ΑΦΙΕΡΩΜΑ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Δ. Κοντούσιας (ΟΨΕ): Τί να προσέχoυμε στην αγορά κλιματιστικών

Δ. Κοντούσιας (ΟΨΕ): Τί να προσέχoυμε στην αγορά κλιματιστικών, Φίλης Καϊτατζής

Συνέντευξη του Δημητρίου Κοντούσια, προέδρου της Ομοσπονδίας Ψυκτικών Ελλάδος.

Οι καταναλωτές να απευθύνονται στους αδειοδοτημένους και πιστοποιημένους ψυκτικούς και να ζητούν απόδειξη ή τιμολόγιο για τις εργασίες που πραγματοποιούνται, διευκρινίζει ο πρόεδρος της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΨΥΚΤΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΨΕ) Δημήτριος Κοντούσιας, στο πλαίσιο του αφιερώματος Ενεργειακή Θωράκιση των κτιρίων.

-Τι πρέπει να προσέχουμε όταν επιλέγουμε τα ενεργειακά προϊόντα ψύξης-θέρμανσης;

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να απευθύνεται ο καταναλωτής σε εξιδεικευμένα καταστήματα ψύξης-κλιματισμού. Οι συνάδελφοι γνωρίζουν και θα ενημερώσουν σωστά για την ενεργειακή κατηγορία των μηχανημάτων. Επίσης θα κάνουν την ανάλογη μελέτη που θα βοηθήσει τον καταναλωτή στην πραγματικά σωστή επιλογή INVERTER μηχανημάτων. Ένας πωλητής δεν γνωρίζει τις πραγματικές ανάγκες ενός χώρου που δεν τον έχει δει ποτέ, αντίθετα με τον ψυκτικό που θα επισκεφθεί το χώρο, θα γνωρίζει τις απώλειες του και θα βοηθήσει στην σωστή επιλογή, έτσι ώστε ένα μηχάνημα INVERTER να μειώσει το κόστος χρήσης.

-Πως ενημερώνονται τα μέλη σας για θέματα διαχείρισης φθοριούχων αερίων και τους ισχύοντες Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς, ώστε να προσαρμόζονται στις εκάστοτε περιβαλλοντικές-υγειονομικές και τεχνολογικές απαιτήσεις;

Η Ομοσπονδία Ψυκτικών Ελλάδος (ΟΨΕ) έχει επαφές με τα αρμόδια υπουργεία και τους ευρωπαϊκούς φορείς. Ενημερώνεται έγκαιρα για όποια αλλαγή υπάρχει και αφορά τους συναδέλφους ψυκτικούς και ενημερώνει άμεσα τα μέλη της. Η ΟΨΕ ενημερώνει επίσης μέσω διαδικτύου και μέσω του περιοδικού “ΨΥΚΤΙΚΟΣ”.

-Σε ποιες κατηγορίες διακρίνονται τα ψυκτικά-κλιματιστικά;

Η κατηγορία πλέον που υπερτερεί στον κλιματισμό είναι τα μηχανήματα τύπου INVERTER, τα οποία έχουν την πιο χαμηλή κατανάλωση, με αποτέλεσμα την λιγότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Όσον αφορά την ψύξη, δεν έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Υπάρχουν πολλές ακόμη εγκαταστάσεις με παλαιού τύπου ON-OFF μονάδες. Ίσως αν το πρόγραμμα “Αλλάζω Συσκευή σε επαγγελματικούς χώρους” τρέξει, να μπορέσουν να αντικατασταθούν με τύπου INVERTER, έτσι ώστε να μειωθούν σημαντικά οι καταναλώσεις σε ενέργεια.

-Για να ασκεί κάποιος-κάποια το επάγγελμα σας τι εφόδια πρέπει να έχει, από πού κρίνεται για την πιστοποίηση των προσόντων του;

Το κυριότερο απ’ όλα είναι ότι θα πρέπει να έχει τελειώσει τεχνική σχολή και να έχει αποκτήσει το πτυχίο του ψυκτικού. Έπειτα θα πρέπει να κάνει την αναγγελία επαγγέλματος στην Περιφέρεια και να καταθέσει φάκελο με τα απαραίτητα έγγραφα και παράβολα, ώστε να προχωρήσει σε εξετάσεις μέσω της Περιφέρειας για την απόκτηση της Άδειάς και της ανάλογης Πιστοποίησής του. Η εξέταση είναι κοινή στην Περιφέρεια, η οποία θα του παραδώσει την Άδεια και το έντυπο που θα παραλάβει για την επιτυχή εξέταση, θα πρέπει να το παραδώσει στον ΕΟΠΠΕΠ, έτσι ώστε να του αποσταλεί η Πιστοποίηση για τη χρήση των Φθοριούχων Αερίων του Θερμοκηπίου.

-Συνάδελφοί σας έχουν μιλήσει για «μαύρη εργασία», στον επαγγελματικό σας και ότι αυτό «συντηρείται από την ανεξέλεγκτη απόκτηση υγρού ψυκτικού φρέον μέσω του παραεμπορίου». Τι ακριβώς συμβαίνει, πως το αντιμετωπίζετε, και ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Οι συνάδελφοι έχουν απόλυτο δίκιο. Η ΟΨΕ φωνάζει εδώ και χρόνια για τη μη εφαρμογή του ΕΚ 517/2014 και την αναθεώρηση του από τον ΕΚ 573/2024. Η εφαρμογή του ΕΚ σε όλη την Ευρώπη επιτρέπει την αγορά Φθοριούχων Αερίων και υλικών μόνο σε Πιστοποιημένους ψυκτικούς και βάση του ΠΔ 1/2013, η Ελλάδα ζητάει και Άδεια για τις εργασίες σε ψυκτικά κλιματιστικά μηχανήματα. Αυτό το πρόβλημα επιτρέπει σε “μαύρους” να εκμεταλλεύονται το επάγγελμά μας, εφόσον το αγοράζουν και επίσημα από καταστήματα που εμπορεύονται Φθοριούχα Αέρια. Επίσης το παραεμπόριο ‘’οργιάζει’’ σε όλη τη χώρα.

Η ΟΨΕ ενημερώνει τα αρμόδια υπουργεία για οτιδήποτε αντιληφθεί έπειτα και από πληροφορίες. Σχετικά με τους κινδύνους, είναι πολλοί, καθώς οτιδήποτε παράνομο έρχεται είναι αμφιβόλου ποιότητας, με αποτέλεσμα σοβαρές ζημιές σε ψυκτικά κλιματιστικά μηχανήματα. Δεν είναι τυχαίο ότι ανήκει το παραεμπόριο Φθοριούχων Αερίων στα μεγαλύτερα οικονομικά εγκλήματα στην Ευρώπη. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη χώρα μας, αλλά σε όλη την Ευρώπη.

-Τι σημαίνει δελτίο καλής εκτέλεσης εργασιών;

Το Δελτίο καλής εκτέλεσης εργασιών, είναι το έντυπο που πρέπει να παραδίδουν στους πελάτες τους όλοι οι συνάδελφοι. Το Δελτίο αυτό, όπως ονομάζεται, καθορίζει την καλή εκτέλεση των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν και επίσης χρειάζεται τα αντίγραφα να κατατίθενται στην Περιφέρεια για την θεώρηση ή αναβάθμιση των Αδειών μας.

-Ποια βήματα πρέπει να ακολουθούν οι επαγγελματίες συνάδελφοί σας προκειμένου να υπάρχει ασφαλής χρήση των μηχανημάτων που είναι εγκατεστημένα σε σπίτια, επιχειρήσεις εκπαιδευτικά ιδρύματα, νοσοκομεία και γενικότερα τους δημόσιους χώρους;

Ένας σωστά καταρτισμένος Αδειούχος και Πιστοποιημένος ψυκτικός, γνωρίζει πάρα πολύ καλά όλα όσα πρέπει να προσέξει στην εγκατάσταση-επισκευή-συντήρηση των ψυκτικών και κλιματιστικών μηχανημάτων. Έχει τελειώσει την σχολή του, έχει εξεταστεί για την απόκτηση της Άδειας και της Πιστοποίησής του, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και έχει αποκτήσει την κατάλληλη κατάρτιση που χρειάζεται.

Αυτό σημαίνει πως τα βήματα είναι ασφαλή για όλες τις εγκαταστάσεις, αρκεί οι καταναλωτές να απευθύνονται στους Αδειοδοτημένους και Πιστοποιημένους ψυκτικούς και να ζητούν απόδειξη ή τιμολόγιο για τις εργασίες που πραγματοποιούνται. Οι αρμόδιοι φορείς ωστόσο δεν ενημερώνουν όπως πρέπει τους καταναλωτές και τα αρμόδια yπουργεία Περιφέρειες δεν ελέγχουν την ασφάλεια των εγκαταστάσεων όπως ορίζει η νομοθεσία.