ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Στ. Γραφάκος (ΕΛΙΝ): Λιπαντικά ναυτιλίας σε 300 λιμάνια παγκοσμίως

Αφιέρωμα: Στ. Γραφάκος (ΕΛΙΝ): Λιπαντικά ναυτιλίας σε 300 λιμάνια παγκοσμίως, Φίλης Καϊτατζής

Συνέντευξη του Στάθη Γραφάκου, αναπληρωτή εμπορικού διευθυντή της EΛΙΝ για τα λιπαντικά ναυτιλίας.

«Τα λιπαντικά ναυτιλίας ανακυκλώνονται, αλλά πρέπει και να ανταποκρίνονται στις απαιτητικές συνθήκες του έντονα διαβρωτικού περιβάλλοντος, που κινούνται τα πλοία της ποντοπόρου ναυτιλίας» εξηγεί ο αναπληρωτής εμπορικός διευθυντής ελίν Στάθης Γραφάκος, στο πλαίσιο του αφιερώματος του SLpress.gr: “2024-Στο κατώφλι της πράσινης ναυτιλίας”. Ο Όμιλος διαθέτει και «ένα πυκνό δίκτυο παράκτιων πρατηρίων, σε ηπειρωτική χώρα και νησιά, προμηθεύοντας με καινοτόμα καύσιμα, τα μέλη του ελίν yachting club». Το αφιέρωμα έγινε με αφορμή την διεθνή ναυτιλιακή έκθεση ‘‘Ποσειδώνια2024’’ (Metropolitan Expo 3 έως 7 Ιουνίου).

-Σε τι διαφέρουν τα λιπαντικά ναυτιλίας από τα κοινά λιπαντικά;

Παρόλο που υπάρχουν παρόμοιες εφαρμογές με την κλασική βιομηχανία, τα λιπαντικά ναυτιλίας καλούνται να αντιμετωπίσουν ορισμένες διαφορετικές προκλήσεις. Αποτελούν υψηλής εξειδίκευσης προϊόντα, σχεδιασμένα για να ανταποκρίνονται στις μοναδικές απαιτήσεις της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Οφείλουν, να είναι ανθεκτικά, με κρίσιμη παράμετρο την υψηλή ποιότητα και την αποτελεσματικότητα.

Θεωρητικά, τα ποντοπόρα πλοία μπορούν να χαρακτηριστούν σαν «εργοστάσια εν πλω», όπου υπάρχουν διαρκώς απαιτήσεις σε λιπαντικά, γράσα και ειδικά προϊόντα για κύριες μηχανές, γεννήτριες, κτλ. Γι’ αυτό και τα λιπαντικά ναυτιλίας πρέπει να προσφέρουν προστασία από φθορές και διαβρώσεις και να διαρκούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις περιορισμένες δυνατότητες επισκευών και συντήρησης. Ταυτόχρονα, πρέπει να πληρούν τις αυστηρότερες περιβαλλοντικές προδιαγραφές, ώστε να αποφεύγεται τόσο η απόπλυση όσο και η μόλυνση της θάλασσας από συμβατικά ορυκτέλαια ή συνθετικά λιπαντικά.

Είναι σημαντικό να ανταποκρίνονται στις απαιτητικές συνθήκες του έντονα διαβρωτικού περιβάλλοντος, που κινούνται τα πλοία της ποντοπόρου ναυτιλίας, τα οποία εκτίθενται σε θαλασσινό νερό, ακραίες θερμοκρασίες και μηχανικές καταπονήσεις. Ας λάβουμε, επίσης, υπόψη ότι βασικά κριτήρια για κάθε μεταφορικό έργο αποτελούν η ασφάλεια, η τήρηση χρονοδιαγραμμάτων και το ανταγωνιστικό κόστος, ανεξάρτητα από τον τύπο πλοίου (τάνκερ, φορτηγά μεταφοράς επικίνδυνων φορτίων, εμπορευματοκιβωτίων κλπ). Σε αυτό το πλαίσιο, η επιλογή του κατάλληλου συνεργάτη/προμηθευτή λιπαντικών ναυτιλίας διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο. Μια αξιόπιστη συνεργασία μπορεί να περιορίσει τις απρογραμμάτιστες στάσεις και επισκευές, εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο και κέρδη.

Στην ελίν φροντίζουμε να υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στην αποτελεσματικότητα των προϊόντων μας και το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Διασφαλίζουμε, δηλαδή, ότι τα λιπαντικά ναυτιλίας που παρέχουμε στους πελάτες μας είναι ανακυκλώσιμα, βιοδιασπώμενα ή συνθετικά λιπαντικά, μη τοξικά για το θαλάσσιο περιβάλλον και χωρίς να ρίχνουν ούτε στο ελάχιστο την ποιότητα και την ανθεκτικότητά τους.

Με την εμπειρία και την τεχνογνωσία επτά δεκαετιών, βρισκόμαστε καθημερινά δίπλα στους πελάτες και στους συνεργάτες μας ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες τους και τις απαιτήσεις του κλάδου. Διατηρούμε μακροχρόνιες, σταθερές συνεργασίες με κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου και ένα ευρύ πελατολόγιο διεθνώς. Κάτι που προκύπτει από το γεγονός ότι συνδυάζουμε ασφάλεια, ποιότητα, αξιοπιστία.

-Ποιο είναι το εύρος του δικτύου διάθεσης λιπαντικών ναυτιλίας;

Με δραστηριότητα στον χώρο του εφοδιασμού των πλοίων με καύσιμα και λιπαντικά ήδη από το 1989, στην ελίν, προχωράμε μπροστά με σταθερά βήματα. Έχουμε επεκτείνει το δίκτυό μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, παραμένοντας συνεπείς στις αξίες που διέπουν τη φιλοσοφία της εταιρείας, για σεβασμό στον πελάτη και το περιβάλλον, άψογο service και δέσμευση στην ποιότητα. Πρακτικά, τα λιπαντικά ναυτιλίας μας διατίθενται σε πάνω από 300 λιμάνια παγκοσμίως, είτε με το brand ελίν marine, είτε μέσω συνεργασιών με πολυεθνικά brands ή/και brands τοπικών προμηθευτών.

Οι τύποι και οι ποσότητες των προς διάθεση λιπαντικών ναυτιλίας διαφέρουν, ανάλογα με το μέγεθος και την επισκεψιμότητα του εκάστοτε λιμανιού και ποικίλουν από χύδην μέσω μπαριζών (μικρών tanker) και βυτίων για μεγάλες ποσότητες, μέχρι συσκευασμένων λιπαντικών σε βαρέλια και σε δοχεία(χωρητικότητας 20 έως 208 λίτρων).

-Ποια είναι αυτά τα λιμάνια και αν ο εφοδιασμός γίνεται με το δικό σας brand, ή μέσω συνεργασιών;

Η ελίν λειτουργεί ως physical supplier, προμηθεύοντας τα λιπαντικά ελίν marine σε όλα τα ελληνικά λιμάνια, στα κύρια λιμάνια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (κυρίως Fujairah, αλλά και Dubai, Khorfakkan, MinaSaqr, PortKhalifa, Sharjah), και στο μεγαλύτερο λιμάνι του κόσμου, από άποψη όγκου διακινούμενων λιπαντικών ναυτιλίας, την Σιγκαπούρη. Στη Λατινική Αμερική, η εταιρεία απολαμβάνει μια μακροχρόνια άριστη συνεργασία με την κρατική εταιρεία της Βραζιλίας Petrobras, προμηθεύοντας χύμα και συσκευασμένα προϊόντα σε όλα σχεδόν τα λιμάνια της Βραζιλίας.

Επιπλέον, έχοντας δημιουργήσει ένα άρτια εκπαιδευμένο δίκτυο συνεργατών, σε όλα τα υπόλοιπα λιμάνια προμηθεύει τους πελάτες της μέσω συνεργατών με πολυεθνικά brand ή/και brand τοπικών προμηθευτών. Συγκεκριμένα, η ελίν φροντίζει να συνάπτει συνεργασίες με τις πιο γνωστές εταιρίες λιπαντικών, διασφαλίζοντας τις ιδανικότερες λύσεις για τους πελάτες της.

-Υπάρχει ανταγωνισμός στον χώρο αυτό;

Ναι, ο ανταγωνισμός είναι πολύ έντονος στον χώρο, τόσο σε επίπεδο πολυεθνικών ομίλων, όσο και σε τοπικό επίπεδο. Θεωρώ, όμως, ότι αυτό είναι θετικό στοιχείο της αγοράς, καθώς ωθεί τις εταιρείες να καινοτομούν, να βελτιώνουν την ποιότητα των προϊόντων τους και να προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές. Τελικά, είναι προς όφελος τόσο της εξέλιξης του κλάδου, όσο και των πελατών.

-Τα λιπαντικό ναυτιλίας ανακυκλώνονται;

Σαφώς, τα λιπαντικά ναυτιλίας ανακυκλώνονται, όπως κάθε είδος λιπαντικών. Εξαίρεση αποτελούν αυτά των κυλινδελαίων, τα οποία αναμειγνύονται με το καύσιμο και αναλώνονται στον θάλαμο καύσης. Συνεπώς, ναι, τα λιπαντικά ναυτιλίας που παρέχουμε στην ελίν είναι ανακυκλώσιμα, καθώς φτιάχνονται από επιλεγμένα βασικά λάδια στα οποία γίνεται πρόσμιξη με προσεκτικά επιλεγμένο πακέτο προσθέτων στις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις και με τις πιο σύγχρονες μεθόδους.

Η γκάμα λιπαντικών ελίν αποτελείται από αξιόπιστα, υψηλής ποιότητας και απόδοσης προϊόντα, τα οποία ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες των πελατών και είναι πλήρως συμβατά με όλους τους μεγάλους παραγωγούς λιπαντικών. Ακόμα, η εταιρεία διεξάγει αναλύσεις δειγμάτων ενός χρησιμοποιημένου λιπαντικού σε τακτά διαστήματα, επιτρέποντας αφ’ ενός τη διάγνωση της κατάστασης του ώστε να είναι δυνατή η παράταση λειτουργίας του λιπαντικού και αφ’ ετέρου τον έλεγχο του μηχανήματος/κινητήρα, σε σχέση με τυχόν φθορές που μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση κατά τη λειτουργία.

Με αυτές τις πρακτικές, προωθεί την επαναχρησιμοποίηση των λιπαντικών ναυτιλίας, έχοντας στο επίκεντρο τόσο τους πελάτες της και τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων και των υπηρεσιών που χρησιμοποιούν, όσο και τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος.

-Σε ποιες μαρίνες παραδίδεται ναυτιλιακά καύσιμα και αν αυτό αφορά το yachting club;

Η ελίν αποτελεί τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη στις μαρίνες της Αττικής με μερίδιο πάνω από 60%, όντας διαχρονική επιλογή όσων επιθυμούν να ταξιδέψουν με ασφάλεια στην θάλασσα με καινοτόμα καύσιμα και λιπαντικά υψηλών προδιαγραφών. Διατηρεί σταθερή παρουσία μέσω σταθμών ανεφοδιασμού (πρατήρια υγρών καυσίμων αποκλειστικά για τροφοδοσία σκαφών) στις μαρίνες Φλοίσβου, Olympic MarineΛαυρίου, Γουβιών Κέρκυρας, Ηγουμενίτσας, Λευκάδας, Μεγανησίου και SaniResort Χαλκιδικής, αλλά και μέσω ιδιόκτητων βυτίων και προσωπικού της εταιρείας σε όλα τα υπόλοιπα λιμάνια και μαρίνες ανά την Ελλάδα (ενδεικτικά στις μαρίνες Αθηνών, Ζέας, Αλίμου, Αγίου Κοσμά, Βουλιαγμένης). Ο όμιλος διαθέτει ένα πυκνό δίκτυο παράκτιων πρατηρίων στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και σχεδόν σε όλα τα ελληνικά νησιά που είναι μέλη του δικτύου ελίν yachting club.

-Ποιο είναι το περιβαλλοντικό ενεργειακό αποτύπωμα της εταιρείας;

Στην ελίν επενδύουμε σταθερά και υπεύθυνα στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη διαφάνεια. Σύμφωνα με τον πρόσφατο Απολογισμό ESG 2022, η εταιρεία δείχνει έμπρακτα το σεβασμό της προς το περιβάλλον, μειώνοντας τις άμεσες και έμμεσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, με τις συνολικές εκπομπές CO2 να ανέρχονται μόλις στους 1.833,51 tn CO2eq (CO₂ equivalents είναι μονάδα μέτρησης που χρησιμοποιείται για την τυποποίηση των κλιματικών επιπτώσεων διαφόρων αερίων του θερμοκηπίου).

Την ίδια χρονιά, πραγματοποίησε για πρώτη φορά μετρήσεις για τις λοιπές έμμεσες εκπομπές (Scope 3), ενώ, οι ενδιάμεσες μετρήσεις έχουν επιβεβαιώσει ότι θα υπάρξει περαιτέρω μείωση των εκπομπών και για το 2023, ως επιβράβευση των επενδύσεων και ενεργειών της. Η εταιρεία κατανάλωσε 3916 m3 νερού το 2021, ενώ το 2022 μείωσε την κατανάλωση σε 3.750 m3, και 2.998,12 MWh ενέργειας. Έτσι αποδεικνύει εμπράκτως , την προσπάθειά της για βελτίωση της ενεργειακής της αποδοτικότητας και την αειφόρο διαχείριση των πόρων – βελτιώνοντας τη συσχέτιση καταναλισκόμενης ενέργειας με οικονομικούς και παραγωγικούς δείκτες της.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι