Κοντά στο 40% ο πραγματικός πληθωρισμός στην Τουρκία;

Κοντά στο 40% ο πραγματικός πληθωρισμός στην Τουρκία;

Ο Στιβ Χάνκε είναι καθηγητής και συνδιευθυντής στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Οικονομικών του πανεπιστημίου Johns Hopkins. Πρόσφατα δημοσίευσε άρθρο σύμφωνα με το οποίο ο πραγματικός πληθωρισμός στην Τουρκία τρέχει με 39,9%!

Ο καθηγητής αναφέρθηκε, σε συνέντευξή του, στα καυτά προβλήματα της τουρκικής οικονομίας. «Ο πληθωρισμός αυτή την στιγμή στην Τουρκία τρέχει με 38,5%. Με την κατάρρευση της λίρας ο πληθωρισμός αυξήθηκε. Το σημαντικότερο μέγεθος στην οικονομία είναι η συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ του εγχώριου νομίσματος και του δολαρίου.

»Οι μεταβολές της συναλλαγματικής ισοτιμίας μπορούν να μετατραπούν αξιόπιστα σε ακριβείς εκτιμήσεις του πληθωρισμού. Μετρώ καθημερινά τον πληθωρισμό βάση της αρχής της ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης και έτσι ο πληθωρισμός της Τουρκίας είναι 3,2 φορές μεγαλύτερος που επισήμου που είναι 12,15%.», ανέφερε.

«Το νούμερο που παραδέχεται η τουρκική κυβέρνηση είναι παραπειστικό…Οι δικές μου τιμές λαμβάνουν υπόψη τις αλλαγές σε όλα τα προϊόντα, τις υπηρεσίες και το ενεργητικό. Επίσης εγώ μετρώ κάθε μέρα, η κυβέρνηση κάθε μήνα. Καθώς ο πληθωρισμός ξεπερνά το 25% ετησίως τα στοιχεία μου δίνουν πιο ακριβή εικόνα. Όσον αφορά την ανάπτυξη της Τουρκίας θεωρώ ότι κινείται στο 7%», είπε.

«Για να σταθεροποιηθεί τη λίρα και να ελεγχθεί ο πληθωρισμός τα πραγματικά επιτόκια της κεντρικής τράπεζας θα έπρεπε να κυμαίνονται μεταξύ 5 και 10%. Με πληθωρισμό 38.5% τα ονομαστικά επιτόκια θα έπρεπε να είναι μεταξύ 43,5 και 48,5%. Όσον αφορά τις ιδέες του Ερντογάν για τα επιτόκια μου θυμίζουν αντίστοιχες στη Γερμανία την εποχή του μεγάλου πληθωρισμού το 1923», ανέφερε.

Πληγή ο Ερντογάν

«Η παρέμβαση της κυβέρνησης δεν βοήθησε. Έχουν θέσει τα θεμέλια για ενδεχόμενη κατάρρευση της οικονομίας τα επόμενα δύο χρόνια. Η κεντρική τράπεζα δεν είναι ανεξάρτητη και δεν έχει καταφέρει να σταθεροποιήσει την τουρκική οικονομία, αλλά προκαλεί τη μια νομισματική και τραπεζική κρίση μετά την άλλη. Η νομισματική πολιτική της Τουρκίας γίνεται υπό πολιτική πίεση», τόνισε.

«Για χώρες όπως η Τουρκία προτιμώ ένα νομισματικό συμβούλιο που θα εκδίδει νόμισμα ανάλογα με τις απαιτήσεις σε ξένο νόμισμα σε σταθερή ισοτιμία. Τα αποθεματικά καθορίζονται από χαμηλού ρίσκου ομόλογα σε σταθερό νόμισμα και από χρυσό, ενώ ορίζονται στο 100% ή λίγο πάνω της νομισματικής διαθεσιμότητας. Οι δηλώσεις Ερντογάν, περί δυτικής συνομωσίας για την εξασθένιση της λίρας είναι ανοησίες», υπογράμμισε.

«Η Τουρκία δεν βρίσκεται σε οικονομική κρίση αλλά μπορεί να αντιμετωπίσει εντός των επομένων δύο ετών. Τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας μπορούν να επιλυθούν. Αν συσταθεί νομισματικό συμβούλιο τα μεγαλύτερα προβλήματα τη Τουρκίας λύνονται», είπε.

«Η τουρκική αντιπολίτευση επίσης δεν αντιλαμβάνεται πως η αχίλλειος πτέρνα της Τουρκίας είναι η λίρα. Η Τουρκία προφέρει τεράστιες επενδυτικές δυνατότητες. Αν η λίρα συνδεθεί με το δολάριο ή με τον χρυσό οι επενδυτές θα πλημμυρίσουν την Τουρκία», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ahvalnews.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι