ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Το παθιασμένο ραντεβού των εραστών της θάλασσας στην Παιανία

Το παθιασμένο ραντεβού των εραστών της θάλασσας στην Παιανία, Μελαχροινή Μαρτίδου

Το παθιασμένο ραντεβού των εραστών της θάλασσας στην κλαδική έκθεση που την αναμένουν με ανυπομονησία. Στους θαλασσοπλάνητους μύθους του Αιγαίου, του Ιονίου, του Κρητικού και του Θρακικού πελάγους και τους μύστες των μυστικών της θάλασσας μας ταξίδεψε η φετινή έκθεση στο ΜEC Παιανίας Αττικής.

Ποιον δεν συγκινεί ο συναρπαστικός κόσμος της θάλασσας, σε μια χώρα που βρέχεται από παντού, με τα πελάγη της, τα χιλιοτραγουδισμένα λιμάνια, τα περιζήτητα νησιά της, τις κοσμικές αλλά και τις απόκοσμες παραλίες, με τις μοναδικές εναλλαγές τοπίων, με φόντο θαλασσινά ηλιοβασιλέματα πολυφωτογραφημενα και φημισμένα στα πέρατα του κόσμου. Εκεί θα μας “ταξιδέψει” η έκθεση στην Παιανία.

Η φετινή κλαδική θαλασσινή έκθεση στο ΜΕC Παιανίας Αθηνών, Σκαφών, Ψαρέματος, Ψαροτούφεκου, Water Sports και Θαλάσσιου Τουρισμού, με 250 εκθέτες και χιλιάδες επισκέπτες μπορεί να αποτελεί πλέον παρελθόν αλλά σε όσους την είδαν, περιηγήθηκαν στους χώρους της ενημερώθηκαν, θαύμασαν κότερα, σκάφη ειδικής παραγγελίας, θα την συζητούν για πολλές μέρες… Ήταν μία ευεργετική τονωτική διαδικασία για όσους το υγρό στοιχείο αναζωογονεί την ύπαρξη τους, για πεπειραμενους, για ερασιτέχνες καπετάνιους, για οδηγούς ταχύπλοων που ένας κόσμος εξειδικευμένων δράσεων υπηρεσιών και προτάσεων ήταν εμπρός τους.

“Δεν πλησιάζονται, είναι όνειρο θερινής νυκτός” ήταν η πρώτη φράση που άκουσα από νεαρό ζευγάρι με το μωρό τους που θαύμαζαν ένα ταχύπλοο. Δέσποζε στην είσοδο της έκθεσης και μπορούσες από διάφορα επίπεδα με σκάλες να το περιεργαστείς και να το “νιώσεις”. Τα σκάφη σε πολλά χρώματα με δυναμικές μηχανές, με ευρηματικό ντιζάιν με ποικιλία οργάνων και δυνατοτήτων πλεύσης επιβεβαίωναν την αρτιότητα Ελλήνων κατασκευαστών, των εταιριών που εμπορεύονται για απαιτητικούς πελάτες κότερα και σκάφη κρουαζιέρας, ιστιοφόρα, ικανοποιώντας και τις πιο απαιτητικές επιθυμίες.

Βέβαια υπήρχαν και προσιτές λύσεις φουσκωτών υψηλών προδιαγραφών, ευρηματικά κανό, καγιάκ, seascooters, στολές καταδύσεων, εξελιγμένα ψαροντούφεκα, “έξυπνα” δολώματα, κράνη προστασίας, όλος ο εξοπλισμός ψαρέματος, με καλάμι, πετονιά με ανταλλακτικα, σε περίπτερα με αισθητική κι άνεση να υποδεχθούν κάθε ενδιαφερόμενο. Μόδα σε Τ shirts με θαλασσινά θέματα, με στάμπες ψαριών των ελληνικών θαλασσών, με αντιανεμικά κι άλλα ρούχα αδιάβροχα προδιαγραφών, με ψυγεία μεταφορας-συντήρησης αλιευμάτων, με εταιρίες που αναλαμβάνουν υπεύθυνα ανελκύσεις, καθελκύσεις, το ασφαλές πάρκιγκ των σκαφών αναψυχής και το σέρβις των κινητήρων.

Με δικό τους περίπτερο τα μέλη του Πανελλήνιου Σωματείου τεχνικών μηχανών Θαλάσσης εξηγούσαν την σοβαρότητα του έργου επισκευής εξωλέμβιων και εσωλέμβιων κινητήρων, την αναγκαιότητα των service ανά τύπο μηχανής και την υπεύθυνη αντιμετώπιση από πιστοποιημένα μέλη του σωματείου σε όλη την Ελλάδα.

Μία μοναδική έκθεση στην Παιανία

Οι επισκέπτες είχαν την δυνατότητα να δοκιμάσουν τα βραβευμένα προϊόντα της Αμοργού και της εταιρίας που κατοχύρωσε με διπλώματα ευρεσιτεχνίας πρώτη το ρακόμελο, το λικέρ “Ψημένη”, το φραγκοσυκόμελο, την βιολογική τσικουδιά “Αμοργοπούλα” με σαφράν Κοζάνης, αλλά και πεπαλαιωμένα κρασιά σε δρύινα βαρέλια, αμοργιανά παστέλια, λουκούμια από ρακόμελο κ.α.

Σχολές εκμάθησης οδήγησης ταχύπλοων έκαναν προσφορές στους υποψήφιους ενδιαφερόμενους, πληρωμές με δόσεις, εξασφάλιση της επιτυχίας στις εξετάσεις, ενώ νεοσύστατη εταιρία, ποντάροντας στην τουριστική προβολή περιοχών, αναλαμβάνει να γνωρίσει στους αφικνούμενους σε μαρίνες επισκέπτες για σύντομη παραμονή, αξιοπρόσεκτα σημεία ενδιαφέροντος, σε ξηρά και θάλασσα, προϊόντα τοπικής γαστρονομίας ντόπιων παραγωγών, έτσι ώστε να πάρουν κι άλλα ερεθίσματα σε κάθε λιμάνι που προσαράζουν.

Ομάδες διάσωσης με δυναμική παρουσία, εξαιρετικός εξοπλισμός σωσιβίων, παρότρυνση για ειδίκευση ναυαγοσωστών, αυτόνομοι ασύρματοι συναγερμοί σκαφών, GPS Tracker, εξοπλισμοί κατάδυσης αυτόνομης και ελεύθερης, φακοί led, κασετόφωνα, MP3 player και ηχεία θαλάσσης συνυπήρχαν μαζί με ένα δεκάλογο του τι πρέπει να προσέχει ο επιβάτης, αλλά και ο καπετάνιος ενός σκάφους. Σε άλλα περίπτερα υπήρχαν προτάσεις διακόσμησης, με σαλόνια δερμάτινα, έως και κλινοσκεπάσματα, μαξιλάρια μπαμπού, μηχανές χαλάρωσης και μασάζ, γυαλιά ηλίου κι άλλα αντικείμενα.

Απαραίτητη στάση κι ενημέρωση σε ένα περίπτερο που διαφήμιζε την ιδιωτική συλλογή ταχύπλοων σκαφών από το 1956, που ήδη ξεπερνούν τα 70 όλων των τύπων και 280 εξωλέμβιων κινητήρων από το 1940 του Δημήτρη Μάσταγγα που έχει αφοσιωθεί στον εμπλουτισμό της συλλογής για την διάσωση και ιστορική συνέχεια, σε συνδυασμό με δραστηριότητες που θα αφορούν την επίδειξη της στο κοινό.

Οι αναφορές στην αλιεία 

Την τελευταία ημέρα της έκθεσης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων ερασιτεχνικής αλιείας διοργάνωσε ενδιαφέρουσα ενημερωτική ημερίδα για το καθεστώς που διέπει την ερασιτεχνική αλιεία και την ανάγκη προστασίας της με την εγγραφή στους κατά τόπους συλλόγους των ερασιτεχνών αλιέων που υπολογίζονται σε 200.000, αλλά οι εγγεγραμμένοι σήμερα δεν ξεπερνούν τους 6.000. Αναφέρθηκε επίσης στην επαφή με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για θέματα που ανακύπτουν, στην άρση παρεξηγήσεων και απαγορεύσεων. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιωάννης Κιρκιμπολάκης, εκ Κρήτης ορμώμενος, ήταν η ψυχή της ημερίδας.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα αλιείας τόνισε ότι οι ερασιτέχνες αλιείς δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουν εχθρικά τους επιστήμονες, ούτε τους επαγγελματίες παράκτιους αλιείς, αντιθέτως να συνεργάζονται με αποτέλεσμα πάντα την θετική έκβαση των ζητημάτων που ανακύπτουν. Υπήρξαν αναφορές στις παραβιάσεις και την υπεραλίευση των Τούρκων αλιέων που παραβιάζουν ακόμα και τα ελληνικά εθνικά ύδατα. Γενικά ανοίχθηκαν πολλές γόνιμες συζητήσεις στα πηγαδάκια. Ο επισκέπτης είχε τη δυνατότητα να μυηθεί σε άλλους κόσμους, της υποβρύχιας αλιείας, των καταδύσεων μέσω εντυπωσιακών βίντεο, να δει μεθόδους ψαρέματος και μικρά μυστικά για την βοήθεια εξειδικευμένων οργάνων κλπ.

Αναφορά στη θαλασσινή μυθολογία

Κλείνοντας δεν μπορώ να μην επικαλεστώ την σκέψη και γραφή του πανεπιστημιακού Κωνσταντίνου Μεντη για την θαλασσινή μυθολογία που μας θυμίζει: «Στις ελληνικές θάλασσες οι λυρικές εκστάσεις αποκτούν μια Απολλώνια προσωπίδα και συνοδεύουν τις κυανόχαιτες σμαραγδένιες αυλητρίδες στα γαλαζόβλεφα προπύλια του Ανίσκιωτου πελαγικού πολιτισμού. Νηρηϊδική κοιτίδα της Ανατολικής Μεσογείου η Ελλάδα και οι Έλληνες εραστές του θαλασσοπλάνητου μύθου του Αιγαίου και του Οδυσσειακού συμπλέγματος.

»Σύμφωνα με τον Ησίοδο αρχή και πηγή των πάντων είναι το Χάος. Από το χάος ξεπρόβαλε το αιώνιο σκοτάδι Έρεβος και η σκοτεινή Νύξ. Από αυτά το αιώνιο φως ο Αιθήρ και η λαμπρή Ημέρα. Έπειτα η Γαία, ο Τάρταρος και ο Έρως. Η Γαία γέννησε τον Ουρανό και τη Θάλασσα, τον Πόντο θεό των βυθών της εσωτερικής θάλασσας, από τους αρχαιότερους θεούς που η Γαία τον γέννησε πριν ενωθεί με το θεό της εξωτερικής θάλασσας Ωκεανό»…

 

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι