Γερμανικά εμπόδια και πάλι στον δρόμο της Ελλάδας

Η μάχη στο Eurogroup – Το ευρωομόλογο είναι χρήμα δεν είναι σλόγκαν, Γεράσιμος Ποταμιάνος

Εμπλοκή παρουσίασαν αργά το απόγευμα οι συνομιλίες στο Eurogroup, καθώς όπως όλα δείχνουν οι συζητήσεις για την συνολική λύση κόλλησαν στο θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του EFSF, αλλά και στο ύψος της τελικής δόσης προς την Ελλάδα.

Η εξέλιξη αυτή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η Σύνοδος οδηγείται σε οριστική εμπλοκή για το ελληνικό ζήτημα, καθώς όλες οι αρμόδιες πηγές προεξοφλούν πως η συνεδρίαση θα καταλήξει σε συμφωνία. Το πρόβλημα με την επιμήκυνση προέκυψε από την παγίδα που έστησε ο Σόιμπλε, πριν από έναν χρόνο, στην Σύνοδο του Ιουνίου του 2017, επιβάλλοντας την γερμανική άποψη στην απόφαση  για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής από 0 – 15 έτη.

Αυτό το κόλλημα του Σόιμπλε με το μηδέν είναι που δημιουργεί και το σημερινό πρόβλημα, καθώς το Βερολίνο, παρά την αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Οικονομικών, επιδιώκει την μικρότερη δυνατή επιμήκυνση. Άλλωστε ήδη  εδώ και εβδομάδες η  Γερμανία επέμενε στην πολύ σκληρή γραμμή, δίνοντας επιμήκυνση 3 – 5 χρόνια, ενώ την ίδια ώρα Ιταλία και Ισπανία είχαν συνταχθεί με την Ελλάδα και ζητούσαν επιμήκυνση τουλάχιστον 10 ετών. Με την άποψη αυτή συντάσσονταν και το ΔΝΤ, αλλά και η ΕΚΤ.

Σημειώνεται ότι η επιμήκυνση αφορά τα δάνεια του EFSF από το δεύτερο μνημόνιο, τα οποία είναι περίπου 100 δισ. Ευρώ, και ότι πριν την Σύνοδο του Eurogroup οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η επιμήκυνση θα ήταν της τάξης των 7 με 8 ετών, με κάποιες πιθανότητες να φτάσει και τα δέκα. Φαίνεται όμως ότι οι δύο πλευρές δεν τα βρήκαν κι όλα θα κριθούν στον δεύτερο γύρο της συζήτησης επί του ελληνικού ζητήματος, ο οποίος άρχισε περίπου στις 23:30.

Τα πράγματα δείχνουν να μην είναι και τόσο καλά όμως και στο θέμα της ενισχυμένης «μετα-μνημονιακής» επιτήρησης, η οποία, απ’ ότι φαίνεται μάλλον θα προβλέπει ρητά τη δυνατότητα των θεσμών να επιβάλουν νέα μέτρα στην Ελλάδα. «Η Επιτροπή μπορεί να προτείνει στο Συμβούλιο Υπουργών να συστήσει στο σχετικό κράτος μέλος τη θέσπιση διορθωτικών μέτρων ή την εκπόνηση ενός σχεδίου προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής», αναφέρει το απόσπασμα του ενημερωτικού σημειώματος της Επιτροπής.

Δηλώσεις πριν το Eurogroup

Καθ ύλη αρμόδιος, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, κατά την συνέντευξη που παραχώρησε στο Λουξεμβούργο με την ευκαιρία της δημοσιοποίησης της ετήσιας έκθεσης του Οργανισμού, ανέφερε ότι μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, θα είναι η πρώτη φορά από τη δημιουργία του που ο Μηχανισμός δεν θα έχει ενεργό πρόγραμμα.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM, Μάριο Σεντένο σημείωσε ότι ο ESM έχει δανείσει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα 47 δισ. ευρώ, ένα ποσό που, όπως είπε, αναμένεται να ανέβει σημαντικά, καθώς προετοιμάζεται η εκταμίευση μιας «σημαντικής», τελικής δόσης.

«Η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός έκαναν πολύ καλή δουλειά, έτσι είναι δυνατό σήμερα να βρούμε μία λύση και να οργανώσουμε τον χρόνο μετά τη λήξη του προγράμματος, έτσι ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί στις αγορές με τις δικές της δυνάμεις», ανέφερε προσερχόμενος στο Συμβούλιο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς. Στην ερώτηση αν θα γίνει ελάφρυνση του χρέους λόγω των τόκων ύψους δισεκατομμυρίων που απέφεραν στη Γερμανία τα ελληνικά ομόλογα, όπως ζήτησε το κόμμα των Γερμανών Πρασίνων, ο Σόλτς απάντησε ότι πρόκειται για ένα γνωστό θέμα, το οποίο θα συζητηθεί και στην Σύνοδο, χωρίς ωστόσο να μπει σε λεπτομέρειες.

Βέβαιος για συνολική λύση στο Eurogroup, που θα περιλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, εμφανίστηκε και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ, σημειώνοντας ότι είναι η σειρά των εταίρων να τηρήσουν τη δική τους δέσμευση προς την Αθήνα. Για μία ιστορική ημέρα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρωζώνη, έκανε λόγο και ο επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί, εκφράζοντας και αυτός την βεβαιότητα ότι θα βρεθεί λύση για την Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, έχει τηρήσει στο έπακρο τις δεσμεύσεις της.

«Λογική λύση προς το συμφέρον όλων» περιμένει από το Eurogroup ο αναπληρωτής επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Άχιμ Ποστ, ο οποίος επισημαίνει ότι στην επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος περιλαμβάνονται και οι ελαφρύνσεις χρέους. ανάλογη ήταν η δήλωση και του  επικεφαλής της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ούντο Μπούλμαν, ο οποίος κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να καταλήξουν σε συμφωνία για μια δίκαιη έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι