ΟΗΕ: Πιθανό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας οι δολοφονίες Παλαιστινίων στη Γάζα

-
112
Ακυρώνουν οι Αμερικανοί την βοήθεια σε Γάζα και Δυτική Όχθη

Η απάντηση του Ισραήλ στις διαδηλώσεις στη Γάζα το 2018 «μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου ή έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», υπογραμμίζει σε έκθεσή της η Επιτροπή Έρευνας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τους ανεξάρτητους ειδικούς στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αποτελούν την Επιτροπή «ελεύθεροι σκοπευτές των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας έβαλαν στο στόχαστρο αμάχους, μεταξύ των οποίων παιδιά, που δεν δημιουργούσαν επικείμενη απειλή πρόκλησης θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού στους άλλους, όταν πυροβολήθηκαν, ούτε μετείχαν άμεσα σε εχθροπραξίες».

Στην έρευνα αναφέρεται επίσης ότι περισσότεροι από 6.000 άοπλοι διαδηλωτές πλήττονταν από επίλεκτους σκοπευτές κάθε εβδομάδα κατά τις διαδηλώσεις. «Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν σοβαρές, συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες σκότωσαν 189 Παλαιστίνιους διαδηλωτές και τραυμάτισαν 9.204 ανθρώπους πέρυσι κατά τη διάρκεια των εβδομαδιαίων μαζικών διαδηλώσεων στη Λωρίδα της Γάζας», επισημαίνει η έκθεση των ερευνητών του ΟΗΕ.

«Οι ισραηλινοί στρατιώτες διέπραξαν παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σκότωσαν και ακρωτηρίασαν Παλαιστίνιους διαδηλωτές. Ορισμένες από αυτές τις παραβιάσεις μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και θα πρέπει να αποτελέσουν άμεσα το αντικείμενο έρευνας απο το Ισραήλ», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Σαντιάγο Καντόν, κατά την παρουσίαση της έκθεσης στην Γενεύη.

Οι ερευνητές του ΟΗΕ επισημαίνουν ακόμη ότι έχουν βάσιμους λόγους να πιστεύουν ότι οι Ισραηλινοί επίλεκτοι σκοπευτές άνοιξαν πυρ εναντίον δημοσιογράφων, προσωπικού υγείας, παιδιών και αναπήρων, παρόλο που τα πρόσωπα αυτά ήταν «σαφώς αναγνωρίσιμα».

Η Επιτροπή αυτή είχε στη διάθεσή της εμπιστευτικές πληροφορίες όσον αφορά τα πρόσωπα που πιστεύεται ότι ευθύνονται για τους φόνους αυτούς, στα οποία περιλαμβάνονται ελεύθεροι σκοπευτές και διοικητές, τα οποία είχαν δοθεί στην επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ για να τα διαβιβάσει και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, προστίθεται στην έκθεση.

Η Επιτροπή του ΟΗΕ αναγνώρισε ωστόσο ότι ορισμένοι διαδηλωτές ήταν μέλη ενόπλων οργανώσεων και ότι οι διοργανωτές των διαδηλώσεων, στους οποίους περιλαμβάνονταν μαχητές της Χαμάς, ενθάρρυναν την χρήση εμπρηστικών βομβών, προκαλώντας ζημιές και φόβο στο νότιο Ισραήλ.

Αμφισβητείται ωστόσο η θέση του Ισραήλ ότι οι διαδηλώσεις για εβδομάδες στον φράχτη ασφαλείας μεταξύ της Γάζας και του Ισραήλ που άρχισαν τον Μάρτιο του 2018 αποτελούσαν πρόσχημα για τρομοκρατικές δραστηριότητες και οι ερευνητές του ΟΗΕ συμπεραίνουν ότι «οι διαδηλώσεις ήταν πολιτικής φύσης με σαφώς αρθρωμένους πολιτικούς στόχους" και "παρά κάποιες πράξεις σημαντικής βίας, η Επιτροπή κρίνει ότι οι διαδηλώσεις αυτές δεν συνιστούν μάχες ή στρατιωτικές εκστρατείες».