ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Χυλοπίτες οι ελληνικές ταλιατέλες – H διατροφική τους αξία

Χυλοπίτες οι ελληνικές ταλιατέλες – H διατροφική τους αξία, Ειρήνη Μπαμπαρούτση

Οι χυλοπίτες είναι ένα είδος παραδοσιακού ζυμαρικού που χρησιμοποιείται ιδιαιτέρως στην ελληνική κουζίνα. Πρόκειται για είδος ζυμαρικού που έχει όψη και γεύση παρόμοια με τις ταλιατέλες.

Οι χυλοπίτες παρασκευάζονται από σιμιγδάλι σκληρού σίτου, αυγά και γάλα. Πρόκειται για μακριές πλακέ λωρίδες ζυμαρικού κομμένες σε διάφορα μεγέθη, τις οποίες έφτιαχναν παραδοσιακά στα χωριά με τις κλασικές χειροκίνητες μηχανές. Οι χυλοπίτες είναι επίσης γνωστές σε κάποια μέρη της Πελοποννήσου ως “τουτουμάκια”, ενώ στην Κύπρο ως “τουμάτσια”. Σε κάποιες περιοχές της Μακεδονίας λέγονται και “γιουφκάδες”. Ο λόγος που οι χυλοπίτες εντάσσονται στην κατηγορία των ζυμαρικών αποτελεί το γεγονός ότι παρασκευάζονται από σκληρό σιτάρι ή σιμιγδάλι και όχι απλά από αλεύρι.

Η Διατροφική τους αξία

Ως γνωστόν, τα ζυμαρικά όπως και οι χυλοπίτες περιέχουν υδατάνθρακες. Όμως περιέχουν και σίδηρο, σελήνιο, ασβέστιο, φώσφορο, πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, φολικό οξύ), ενώ περιέχουν ελάχιστα λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο. Μάλιστα, οι πρωτεΐνες που περιέχονται είναι υψηλής βιολογικής αξίας και εύπεπτες.

Οι χυλοπίτες περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, φυτοστερόλες και τρυπτοφάνη. Το αμινοξύ τρυπτοφάνη, το οποίο περιέχεται στις χυλοπίτες, εντοπίζεται στο σκληρό σιτάρι που χρησιμοποιείται για την παρασκευή τους. Στο συγκεκριμένο είδος ζυμαρικών περιέχονται επίσης μέταλλα όπως μαγγάνιο και κάλιο καθώς και νικοτινικό οξύ (παρακάτω παρατίθεται η διατροφική αξία των χυλοπίτων).

Διατροφική αξία χυλοπίτων ανά 100 g
Ενέργεια 366,00 kcal
Υδατάνθρακες 70,5 g
Σάκχαρα 3,71 g
Πρωτεΐνες 13,5 g
Λιπαρά 3,4 g
Εκ των οποίων κορεσμένα 0,73 g

 

Διατροφική αξία χυλοπίτων ολικής ανά 100g
Ενέργεια 373,00 kcal
Υδατάνθρακες 72,1 g
Σάκχαρα 2,5 g
Πρωτεΐνες 14,7 g
Λιπαρά 2,0 g
Εκ των οποίων κορεσμένα 0,7 g
Φυτικές ίνες 4,0 g

 

Φαινολικά οξέα: Τα ζυμαρικά, υποκατηγορία των οποίων αποτελούν και οι χυλοπίτες, παρασκευάζονται από σιτηρά, στα οποία εντοπίζονται φαινολικά οξέα. Τα φαινολικά οξέα προσδίδουν στα ζυμαρικά αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Φυτικές ίνες: Οι χυλοπίτες ολικής αλέσεως είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και μπορούν να μας κάνουν να χορτάσουμε πιο γρήγορα και ταυτόχρονα να οδηγήσουν σε μία πιο σταδιακή αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, λόγω του ότι φρενάρουν την απότομη απορρόφηση των υδατανθράκων που περιέχουν τα ζυμαρικά. Επίσης οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή γαστρεντερική λειτουργία. Καθώς οι χυλοπίτες αποτελούν είδος ελληνικού παραδοσιακού ζυμαρικού, παλαιότερα όμως δεν υπήρχαν οι χυλοπίτες ολικής. Αυτό, όμως, στις μέρες μας έχει αλλάξει αφού στην αγορά κυκλοφορούν πολλές επιλογές από χυλοπίτες ολικής αλέσεως.

Παρατεταμένος κορεσμός: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες, τα ζυμαρικά από σκληρό σιτάρι είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να εξασφαλίσετε μακροχρόνιο κορεσμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καταναλώνονται συχνά από αθλητές και άτομα με ενεργό τρόπο ζωής.

Τρυπτοφάνη: Το αμινοξύ τρυπτοφάνη το οποίο εντοπίζεται στις χυλοπίτες όπως προαναφέρθηκε συμβάλλει στη γρήγορη ανάκαμψη, την ανακούφιση από το στρες και τον καλύτερο ύπνο.

Ποια τα μειονεκτήματά τους

Τα ζυμαρικά είναι γνωστό ότι έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που σημαίνει ότι δεν βοηθούν στο αίσθημα πληρότητας και κορεσμού, καθώς γνωρίζουμε ότι τα τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη είναι εκείνα που μας παρέχουν ταχύτερα και με μικρότερη ποσότητα το αίσθημα κορεσμού.

Η διεγερτική επίδραση των ζυμαρικών στα πεπτικά όργανα για τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη είναι επιθυμητή. Όμως, με αυτή την προϋπόθεση, τα προϊόντα θα πρέπει να επιλέγονται σωστά, προτιμώντας τα προϊόντα ολικής άλεσης. Αυτό σημαίνει ότι οι χυλοπίτες, εάν δεν είναι ολικής, ίσως να μην αποτελούν την ιδανικότερη επιλογή ζυμαρικών για άτομα με διαβήτη.

Πως να τις εντάξετε στη Διατροφή σας; Οι χυλοπίτες μπορούν να μαγειρευτούν και να συνδυαστούν με ποικίλους τρόπους. Ιδανικότερα, καλό είναι να συνδυαστούν με κάποια πηγή πρωτεΐνης αλλά και με λιπαρά ώστε να δημιουργήσουμε ένα ισορροπημένο και πλήρες γεύμα. Για καλύτερο κορεσμό καθώς και την ένταξη περισσότερων φυτικών ινών και μικροθρεπτικών συστατικών θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και λαχανικά. Επομένως οι χυλοπίτες μπορούν να ενταχθούν στην διατροφή όπως ακριβώς θα κάναμε και με οποιονδήποτε άλλο τύπο ζυμαρικού, όμως, είναι σημαντικό να συνδυαστούν σωστά, ώστε να αποφύγουμε την κατανάλωση μεγαλύτερης μερίδας αλλά και να έχουμε ένα πλήρες μακροθρεπτικά γεύμα.

Τι να προσέξετε;

Οι χυλοπίτες, όπως και η ευρύτερη κατηγορία των σκληρών ζυμαρικών, μπορεί να είναι επιβλαβή μόνο αν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα και κυρίως σε συνδυασμό με κρέας και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, τα οποία τις καθιστούν πιο δύσπεπτες. Ιδιαίτερης σημασίας στην προετοιμασία των ζυμαρικών αποτελεί ο χρόνος βρασμού: Όσο λιγότερος είναι ο χρόνος βρασμού, τόσο αυξάνεται ο χρόνος για την διαδικασία της πέψης με αποτέλεσμα να καθυστερεί η αύξηση της γλυκόζης.

Επομένως, τα γνωστά σε όλους μας “al dente” μακαρόνια αποτελούν καλύτερη επιλογή, ακόμα και για άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Εν κατακλείδι, τα ζυμαρικά μπορούν να αποτελέσουν κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής, αρκεί να μαγειρεύονται με “μεσογειακό” τρόπο.


Η Ειρήνη Μπαμπαρούτση είναι κλινική διαιτολόγος και αθλητική διατροφολόγος

Σε συνεργασία με το medNutrition

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι