ΑΦΙΕΡΩΜΑ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Αντ. Αλιμπέρτης (ΣΕΠΗΥ): Ανάγκη στήριξης των Ελλήνων παραγωγών ηλεκτρολογικού υλικού

Αντ. Αλιμπέρτης (ΣΕΠΗΥ): Ανάγκη στήριξης των Ελλήνων παραγωγών ηλεκτρολογικού υλικού, Φίλης Καϊτατζής

Συνέντευξη του Αντώνη Αλιμπέρτη, προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Ηλεκτρολογικού Υλικού (ΣΕΠΗΥ).

Λόγω και του ασταθούς φορολογικού πλαισίου, πολλές εταιρείες Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Ηλεκτρολογικού Υλικού αναγκάστηκαν να κλείσουν ή να μεταφερθούν εκτός Ελλάδος, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΠΗΥ Αντώνης Αλιμπέρτης, μιλώντας στο αφιέρωμα Ενεργειακή Θωράκιση των κτιρίων. Σήμερα ο Σύνδεσμος αριθμεί 24 μέλη, εταιρείες αμιγώς ελληνικές, πιστοποιημένες από δεκάδες παλαιότερα.

-Έχετε πει ότι στην εποχή που όλοι να μιλούν για την “τέταρτη βιομηχανική επανάσταση”, η ελληνική παραγωγή δεν μπορεί και δεν πρέπει να λειτουργεί με όρους και μέσα παλαιότερων δεκαετιών. Μπορείτε να μας πείτε τι σημαίνει αυτό για τον δικό σας κλάδο;

Η κατάσταση στην ελληνική αγορά παραμένει ασταθής. Προκειμένου να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί, χρειάζεται να στραφούμε σε εξελιγμένες μεθόδους και πρακτικές παραγωγής και διακίνησης που αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, αλλά και πρωτοποριακά υλικά. Σαφώς, δεν μπορούμε να παραβλέπουμε την κλιματική κρίση που επηρεάζει την ποιότητα της ζωής και τις οικονομίες σε όλο τον πλανήτη.

Πασχίζουμε για τη βιωσιμότητα και την εξοικονόμηση πόρων. Και είμαστε σε διαρκή επαφή με τους αρμόδιους φορείς του υπουργείου Ανάπτυξης, αναζητώντας διεξόδους και βιώσιμες λύσεις που θα δώσουν κίνητρα στον Έλληνα παραγωγό και για νέες επενδύσεις και στήριξη της ελληνικής παραγωγής, καθώς και τον εκσυγχρονισμό μέσων και μηχανημάτων. Ως εταιρείες παραγωγοί φροντίζουμε να ενημερωνόμαστε για νέες τεχνολογίες και διαδικασίες παραγωγής συμμετέχοντας και παρακολουθώντας διεθνείς εκθέσεις.

-Τα προϊόντα του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Ηλεκτρολογικού Υλικού που φέρουν πλέον το Συλλογικό Σήμα του ΣΕΠΗΥ, πως κινούνται στην αγορά;

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Ηλεκτρολογικού Υλικού ιδρύθηκε το 1996, και εκπροσωπεί ελληνικές επιχειρήσεις που παράγουν στην Ελλάδα ηλεκτρολογικό και ηλεκτρονικό υλικό. Πολλά από τα προϊόντα όμως, που εισάγονται στην χώρα μας κυκλοφορούν χωρίς προδιαγραφές με συνέπεια να είναι χαμηλού κόστους και να δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός. Επιπροσθέτως ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι ασφάλειας για όσους χρησιμοποιούν φθηνό, ανώνυμο και χωρίς πιστοποιήσεις ηλεκτρολογικό και ηλεκτρονικό υλικό.

Τα προϊόντα μας είναι ποιοτικά, κατασκευασμένα με άριστες πρώτες ύλες και πιστοποιημένα από εγκεκριμένους φορείς πιστοποίησης, αλλά και άκρως ανταγωνιστικά κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα. Ανάλογα με το είδος και την εταιρεία υπάρχει μεγάλη παραγωγική δυνατότητα και αντίστοιχα πολύ μεγάλο μερίδιο αγοράς – πολύ υψηλή θέση και στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά.

-Ποιες εταιρείες φέρουν το σήμα σας και πόσες θέσεις εργασίας καλύπτουν;

Ο Σ.Ε.Π.Η.Υ. είναι ο δημιουργός του Συλλογικού Σήματος, το οποίο θεσμοθετήθηκε το 2020 και αποδίδεται αποκλειστικά σε προϊόντα που κατασκευάζονται εξολοκλήρου στην Ελλάδα και τα οποία είναι πλήρως εναρμονισμένα με τους ευρωπαϊκούς Κανονισμούς Ασφάλειας και Ποιότητας. Η απόδοση του Συλλογικού Σήματος γίνεται βάσει αυστηρών κριτηρίων, με τη διενέργεια σειράς αυστηρών διαδικασιών ελέγχου.

Το “Συλλογικό Σήμα” δεν αποδίδεται σε εταιρείες, αλλά σε προϊόντα. Το “Συλλογικό Σήμα” αποτελεί την σφραγίδα γνησιότητας και το πιστοποιητικό ποιοτικής υπεροχής προϊόντων που σχεδιάζονται και παράγονται στην Ελλάδα από εργαζόμενους με υψηλή τεχνογνωσία με άριστες πρώτες ύλες και πιστοποιημένα από εγκεκριμένους φορείς πιστοποίησης, αλλά και άκρως ανταγωνιστικής τιμής, από επιχειρήσεις που έδωσαν και δίνουν μάχη σε αντίξοες οικονομικές και δημοσιονομικές συνθήκες χωρίς να μεταφέρουν τις έδρες τους αλλού.

Μέχρι σήμερα, το Σήμα έχει αποδοθεί σε προϊόντα των εταιρειών:

  1. ALIBERTI Α.Β.Ε.Ε.
  2. EMMIS Α.Β.Ε.Ε.
  3. ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ ΧΑΡ.ΑΒΕΕ – VIOKAR
  4. VIOKAR ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΑΒΕΕ
  5. ΚΑΡΓΙΩΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ & ΣΙΑ ΕΕ– FOTKA
  6. ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΑΦΟΙ Α.Ε. – MATEL
  7. ΜΠΟΥΡΝΑΖΟΣ & ΣΙΑ ΕΕ – VIOFLEX
  8. OLYMPIA ELECTRONICS Α.Ε.
  9. POWER ELECTRONICS CONTROL Ε.Π.Ε.
  10. ΤΣΑΤΣΑΚΟΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.
  11.  ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ Α.Ε – ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΚΗ

Επίσης, προϊόντα και άλλων μελών βρίσκονται σε διαδικασία απόκτησής του. Οι εταιρείες απασχολούν πάνω από 1.500 εργαζόμενους.

Από την ίδρυση του ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Ηλεκτρολογικού Υλικού και για αρκετά χρόνια, αριθμούσε συνολικά περίπου 120 εταιρείες-μέλη. Με την πάροδο του χρόνου, λόγο του ανοίγματος των εισαγωγών και του ασταθούς φορολογικού πλαισίου, πολλές εταιρείες αναγκάστηκαν να κλείσουν ή να μεταφερθούν εκτός Ελλάδος. Σήμερα ο Σύνδεσμος αριθμεί 24 μέλη, εταιρείες αμιγώς ελληνικές, πιστοποιημένες.

-Τα προϊόντα σας τι καινοτομίες έχουν που τα καθιστούν φιλικά στο περιβάλλον – με περιθώρια εξοικονόμησης ενέργειας και ανακύκλωσης- και πως αποτυπώνεται αυτό;

Πολλά από τα προϊόντα βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας, είναι φιλικά προς το περιβάλλον και χαμηλού ενεργειακού αποτυπώματος. Οι περισσότερες εταιρείες μας είναι συμβεβλημένες με εταιρείες ανακύκλωσης ΗΗΕ (Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού) και συσσωρευτών.

Όλα αυτά έχουν κόστος, ενώ απέναντί μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε την κυκλοφορία ηλεκτρολογικών προϊόντων χωρίς προδιαγραφές και ποιότητα, με σοβαρό τον κίνδυνο ασφάλειας για τους καταναλωτές. Ανησυχούμε, διότι έχει αλλάξει οτιδήποτε παρ’ όλες τις προσπάθειες του Δ.Σ. του συνδέσμου μας και τις αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους αξιωματούχους του υπουργείου Ανάπτυξης, με κύριο αίτημα την ανάγκη ενίσχυσης των ελέγχων στην αγορά.

-Πως το αντιμετωπίζουν αυτό άλλες ευρωπαϊκές χώρες – η Ελλάδα έχει συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς;

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι αρκετά αυστηρή σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζουν αυστηρά τους νόμους. Η χώρα μας δεν έχει εναρμονιστεί με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.