Κούρτς κατά Όρμπαν, λόγω προεδρίας

-
128

Οι συντηρητικοί της Αυστρίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα υπερψηφίσουν την πρόταση που διαπιστώνει ότι η Ουγγαρία παραβιάζει κατ’ εξακολούθηση τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο συντηρητικός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Πρόκειται για μια ασυνήθιστη απόφαση, καθώς ο Κουρτς έχει στενές σχέσεις τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος εκφράζει την σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό. Ο Κουρτς έχει πει επίσης ότι θέλει να χρησιμοποιήσει τις καλές σχέσεις του με τον Όρμπαν για να  οικοδομήσει γέφυρες ανάμεσα στα δυτικά και ανατολικά κράτη μέλη της ΕΕ, τα οποία έχουν διαφορές για το μεταναστευτικό, αλλά και για μια σειρά θεμάτων.

«Οι Αυστριακοί συντηρητικοί βουλευτές θα ψηφίσουν υπέρ επειδή πιστεύουμε πως δεν μπορούν να υπάρξουν συμβιβασμοί στην κυριαρχία του νόμου και της δημοκρατίας και άρα είναι σημαντικό οι κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί εναντίον της Ουγγαρίας να ξεκαθαρίσουν», δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Κουρτς στο τηλεοπτικό δίκτυο ORF.

Οι πέντε συντηρητικοί ευρωβουλευτές της Αυστρίας όμως αποτελούν μόνο το ένα εκατοστό της πλειοψηφίας των δύο τρίτων που απαιτείται στο Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο διαθέτει 750 έδρες, προκειμένου να εγκριθεί η διαδικασία του λεγόμενου Άρθρου 7. Βέβαια αν εγκριθεί η έναρξη της διαδικασίας μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις, όπως η αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της Ουγγαρίας και αυτό θα θέσει σε δοκιμασία τις σχέσεις Κουρτς-Όρμπαν. Ο καγκελάριος της Αυστρίας ωστόσο δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά, καθώς το διάστημα αυτό προεδρεύει στην ΕΕ.

Παραλλήλως ο Κουρτς εμφανίστηκε να προτείνει ότι και άλλες χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης πρέπει να αντιμετωπίσουν τη διαδικασία του Άρθρου 7 και ανέφερε την Πολωνία, την Ρουμανία, την Σλοβακία.