ΘΕΜΑ

Zero waste: Πείτε όχι στην σπατάλη τροφίμων

Zero waste: Πείτε όχι στην σπατάλη τροφίμων, Νικολέτα Γιαννοπούλου

Ένα από τα κύρια μηνύματα είναι ότι η σπατάλη τροφίμων είναι ένα πρόβλημα σε όλο το σύστημα, επομένως θα χρειαστεί μια συνολική προσπάθεια για την καταπολέμησή της. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλοί τρόποι για να εμπλακούν τα άτομα από τις δικές τους κουζίνες. Εδώ είναι πέντε από τις κορυφαίες συμβουλές.

1. Σχεδιάστε εκ των προτέρων

Μην αγοράζετε είδη μαναβικής, τυριά, και άλλα με τρόφιμα με κοντινή ημερομηνία λήξης χωρίς να σκεφτείτε για μερικές μέρες ή μια εβδομάδα τι θα φάτε. Αν έχετε έναν καλό σχεδιασμό των πιάτων, θα αγοράσετε μόνο ό,τι χρειάζεστε! Αν πρόκειται να φάτε κατεψυγμένη πίτσα ή να βγείτε για φαγητό με τους φίλους ή την οικογένειά σας, προγραμματίστε και αυτό, ώστε να μην αγοράσετε τίποτα άλλο για εκείνο το βράδυ και να καταλήξετε να μην το φάτε.

2. Αποθηκεύστε το φαγητό σας σωστά

Διαφορετικά τρόφιμα πρέπει να αποθηκεύονται με διαφορετικό τρόπο και θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο όταν αποθηκευτούν με τον σωστό τρόπο.

3. Χρησιμοποιήστε τον καταψύκτη σας

Η κατάψυξη είναι σαν ένα μαγικό κουμπί “παύσης” για να διατηρείτε τα τρόφιμα φρέσκα περισσότερο. Μπορείτε να καταψύξετε σχεδόν τα πάντα, μαγειρεμένα και άψητα. Απλώς ελέγξτε για να δείτε ποιο είναι καλύτερο για τα τρόφιμα που καταψύχετε.

Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα είναι όταν δεν έχετε όρεξη να μαγειρέψετε, μπορείτε απλώς να βγάλετε κάτι από την κατάψυξη για να ζεσταθεί και να φάτε.

4. Μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες

Οι ετικέτες ημερομηνίας αναφέρονται συνήθως στην ποιότητα και όχι στην ασφάλεια! Μεγάλοι όμιλοι της βιομηχανίας τροφίμων έχουν επικυρώσει τη χρήση του “use by” για να υποδείξουν πότε ένα προϊόν πρέπει να απορριφθεί για λόγους ασφάλειας των τροφίμων.

Επομένως, χρησιμοποιήστε την καλύτερη κρίση σας—αν ένα προϊόν φαίνεται καλό, μυρίζει και έχει ωραία γεύση, είναι πιθανώς εντάξει να το καταναλώσετε.

5. Καταναλώστε τα περισσεύματα

Καθώς σχεδιάζετε εκ των προτέρων για το τι θα φάτε για την εβδομάδα, προγραμματίστε μια μέρα να φάτε όλα αυτά που έχουν περισσέψει και βρίσκονται στο ψυγείο σας. Ξεχωριστά, μπορεί να μην αρκούν για ένα πλήρες γεύμα, αλλά μπορεί να συμπληρώσουν το φαγητό σας.

Το συμπέρασμα. Το φαγητό έχει τη δύναμη να μεταμορφώσει τις κοινότητες και είναι λάθος να το σπαταλάμε. Ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο, χωρίς αποκλεισμούς και ανθεκτικό σύστημα τροφίμων που αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τα τρόφιμα που καλλιεργούμε. Και όλοι μπορούμε να το υποστηρίξουμε από τις κουζίνες μας.


Σε συνεργασία με το womanidol

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι