Θα τηρήσει η Ιταλία τις δεσμεύσεις στην ΕΕ, μετά την υποβάθμιση από τον Fitch

-
270

Η Ιταλία θα σεβαστεί τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της έναντι της ΕΕ, με συγκεκριμένες πολιτικές, μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Τζιοβάνι Τρία, λίγες ώρες μετά την υποβάθμιση της προοπτικής για το ιταλικό χρέος από τον οίκο αξιολόγησης Fitch.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή ο οίκος Fitch Ratings άλλαξε σε «αρνητική», από «σταθερή», την προοπτική για το ιταλικό κρατικό χρέος, το οποίο είναι το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο. Ο οίκος επικαλέστηκε τις ανησυχίες για τη «νέα και αδοκίμαστη φύση» της ιταλικής κυβέρνησης και τις υποσχέσεις της ότι θα αυξήσει τις δαπάνες.

«Ο Fitch αναμένει έναν βαθμό δημοσιονομικής χαλάρωσης που θα αφήσει το πολύ υψηλό επίπεδο του δημόσιου χρέους της Ιταλίας περισσότερο εκτεθειμένο σε δυνητικά σοκ», ανέφερε ο Fitch,  διατηρώντας πάντως σταθερή στο «ΒΒΒ» τη συνολική πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας.

Αφορμή για την ενέργεια του Fitch στάθηκαν οι δηλώσεις ντι Μάιο ότι η Ιταλία μπορεί να υπερβεί τον ερχόμενο χρόνο, αν χρειαστεί, το όριο 3%  που θέτει η ΕΕ για το δημοσιονομικό έλλειμμα.  Οι δηλώσεις αυτές ανέβασαν στα υψηλότερα επίπεδα τριών μηνών τις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ιταλικών ομολόγων. Στο θέμα παρενέβη από την Σαγκάη ο υπουργός Οικονομίας Τζοβάνι Τρία τονίζοντας ότι η Ιταλία έχει «δεσμεύσεις έναντι της Ευρώπης που πρέπει να γίνουν σεβαστές».