έχει δώσει κοντά στις 100 επιμέρους μελέτες και φυσικά χιλιάδες επιστημονικές δημοσιεύσεις από όλον τον κόσμο. Μέσα από εκείνη προήλθε ο όρος “Μεσογειακή Διατροφή”, μια έννοια που μας βοήθησε να καταλάβουμε καλύτερα τον εαυτό μας, την καταγωγή και τις ρίζες μας. Από τον ελλαδικό χώρο μελετήθηκαν οι κάτοικοι της Κρήτης και της Κέρκυρας, που, ενώ είχαν παρόμοιες διατροφικές συνήθειες, διέφεραν ως προς τη σωματική δραστηριότητα, αφού οι Κρητικοί με τις αγροτικές εργασίες υπερτερούσαν σε αυτόν τομέα.

Ποια τρόφιμα υπάρχουν στη Μεσογειακή διατροφή: Στο τραπέζι αυτής της διατροφής, πέρα από το ελαιόλαδο (το δείγμα της έρευνας κατανάλωνε περί τα 90 γραμμάρια την ημέρα), υπάρχουν σε γενναίες μερίδες λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ανεπεξέργαστα δημητριακά, ψάρια, γαλακτοκομικά, ενώ χαμηλή είναι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος (όχι πάνω από δύο φορές τον μήνα η κατανάλωση του), γλυκών (σπάνια η κατανάλωση). Το μέλι και το κρασί έχουν θέση σε αυτό το είδος διατροφής, χωρίς όμως υπερβολές.

Οφέλη της Μεσογειακής Δίαιτας: Η εν λόγω σύνθεση έχει ως αποτέλεσμα αφενός χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά (το πολύ έως 10% της καθημερινής διατροφής) και χοληστερόλη, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση των παραγόντων που αποδεδειγμένα αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες. Ούτε λίγο ούτε πολύ η τήρηση της Μεσογειακής και Κρητικής διατροφής συνδέεται αδιαμφισβήτητα με τα εξής: Περίπου 40% μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου. Περίπου 30% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας σε μεσήλικες και ηλικιωμένους. Και, ενώ η μελέτη δεν έχει σταματήσει ποτέ, πλείστες άλλες έρευνες έχουν επιβεβαιώσει τα αρχικά ευρήματα, παρέχοντάς μας ανεξάντλητη τροφή για σκέψη.

Διαλειμματική νηστεία- δίαιτα 

Η Διαλειμματική νηστεία (fasting diet) αναφέρεται σε μια διατροφική πρακτική όπου υπάρχουν περίοδοι φαγητού και περίοδοι νηστείας. Ένα από τα δημοφιλέστερα μοτίβα είναι το 16:8, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι νηστεύουν για 16 συνεχόμενες ώρες και έπειτα έχουν ένα παράθυρο 8 ωρών για φαγητό.

Πώς λειτουργεί η Διαλειμματική νηστεία: Κατά τη διάρκεια της περιόδου νηστείας, το σώμα αρχίζει να χρησιμοποιεί τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όπως τα λίπη, αντί για τη γλυκόζη. Αυτή η μετάβαση σε μια κατάσταση νηστείας ενθαρρύνει την απελευθέρωση και τη χρήση του λίπους, ως κύρια πηγή καυσίμου. Το παράθυρο 8 ωρών για φαγητό συνήθως περιλαμβάνει δύο ή τρία γεύματα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι άνθρωποι προσπαθούν να καλύψουν τις θερμιδικές τους ανάγκες και να επιλέγουν τρόφιμα που προωθούν την υγεία.

Απώλεια βάρους: Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους, καθώς η περίοδος νηστείας μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη κατανάλωση θερμίδων.

Οφέλη Διαλειμματικής νηστείας: Βελτίωση Ευεξίας. Ορισμένοι άνθρωποι αναφέρουν ότι νιώθουν πιο ξύπνιοι και ενεργητικοί κατά τη διάρκεια της περιόδου νηστείας. Ένας πιθανός λόγος είναι ότι μέσω της διαλειμματικής νηστείας παρατηρείται αυξημένη απελευθέρωση ορισμένων ουσιών, όπως της βήτα-ενδορφίνης και της νοραδρεναλίνης, που συμβάλλουν στη βελτίωση της διάθεσης και της ενέργειας.

Βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη: Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ευαισθησίας στο ινσουλίνη, ένα κλειδί για τον έλεγχο του σακχαρώδους διαβήτη.keto diet

Κετογονική δίαιτα

Τι είναι; Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο μοτίβο διατροφής, το οποίο στηρίζεται ως επί το πλείστον στο λίπος, αποτελείται επίσης από μέτρια πρόσληψη πρωτεΐνης και ελάχιστη πρόσληψη υδατάνθρακα. Έχει ευρεία εφαρμογή και συστήνεται σε περιπτώσεις φαρμακοανθεκτικής επιληψίας.

Πώς λειτουργεί: Με την απομάκρυνση των υδατανθράκων από τη διατροφή εξαντλούνται τα αποθέματα γλυκογόνου στον οργανισμό. Η γλυκόζη συνιστά το βασικό “καύσιμο” του εγκεφάλου. Όταν αυτό εξαντληθεί, το σώμα καλείται να χρησιμοποιήσει ως ενεργειακή πηγή τα κετονικά σώματα, μια διαδικασία που ονομάζεται κέτωση.

Απώλεια βάρους: Είναι πιθανό, το άτομο να παρατηρήσει μια γρήγορη απώλεια βάρους τις πρώτες μέρες της υιοθέτησης αυτής της δίαιτας, η οποία όμως θα είναι ως επί το πλείστον απώλεια υγρών και όχι απώλεια λίπους. Αυτό συμβαίνει γιατί το γλυκογόνο είναι συνυφασμένο με την παρουσία νερού στο σώμα και συγκεκριμένα σε αναλογία 1 προς 4. Έτσι κατά την απομάκρυνσή του, απομακρύνεται και νερό. Είναι σημαντικό ωστόσο να θυμόμαστε ότι δεν πρόκειται για μία μακροπρόθεσμα βιώσιμη δίαιτα, αφού η συμμόρφωση προϊόντος του χρόνου από το άτομο μειώνεται ενώ η αποχή από τους υδατάνθρακες μπορεί να οδηγήσει σε μείωση συγκέντρωσης και κούραση.

Vegan διατροφή

Ίσως το πλέον φιλοσοφημένο από τα 4 μοντέλα διατροφής. Περιλαμβάνει μια ολόκληρη κουλτούρα γύρω από το τι είναι σωστό με γνώμονα τα δικαιώματα των ζώων και το σεβασμό προς αυτά.

Κατηγορίες Vegetarian διατροφής:

  • Γαλακτοφάγοι: Αποκλείουν οτιδήποτε ζωικό πέρα από τα γαλακτοκομικά.
  • Ωοφάγοι: Από ζωικές πηγές καταναλώνουν μόνο αυγά.
  • Όσοι καταναλώνουν ψάρια και πουλερικά.
  • Αυστηροί Vegan: Έχουν αποκλείσει κάθε ζωική πηγή από το διαιτολόγιό τους

Οφέλη από την Vegan διατροφή: Μείωση της υπέρτασης, της φλεγμονής, του ίδιου του σωματικού βάρους, του μεταβολικού συνδρόμου καθώς και αύξηση της παραγωγικότητας. Επιπλέον η vegan διατροφή συνιστά μία άκρως βιώσιμη για το περιβάλλον διατροφή.

Συμπέρασμα: Κάθε μοτίβο διατροφής έχει τα πλεονεκτήματά του. Συνεπώς, πριν την υιοθέτηση οποιουδήποτε μοντέλου διατροφής θα πρέπει το άτομο να είναι σε συνεννόηση με τον ειδικό υγείας που τον παρακολουθεί. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και η εξατομίκευση ενσαρκώνει σημαίνοντα ρόλο.

 


Η Μαρία Μεντζέλου είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος

Σε συνεργασία με το medNutrition

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι