Χλωροκούκια με μάραθο: Για να μυρίσει το σπίτι άνοιξη
01/05/2024Αν και το συγκεκριμένο φαγητό το έφτιαχνε η μάνα μου, μόνο μια φορά τον χρόνο και μόνο την Μεγάλη Εβδομάδα, παρόλα αυτά το θυμάμαι με τρόμο! Με θυμάμαι να καταριέμαι από μέσα μου την ώρα που μας σέρβιρε… ας της πέσει η κατσαρόλα ή το πιάτο, αλλά δυστυχώς δεν είχα μαντικές ικανότητες και δεν απέκτησα και ποτέ. Φώναζα όμως δυνατά “Υπάρχει κανένα άλλο παιδί που να τρώει κουκιά;;; Ε;;;”, “φάτα πουλί μου, είναι γλυκά…” έλεγε.
Τώρα πια που έχω περάσει στην άλλη όχθη του χρόνου τα ψάχνω, τα αναζητώ και τα σκέφτομαι πολύ. Εκεί περίπου στα μέσα της άνοιξης. Να μην ξεχαστώ, να πάω λαϊκή να πάρω αγκινάρες και φρέσκα τρελά κουκιά. Και αρακά φρέσκο. Μου αρέσει να τα λέω τρελά. Έχουνε κι αυτό το μάτι πάνω στους σπόρους τους, είναι τόσο ιδιαίτερα, τόσο μοναδικά. Όμορφα και άσχημα μαζί.
Είναι η φαγητάρα της άνοιξης, κρύβει αρώματα και χρώματα, γλύκα και ευωδιές. Μακράν το καλύτερο και γευστικότερο λαδερό για μένα. Ακολούθησε τις οδηγίες και δε θα χάσεις.
Αγόρασε κουκιά. Ακόμα καλύτερα μάζεψε τα από τον κήπο σου! Βγάλε τα περισσότερα από το παλτό τους, να μείνουνε μόνο τα σπόρια τους, αλλά κράτησε και μερικά ολόκληρα, αυτά που είναι μικρά και τρυφερά. Ζεμάτισέ τα για ένα λεπτό σε νερό που κοχλάζει και σούρωσέ τα. Καθάρισε τις αγκινάρες, ξεμάλλιασέ τες προσεκτικά και λεμόνιασέ τες. Και το κοτσάνι τους, βγάλε τις ίνες του και μαγείρεψέ το κι αυτό, είναι γλύκα. Και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλόκοψέ τα και άφησέ τα στην άκρη, στη σειρά τους, να περιμένουνε. Λίγες πατάτες και καρότα, χρειάζονται για να χυλώσει το φαγητό μας.
Σώταρε πρώτα τις πατάτες με τα καρότα σε ωραίο μυρωδάτο ελαιόλαδο και μετά ρίξε τα τρελά κουκιά, τον αρακά, αν έχεις, τα κρεμμυδάκια. Βολτάρισέ τα μέσα στην κατσαρόλα μαζί με τα άλλα λαχανικά. Να ζαλιστούνε για τα καλά και ρίξε ζεστό νερό τόσο που σχεδόν να τα καλύπτει. Μην βάλεις πάρα πολύ γιατί θα τα κάνεις σούπα. Καλύτερα λιγότερο, κι αν χρειαστεί προσθέτεις. Μην ανακατεύεις συνέχεια με κουτάλα και σπας τα υλικά, προσπάθησε απλά να κουνάς την κατσαρόλα σου λίγο.
Τη θέλουνε τη μισή ώρα σε χαμηλή θερμοκρασία, αλλά θα δοκιμάζεις κιόλας. Στα τελευταία δύο λεπτά, θα αλατίσεις και θα τα λούσεις με ψιλοκομμένο φρέσκο μάραθο. Αν και η μυρωδιά του μπορεί να σε μεθύσει, μην σε κοροϊδέψει και βάλεις πάρα πολύ, γιατί η έντασή του μπορεί να επισκιάσει όλες τις άλλες γεύσεις. Βάλε τόσο όσο θα κρατήσει τις ισορροπίες στο φαγητό σου. Αν είσαι ανισόρροπη-ος, βάλε όσο θες! Τη συμβουλή στην έδωσα κάν’ την ό,τι νομίζεις…
Υλικά
- 1+1/2 κιλό κουκιά – θα σου μείνουνε λιγότερα μετά το καθάρισμα, τρεις φρέσκιες αγκινάρες
- 3-4 μέτριες πατάτες, κομμένες όπως θέλεις αλλά ισομεγέθεις
- 3-4 καρότα, κομμένα επίσης όπως θέλεις
- 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1/4 φρέσκο αρακά
- Μάραθο
- Ελαιόλαδο
Υ.Γ. Τα κουκιά δεν είναι για όλους – κάποιοι αδικημένοι από την ζωή και δεν πρέπει να φάνε, έχουν σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ξέρουν αυτοί ποιοι είναι. Αλλά αυτοί που θα φάνε, πρέπει οπωσδήποτε να έχουνε δίπλα τους φρέσκο προζυμένιο ζυμωτό ψωμί για ζουμερές παπάρες. Για λαδομπούκια αλλιώς, με μεγάλες χοντρές μπουκιές!