Ποινικές διώξεις σε είκοσι άτομα για την φωτιά στο Μάτι

-
209

Ποινικές ευθύνες σε βαθμό πλημμελήματος εντοπίστηκαν σε βάρος 20 προσώπων για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι και το Νέο Βουτζά που ξέσπασε στις 23 Ιουλίου.

Η δίωξη αφορά τρία πλημμελήματα και ειδικότερα εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή δια παραλλείψεως και σωματικές βλάβες από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως από υπόχρεους και μη.

Με την εξέλιξη αυτή, η δικογραφία περνάει πλέον στα χέρια ανακριτή, εξαιτίας της σοβαρότητας της υπόθεσης και της συρροής των αδικημάτων. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους, είκοσι τον αριθμό, είναι και ο 65χρόνος κάτοικος Πεντέλης, ο οποίος φέρεται να ευθύνεται για την έναρξη της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δίωξη στρέφεται κατά της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, του δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, του δημάρχου Ραφήνας, Ευάγγελου Μπουρνούς, του πρώην γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννη Καπάκη, αλλά και κατά στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού. Παραλλήλως, με εισαγγελική διάταξη μπαίνει στο γραφείο η δικογραφία για τέσσερα πρόσωπα, για τα οποία δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις εμπλοκής.

Οι εισαγγελείς, Ηλίας Ζαγοραίος, Νίκος Φιστόπουλος και Κώστας Σπυρόπουλος, οι οποίοι ολοκλήρωσαν την έρευνα σε χρόνο ρεκόρ έξι μηνών, διαπιστώνουν το απόλυτο χάος και την κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού κατά την αντιμετώπιση της φονικής πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την έρευνα διαπιστώθηκαν ευθύνες της πυροσβεστικής, της ΕΛΑΣ, της Περιφέρειας, των δήμων και της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας.