Σαλβνίνι: Η Ιταλία η πιο αξιόπιστη σύμμαχος των ΗΠΑ στην ΕΕ
18/06/2019Η Ιταλία είναι ο πιο αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ στην Ευρώπη, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι, καθώς προσπάθησε να παρουσιάσει τον εαυτό του ως έναν ισχυρό, έμπιστο πολιτικό ηγέτη στη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον. Ωστόσο δεν συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αλλά με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς στον Λευκό Οίκο.
Ο Πομπέο χαιρέτισε «την αξία» των ιταλοαμερικανικών σχέσεων, ενώ ο δεύτερος επέμεινε στις «κοινές προτεραιότητες» των δύο χωρών. «Σε μια περίοδο που οι θεσμοί της ΕΕ είναι εύθραυστοι και αλλάζουν σημαντικά, η Ιταλία επιθυμεί να είναι ο πρώτος, πιο ισχυρός, αξιόπιστος, έγκυρος και συνεπής εταίρος των ΗΠΑ», ανέφερε ο Σαλβίνι στη σελίδα του στο Facebook, παρουσιάζοντας την Ιταλία ως «εναλλακτική στη γαλλο-ιταλική υπερδύναμη».
Ο Σαλβίνι, το κόμμα του οποίου, η Λέγκα, κέρδισε στις ευρωεκλογές και ενίσχυσε τη θέση του στον κυβερνητικό συνασπισμό με το αντισυστημικό κίνημα των Πέντε Αστέρων, δεν αναφέρθηκε στη δική του δράση κατά των παράτυπων μεταναστών. Αντίθετα προσπάθησε να ενισχύσει το διεθνές του κύρος υπογραμμίζοντας «το κοινό όραμα» που μοιράζεται με την κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου «αναφορικά με το Ιράν, τη Λιβύη, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, τις ανησυχίες για την κινεζική αλαζονεία στην Ευρώπη και την αφρικανική ήπειρο».
Όπως ο Τραμπ, έτσι και ο Σαλβίνι τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με τη Ρωσία προκειμένου να «πλησιάσει η Μόσχα στο δυτικό σύστημα αξιών, αντί να αφεθεί στα χέρια του Πεκίνου». Επίσης ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών κατήγγειλε την ανικανότητα του ΟΗΕ. Και όπως ο Αμερικανός πρόεδρος, ο Σαλβίνι υπερασπίστηκε τη μεγάλη μείωση της φορολογίας στην Ιταλία, παρά τις επιφυλάξεις των Βρυξελλών εξαιτίας του μεγάλου δημοσιονομικού ελλείμματος της Ρώμης, φτάνοντας στο σημείο να ζητήσει την εφαρμογή ενός «τραμπικού προϋπολογισμού».
Μάλιστα ο Σαλβίνι δεν δίστασε να επιτεθεί στην ίδια του την κυβέρνηση από τις ΗΠΑ. Για μία ακόμη φορά πήρε αποστάσεις από την ένταξη της Ιταλίας – της πρώτης χώρας της G7 – στο σχέδιο της Κίνας «Μία Ζώνη Ένας Δρόμος». Επίσης επέκρινε την ιταλική κυβέρνηση επειδή δεν έχει αναγνωρίσει ακόμη επισήμως τον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, όπως έχουν κάνει οι ΗΠΑ και άλλες χώρες της ΕΕ. «Αν εξαρτιόταν από εμένα, θα τον είχα ήδη αναγνωρίσει», τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Παράλληλα ο Σαλβίνι επεσήμανε ότι η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει στη Huawei να υποβάλει προσφορά για την ανάπτυξη υποδομών στην Ιταλία μετά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι κάτι τέτοιο ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της Δύσης.
«Όταν αναφέρεσαι στο ζήτημα της εθνικής ασφάλειας και επίσης μοιράζεσαι κοινό όραμα και κοινές αξίες με τις ΗΠΑ, τότε φτάνει η ώρα που οι επιχειρηματικές συμφωνίες πρέπει να σταματήσουν», τόνισε. Ο Σαλβίνι ήταν ένας από τους πρώτους Ευρωπαίους πολιτικούς που υποστήριξε τον Τραμπ το 2016 στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας και παρακολούθησε μία από τις προεκλογικές του συγκεντρώσεις.
«Η προσέγγιση του Σαλβίνι στην εξωτερική πολιτική εμπνέεται πολύ από τη στρατηγική “Η Αμερική Πρώτα” του προέδρου Τραμπ, γεγονός που προκαλεί ρήξη με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και αβεβαιότητα στην ευρωπαϊκή ισορροπία», εκτιμά η Ιταλίδα ερευνήτρια Τζιοβάνα ντι Μάιο του ινστιτούτου Brookings.
Αναφερόμενη στους δεσμούς της Λέγκας «με κύκλους της αμερικανικής άκρας δεξιάς» και κυρίως με τον Στιβ Μπάνον, πρώην σύμβουλο του Τραμπ, η Ντι Μάιο υπενθυμίζει ότι η στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης μπορεί να ενισχύσει την προσπάθεια του Σαλβίνι να επιβληθεί «ως επικεφαλής του εθνικιστικού μετώπου» στην Ευρώπη. «Μεταξύ της Ιταλίας, των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Βραζιλίας, της Πολωνίας και της Ουγγαρίας υπάρχει εγγύτητα αναφορικά με το όραμά τους για τον κόσμο, τα δικαιώματα και τις αξίες», διαβεβαίωσε ο ίδιος.