Εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και εφικτή την επαναλειτουργία της Χάλκης βλέπει ο Μπαγίς

-
224

«Καλή επίσκεψη που έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε ένα πολύ επιτυχημένο "success story" και για τις δύο πλευρές» χαρακτηρίζει την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, ο πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο στενός συνεργάτης του Ερντογάν, διατυπώνει και την εκτίμηση ότι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είναι εφικτή στο άμεσο μέλλον. Βασίζει μάλιστα αυτήν την αισιοδοξία του στο γεγονός ότι «ο πρόεδρος Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Τσίπρας έδωσαν ένα τέτοιο σήμα στην κοινή συνέντευξη Τύπου».

Σύμφωνα με τον Μπαγίς «και οι δύο πλευρές θα κερδίσουν πολλά» από την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών. Μιλάει μάλιστα για «μια win-win λύση για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, για την Τουρκία, την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους συμμάχους μας, τους πολίτες μας, τον τουρκικό και τον ελληνικό λαό».

Σε ό,τι αφορά πάντως την ένταση στο Αιγαίο, ο Μπαγίς κάνει τον ανήξερο, δηλώνοντας ότι δεν κατάλαβε τη λογική πίσω από αυτή και υποστηρίζοντας ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και θα έπρεπε να συνεργάζονται και όχι να βρίσκονται η μία απέναντι από την άλλη.

Για το Κυπριακό και την επικείμενη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί, στα τέλη του μήνα, ο κ. Μπαγίς επισημαίνει ότι «ίσως έχει φτάσει η ώρα να λύσουν τις διαφορές τους και να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση». Υπογραμμίζει επίσης ότι η επίλυση του Κυπριακού μπορεί να είναι το «κλειδί» όχι μόνο για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά και για τις ευρωτουρκικές, και κυρίως για την οικονομική ευημερία της Κύπρου.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Άγκυρας λέει ότι  πρόκειται για έναν «μη πολιτικό, εθνικό στόχο» και εξαίρει την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του, επισημαίνοντας ότι μια Τουρκία στην ΕΕ «θα σήμαινε έναν πιο προσηνή και φιλικό γείτονα και για την Ελλάδα».