ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι να τρώνε τα παιδιά στο σχολείο

Τι να τρώνε τα παιδιά στο σχολείο
Lunch at school. A charming girl is eating breakfast, a snack at recess in the schoolyard. Nutrition for children from educational institutions.

Η διατροφή στην παιδική και εφηβική ηλικία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για μια υγιή και σωστή ανάπτυξη. Η περίοδος αυτή είναι η καταλληλότερη, τόσο για τη διαμόρφωση όσο και για την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, που δύσκολα θα τροποποιηθούν τα μετέπειτα χρόνια. Η υιοθέτηση ενός υγιούς τρόπου διατροφής από μικρή ηλικία συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την πρόληψη πολλών προβλημάτων υγείας βραχυπρόθεσμα, αλλά και χρόνιων νοσημάτων στην ενήλικη ζωή. Αν και ο ρόλος της οικογένειας σε ό,τι αφορά τη διατροφή και τις συνήθειες του παιδιού είναι πρωταρχικός και υψίστης σημασίας, το περιβάλλον του σχολείου κατέχει επίσης ένα πολύ σημαντικό ρόλο.

Τα παιδιά περνούν στο σχολείο περίπου το ένα τρίτο της ημέρας τους, πράγμα που σημαίνει ότι περίπου δυο γεύματα της ημέρας γίνονται εκεί. Η διατροφή τους τις ώρες αυτές είναι σημαντική, όχι μόνο από άποψη ποιότητας, αλλά και γιατί επηρεάζει σημαντικά τις γενικότερες διατροφικές τους συνήθειες. Το σχολικό κυλικείο αποτελεί την κύρια πηγή διάθεσης τροφίμων στο σχολείο, ειδικότερα για τα μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά και γι’ αυτό το λόγο τα προϊόντα που διατίθενται από αυτό μπορεί άμεσα να επηρεάσουν τις επιλογές των παιδιών.

Ποια Τρόφιμα εντοπίζονται στο Σχολικό Κυλικείο;

  • Κουλούρι Θεσσαλονίκης – Ελιόψωμο – Σταφιδόψωμο.
  • Κρύα sandwich με τυριά /αλλαντικά/λαχανικά ή τοστ.
  • Πίτσα-Πεινιρλί-Καλτσόνε. Πίτες κουρού ή σφολιάτες με τυρί, σπανάκι.
  • Κρουασάν με σοκολάτα ή μαρμελάδα – Ντόνατς.
  • Σοκολάτες-Μπισκότα. Συσκευασμένοι χυμοί φρούτων.
  • Σοκολατούχο γάλα – Γιαούρτι.
  • Μπάρες δημητριακών.
  • Αναψυκτικά – Ενεργειακά ποτά.
  • Φρέσκα φρούτα – Αποξηραμένα φρούτα – Ξηροί καρποί.
  • Τσίχλες – Καραμέλες.

Είναι Υγιεινά;

Τα περισσότερα τρόφιμα που συναντάμε στα σχολικά κυλικεία είναι πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη (τυρόπιτες, κρουασάν, ντόνατς) ενώ η θρεπτική τους αξία είναι πολύ χαμηλή καθώς δεν περιέχουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για την σωστή ανάπτυξη των παιδιών. Τα περισσότερα από αυτά είναι ιδιαίτερα υψηλά σε θερμίδες, γεγονός που συμβάλλει στην αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας. Τι μπορείτε να επιλέξετε από το Κυλικείο;

  • Κουλούρι Θεσσαλονίκης, σταφιδόψωμο, ελιόψωμο.
  • Μπισκότα δημητριακών.
  • Μπάρες δημητριακών.
  • Γιαούρτι, χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες.
  • Φρέσκα φρούτα.
  • Φυσικοί χυμοί φρούτων ή συσκευασμένοι χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
  • Αποξηραμένα φρούτα.
  • Ξηροί καρποί.

Κυλικείο vs Σπιτικό Κολατσιό

Οι περισσότεροι γονείς συνήθως, λόγω έλλειψης χρόνου ή μεγάλου φόρτου εργασίας, παραλείπουν την προετοιμασία των γευμάτων για το σχολείο. Αν λοιπόν δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή, τότε θα πρέπει να παροτρύνουμε τα μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά να συμμετέχουν στην οργάνωση και την προετοιμασία των γευμάτων τους. Ένα σπιτικό κολατσιό, του οποίου γνωρίζουμε τα συστατικά και την ποιότητά τους, διαφέρει σημαντικά ως προς την θρεπτική του αξία σε σχέση με ένα τυποποιημένο τρόφιμο, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Η διαδικασία προετοιμασίας του κολατσιού στο σπίτι αποτελεί μια από τις καλύτερες τεχνικές διατροφικής εκπαίδευσης για τα παιδιά. Δείτε το λοιπόν σαν διασκέδαση αλλά και ως μέσο επικοινωνίας και δημιουργικού χρόνου με το παιδί σας και επιδιώξτε την συμμετοχή των παιδιών σας στην προετοιμασία του κολατσιού του.

Γρήγορα Γεύματα για να ετοιμάσετε

Όταν η καθημερινότητα είναι πολύ απαιτητική και ο χρόνος περιορισμένος, πρέπει να βρίσκουμε εύκολες και ταυτόχρονα θρεπτικές επιλογές γευμάτων που θα μπορούσαμε να ετοιμάσουμε μέσα σε λίγα λεπτά.

Τέτοιες επιλογές είναι:

  • Σπιτικές μπάρες δημητριακών.
  • Ωμοφαγικές μπάλες ενέργειας.
  • Κουλούρι γεμιστό με ταχίνι / ή και μέλι.
  • Sandwich ολικής αλέσεως με φυσικό βούτυρο καρπών /ή και σπιτική μαρμελάδα/μέλι.
  • Tortilla ολικής αλέσεως με βούτυρο καρπών και φρούτο (μπανάνα, μούρα,κ.α).
  • Παστέλι.
  • Sandwich ολικής αλέσεως με τυρί & λαχανικά.
  • Πολύσπορα κριτσίνια & κίτρινο τυρί.
  • Ρυζογκοφρέτες – Καλαμπογκοφρέτες.
  • Φρέσκα φρούτα (μήλο, μπανάνα, αχλάδι).
  • Φρέσκα λαχανικά (καρότα, αγγουράκια).
  • Tortilla ολικής αλέσεως με αβοκάντο &γαλοπούλα.
  • Porridge με γάλα, βρώμη, φρούτο και ξηρούς καρπούς.
  • Φρουτοσαλάτα με μέλι και καρύδια.

Δίνοντας στα παιδιά την δυνατότητα να επιλέγουν από μια μεγάλη γκάμα υγιεινών γευμάτων, χρησιμοποιώντας ποικιλία στα χρώματα αλλά και στα σχήματα των τροφών και ταυτόχρονα κρατώντας μακριά άλλες, χαμηλότερης θρεπτικής αξίας επιλογές, η υγιεινή διατροφή γίνεται πλέον μια ευχάριστη ενασχόληση αλλά και ένας υγιής τρόπος ζωής.


Η Δέσποινα Μαυρίδου είναι κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος

Σε συνεργασία με το medNutrition

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx