Αυστηρά μηνύματα από ΕΕ στην Άγκυρα
24/02/2018Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 κρατών μελών της ΕΕ που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο, μετά τα πρόσφατα κρούσματα τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε ότι ο Νίκος Αναστασιαδης και ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσαν τους ομολόγους τους για την προκλητική στάση της Τουρκίας. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ θεωρούν ότι η τουρκική στάση είναι αντίθετη προς το διεθνές Δίκαιο και υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονιάς δήλωσε ο Τουσκ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι από την στάση της Τουρκίας από εδώ και στο εξής θα εξαρτηθεί το αν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη σύνοδος κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στην Βάρνα της Βουλγαρίας.
Ο Τουσκ πρόσθεσε: “Εκ μέρους όλων των Ευρωπαίων ηγετών θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μας στην Κύπρο και την Ελλάδα και να καλέσω επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στηρίζουν το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή η δραστηριότητα αντιτίθεται στη δέσμευση της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Τουρκία και να επανεξετάσουμε το ζήτημα στη Σύνοδο του Μαρτίου, και να δούμε εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου”.
Τσίπρας: ανοιχτή η πόρτα του διαλόγου, αλλά υπάρχουν και όρια
Ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής αναφέρθηκε στις κρίσιμες επαφές που είχε μαζί με τον Νίκο Αναστασιάδη, τονίζοντας ότι έθεσαν το θέμα των προκλητικών τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο. Είπε ότι ενημέρωσε για «το πρόσφατο απαράδεκτο και εξαιρετικά επικίνδυνο περιστατικό στα Ίμια, αλλά και την εν γένει αυξανόμενη παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα κατά το περασμένο έτος».
Πρόσθεσε ότι ως ΕΕ πρέπει να σταλεί σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι «οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν με παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών». Σημείωσε ακόμη ότι «η Τουρκία οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο» και πρόσθεσε ότι «μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις μπορούμε να οικοδομήσουμε οποιαδήποτε θετική ατζέντα ξανά στο μέλλον”.
Παραλλλήλως, υπογράμμισε την ουσιαστική στήριξη που έλαβαν ο ίδιος και ο πρόεδρος Αναστασιάδης και πρόσθεσε ότι «το επόμενο διάστημα η Άγκυρα πρέπει να λάβει πάρα πολύ σοβαρά υπόψη της ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα μέλος της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, όπως είναι και η Τουρκία (μέλος του ΝΑΤΟ). Συνεπώς αυτή η λογική της προκλητικότητας δεν οδηγεί πουθενά, αποδυναμώνει την ίδια την Τουρκία. Εμείς θα κρατάμε ανοικτές τις πόρτες του διαλόγου, αλλά πρέπει να γίνει απολύτως σαφές ότι υπάρχουν όρια», είπε χαρακτηριστικά.
Τουρκική φρεγάτα απείλησε να εμβολίσει το γεωτρύπανο
Στο λιμάνι της Λεμεσού κατευθύνεται, μετά το επεισόδιο που έγινε το πρωί με τουρκικά πολεμικά σκάφη στην κυπριακή ΑΟΖ το πλοίο γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ «SAIPEM 12000». Το πλοίο θα παραμείνει στο λιμάνι Λεμεσού για 2-4 ημέρες και στην συνέχεια θα αναχωρήσει για το Μαρόκο. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της νέας απρόβλεπτης εμπλοκής που σημειώθηκε σήμερα στην κυπριακή ΑΟΖ.
Τουρκικό σκάφος, με κίνδυνο σύγκρουσης, ανέκοψε το γεωτρύπανο της ΕΝΙ, το οποίο επιχειρούσε και πάλι να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά» στο θαλάσσιο οικόπεδο 3. Το πλοίο-γεωτρύπανο κινήθηκε με ελιγμούς πολύ κοντά στον στόχο «Σουπιά», στα όρια της περιοχής, που δέσμευσε η Τουρκία. Εκείνη την στιγμή, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό αύξησε τις απειλητικές κινήσεις και μία τουρκική φρεγάτα προσπάθησε να εμβολίσει το γεωτρύπανο. Ο καπετάνιος του γεωτρύπανου απέφυγε την σύγκρουση και τερμάτισε την προσπάθεια προσέγγισης του στόχου “Σουπιά”.
Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ενημερώθηκε για τις εξελίξεις και ενημερώνει με την σειρά τους Ευρωπαίους ηγέτες, που βρίσκονται στη Βρυξέλλες για την άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Την ίδια ώρα, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, επιβεβαίωσε ότι αναβάλλεται η γεώτρηση της ΕΝΙ στον στόχο «Σουπιά». Διευκρίνισε ότι «δεν ακυρώνονται οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας». Ο ίδιος ανέφερε ότι το γεωτρύπανο αναχώρησε για το Μαρόκο και επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση της ΕΕ.
Αποκαλυπτικοί διάλογοι με τις τουρκικές απειλές
Τον διάλογο που είχαν, μέσω ασυρμάτου, ο καπετάνιος του γεωτρύπανου «SAIPEM 12000» και ο κυβερνήτης του τουρκικού πολεμικού πλοίου, το οποίο το παρεμπόδισε να προχωρήσει στον στόχο «Σουπιά» το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου, αποκάλυψε το τουρκικό πρακτορείο «Ντογάν».
Σύμφωνα με όσα μεταδίδονται, ο καπετάνιος του ιταλικού σκάφους ακούγεται να λέει στο πολεμικό, που κατευθύνεται πάνω του: «Φύγετε από μπροστά μας διαφορετικά θα βουλιάξουμε μαζί».
«Δεν μπορώ να ελέγξω την ταχύτητα και τη ρότα μας», απαντά ο κυβερνήτης του τουρκικού πολεμικού και ο καπετάνιος του «SAIPEM 12000» ανταπαντά: «Ελέγχεις και την ταχύτητά σου και τη μηχανή σου. Εγώ αυτό μπορώ να το δω καθαρά».
Το τουρκικό πολεμικό ωστόσο δεν άλλαξε τη ρότα του και ο καπετάνιος του γεωτρύπανου φέρεται τότε να είπε: «Εντάξει αλλάζω τη ρότα μου» και απομακρύνθηκε από το σημείο.
Το τουρκικό πρακτορείο αναφέρεται και στην ιταλική φρεγάτα που πήγε στην περιοχή και σημειώνει ότι «βλέποντας την αποφασιστικότητα της Τουρκίας, άλλαξε τη ρότα της και κατευθύνθηκε στη Βηρυτό, ενώ η ΕΝΙ παραιτήθηκε από τις έρευνες στην περιοχή». Φιλοξενεί μάλιστα και δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου που διατηρεί την ανωνυμία του και αναφέρει ότι «η πολιτική αποφασιστικότητα της Τουρκίας στη Μεσόγειο είναι μεγάλο κέρδος και ότι για πρώτη φορά οι Ελληνοκύπριοι βρίσκονται σε απόγνωση. Δεν κατάφεραν να πάρουν ούτε τη στήριξη που ήθελαν από τις ΗΠΑ και έμειναν μόνοι τους στη Μεσόγειο. Κατάλαβαν ότι χωρίς την Τουρκία και χωρίς τους Τουρκοκύπριους αυτή η δουλειά δεν μπορεί να γίνει».