ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι είναι το γάλα πατάτας και που ωφελεί

Τι είναι το γάλα πατάτας και που ωφελεί, Ζήνα Βαρσάμη

Ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται σε εναλλακτικές μορφές “γάλακτος” μη γαλακτοκομικών προϊόντων για ξεχωριστούς λόγους ο καθένας. Άλλος είναι χορτοφάγος ή vegan, άλλος έχει δυσανεξία στη λακτόζη, σε άλλον δεν αρέσει το ζωικό γάλα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχει πια πληθώρα φυτικών ροφημάτων υποκατάστατων του ζωικού γάλακτος.

Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί πως όλο αυτό είναι και λίγο της μόδας, ή μήπως όχι; Σίγουρα όλοι λίγο πολλοί έχουμε ακούσει ή έχουμε δοκιμάσει γάλα αμυγδάλου ή σόγιας ή βρώμης ή ρυζιού ή φουντουκιού ή από καρύδι και άλλα πολλά. Όμως για το γάλα πατάτας έχεις ακούσει ξανά; Αν η απάντηση είναι ναι, τότε είσαι από αυτούς που δοκιμάζουν τα νέα trends της εποχής. Αν η απάντηση σου είναι όχι, τότε σε αυτό το άρθρο θα γνωρίσουμε μαζί το γάλα πατάτας, την θρεπτική του αξία, τα οφέλη του για την υγεία, τα υπέρ και τα κατά, εν συγκρίσει με τα άλλα φυτικά ροφήματα και πως μπορείς να το εντάξεις στην διατροφή σου αν θέλεις.

Τι είναι το γάλα πατάτας και πως παράγεται;
Αρχικά, όπως προδίδει και το όνομά του, το γάλα πατάτας είναι ένα φυτικό υποκατάστατο του ζωικού γάλακτος, το οποίο παρασκευάζεται από πατάτες. Αποτελεί μία από τις πολλές εναλλακτικές φυτικής προέλευσης, όπως το γάλα από αμύγδαλα, σόγια ή βρώμη, και είναι κατάλληλο για χορτοφάγους και άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη. Η διαδικασία παραγωγής δεν είναι ιδιαίτερα περίπλοκη και περιλαμβάνει την επεξεργασία πατάτας σε πουρέ, την ανάμειξη με νερό και, στη συνέχεια, τη διήθηση του μίγματος ώστε να παραχθεί ένα λευκό υγρό με υφή και γεύση παρόμοια με το παραδοσιακό γάλα. Συχνά, εμπλουτίζεται με βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία για να είναι πιο θρεπτικό.

Διατροφική αξία
Το γάλα πατάτας είναι ελαφρύ, χαμηλό σε λιπαρά και υδατάνθρακες, αλλά μπορεί να μην παρέχει τόση πρωτεΐνη όσο άλλες φυτικές εναλλακτικές. Συνήθως, είναι εμπλουτισμένο για να καλύψει τις ανάγκες σε βιταμίνες και μέταλλα, καθιστώντας το καλή επιλογή για άτομα που αναζητούν βιώσιμες φυτικές εναλλακτικές. Πιο συγκεκριμένα, ένα ποτήρι 240ml περιέχει:

  • Ενέργεια. Είναι χαμηλό σε θερμίδες, έχει περίπου 40-50 θερμίδες, ανάλογα με την επεξεργασία και την προσθήκη άλλων συστατικών.
  • Υδατάνθρακες. Περιέχει 8-10g υδατάνθρακες, κυρίως από το άμυλο της πατάτας, αλλά το γλυκαιμικό φορτίο παραμένει χαμηλό.
  • Πρωτεΐνη.Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, περίπου 1g, το οποίο είναι λιγότερο από τα  περισσότερα ζωικά γάλατα ή άλλα φυτικά γάλατα, όπως το γάλα σόγιας.
  • Λιπαρά. Έχει ελάχιστο ή καθόλου λίπος, λιγότερο από 1g, καθώς οι πατάτες δεν περιέχουν φυσικά πολλά λιπαρά.
  • Φυτικές Ίνες. Συνήθως δεν περιέχει σημαντικές ποσότητες ινών, καθώς οι περισσότερες απομακρύνονται κατά τη διαδικασία παρασκευής.

Ποιά τα οφέλη της Πατάτας;

Βιταμίνες και Μέταλλα

  • Βιταμίνη D. Το γάλα πατάτας συχνά εμπλουτίζεται με βιταμίνη D, που βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου.
  • Βιταμίνη B12. Συνήθως προστίθεται στα εμπλουτισμένα φυτικά γάλατα για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες.
  • Ασβέστιο. Εμπλουτίζεται με ασβέστιο για να προσφέρει παρόμοια ποσότητα με το ζωικό γάλα (περίπου 120-130 mg ανά ποτήρι).
  • Σίδηρος και κάλιο. Το φυσικό περιεχόμενο της πατάτας περιέχει μικρές ποσότητες αυτών των στοιχείων. Δεν περιέχει λακτόζη, ούτε γλουτένη: Είναι κατάλληλο για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη και για δίαιτες χωρίς γλουτένη. Το γάλα πατάτας είναι ελεύθερο λακτόζης και γλουτένη, ενώ αποτελεί ιδανική επιλογή για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη και δυσανεξία στη γλουτένη.

Σύγκριση με φυτικά γάλατα και πλεονεκτήματα

Το γάλα πατάτας, αν και σχετικά νέο, παρουσιάζει κάποιες ενδιαφέρουσες διαφορές σε σύγκριση με άλλα δημοφιλή φυτικά γάλατα, όπως το γάλα σόγιας, αμυγδάλου, βρώμης και ρυζιού.

Θρεπτική Αξία

Γάλα Πατάτας
Χαμηλό σε θερμίδες, λίπη και πρωτεΐνη. Περιέχει κυρίως υδατάνθρακες από το άμυλο της πατάτας, ενώ συχνά εμπλουτίζεται με ασβέστιο, βιταμίνες D και B12.

Γάλα Σόγιας
Υψηλό σε πρωτεΐνη (περίπου 7-8g ανά ποτήρι), κάνοντας το ένα από τα πιο θρεπτικά φυτικά γάλατα. Εμπλουτίζεται συχνά με βιταμίνες και μέταλλα. Θερμίδες γύρω στις 80-100.

Γάλα Αμυγδάλου
Πολύ χαμηλό σε θερμίδες και λίπη, με ελάχιστη πρωτεΐνη (περίπου 1g ανά ποτήρι). Έχει ελαφρώς υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες Ε.

Γάλα Βρώμης
Υψηλότερο σε υδατάνθρακες από άλλα φυτικά γάλατα (περίπου 15-20g), παρέχει φυτικές ίνες και χαμηλή ποσότητα πρωτεΐνης (περίπου 3g). Θερμίδες γύρω στις 120-150 ανά ποτήρι.

Γάλα Ρυζιού
Πολύ ελαφρύ σε θρεπτική αξία, υψηλότερο σε υδατάνθρακες (περίπου 22g) και σχεδόν καθόλου πρωτεΐνη ή λίπη. Θερμίδες γύρω στις 120 ανά ποτήρι.

Υφή και Γεύση
Γάλα Πατάτας: Ουδέτερη γεύση, ελαφριά υφή. Είναι ευέλικτο στη χρήση, καθώς η γεύση του δεν υπερτερεί στα ροφήματα ή στα φαγητά.
Γάλα Σόγιας: Έχει πιο γεμάτη υφή και πιο χαρακτηριστική, ελαφρώς πικρή γεύση.
Γάλα Αμυγδάλου: Ελαφρύ και με γεύση ξηρών καρπών. Μπορεί να είναι ελαφρώς πιο γλυκό, ειδικά αν είναι αρωματισμένο.
Γάλα Βρώμης: Πυκνότερη υφή και ελαφρώς γλυκιά γεύση λόγω της φυσικής ζάχαρης στη βρώμη.
Γάλα Ρυζιού: Λεπτή, υδαρής υφή, ελαφρώς γλυκιά γεύση λόγω του αμύλου του ρυζιού.

Αλλεργίες

  • Γάλα Πατάτας: Δεν περιέχει κοινά αλλεργιογόνα όπως σόγια, ξηρούς καρπούς ή γλουτένη, καθιστώντας το κατάλληλο για άτομα με πολλές αλλεργίες.
  • Γάλα Σόγιας: Ακατάλληλο για άτομα με αλλεργία στη σόγια.
  • Γάλα Αμυγδάλου: Ακατάλληλο για άτομα με αλλεργία στους ξηρούς καρπούς.
  • Γάλα Βρώμης: Κατάλληλο για άτομα με αλλεργίες σε ξηρούς καρπούς ή σόγια, αν και μπορεί να περιέχει γλουτένη αν δεν είναι πιστοποιημένο χωρίς γλουτένη.
  • Γάλα Ρυζιού: Χωρίς αλλεργιογόνα, αλλά δεν προσφέρει ιδιαίτερα πολλά θρεπτικά συστατικά.
    Είναι καλό για το περιβάλλον;
  • Το γάλα πατάτας είναι πολύ βιώσιμο, καθώς οι πατάτες απαιτούν λιγότερο νερό και πόρους για την καλλιέργειά τους σε σύγκριση με άλλες καλλιέργειες.

Αξίζει μια θέση στη διατροφή μας;
Το γάλα πατάτας είναι μια εξαιρετικά βιώσιμη επιλογή με ουδέτερη γεύση, καθιστώντας το κατάλληλο για καφέ, δημητριακά, μαγειρική και αρτοσκευάσματα, λόγω της ουδέτερης γεύσης και υφής του. Ωστόσο, έχει χαμηλότερη θρεπτική αξία, ειδικά σε πρωτεΐνες, σε σύγκριση με το γάλα σόγιας ή βρώμης.

Για όσους αναζητούν υψηλότερη θρεπτική αξία, το γάλα σόγιας και βρώμης αποτελούν καλύτερες επιλογές, ενώ το γάλα αμυγδάλου είναι ιδανικό για όσους θέλουν χαμηλές θερμίδες. Παρόλο που είναι σχετικά νέο στην αγορά, κερδίζει δημοτικότητα λόγω της περιβαλλοντικής του φιλικότητας και της ευελιξίας του στη χρήση.


Η Ζήνα Βαρσάμη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος

Σε συνεργασία με το medNutrition

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx