ΑΠΟΨΗ

Για πόσο ακόμα θα λέμε όχι στην πυρηνική ενέργεια

Για πόσο ακόμα θα λέμε όχι στην πυρηνική ενέργεια, Κωνσταντίνος Κόλμερ

Στη σκιά ενός επιβλητικού μνημείου που εξυμνεί την πυρηνική ενέργεια, συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες περισσότεροι από 30 ηγέτες και αντιπροσωπείες από όλο τον κόσμο.

Η διήμερη διάσκεψη-κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωση, πραγματοποιήθηκε στο Ατόμιουμ (Ελληνική λέξη) που κατασκευάστηκε το 1958 στο Βέλγιο. Η διάσκεψη έγινε για να εξετάσει η Ευρώπη τις προοπτικές και δυνατότητες που προσφέρει η πυρηνική ενέργεια στην προστασία της ατμοσφαίρας από τις εκπομπές καυσαερίων και την απεξάρτηση της Ευρώπης από τους υδρογονάνθρακες. Μετείχαν επίσης στη διάσκεψη αντιπροσωπείες των αμερικανικών και κινεζικών εταιριών, που κατασκευάζουν πυρηνο-ηλεκτρικά εργοστάσια.

Επικεφαλής της Ευρώπης στον τομέα αυτόν είναι ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, που διατηρεί την μεγαλύτερη εγκατάσταση πυρηνο-ηλεκτρικών σταθμών στην Ευρώπη – υποθήκη του στρατηγού Σαρλ ντε Γκωλ. Η συνάντηση είναι χρήσιμη, όχι μόνο για την Ευρώπη που πάσχει από ενεργειακή ένδεια, αλλά και για την Ελλάδα, όπου το 26% των εισαγωγών της είναι πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τρίτες χώρες.

Χωρίς να εγκαταλείψει η χώρα μας την έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην ελληνική ΑΟΖ και στο έδαφος της, η ανάπτυξη της πυρηνικής τεχνολογίας είναι απαραίτητη για την παραγωγή ηλεκτρισμού από σχάση πυρήνων εμπλουτισμένου ουρανίου, για λόγους οικονομικούς και εθνικής αμύνης.

Η Τουρκία κατασκευάζει στο Ακουγιού απέναντι από την κατεχομένη Κύπρο πυρηνο-ηλεκτρικό εργοστάσιο 4.200 MW με ρωσική χρηματοδότηση, τεχνολογία και διεύθυνση. Μόλις το εργοστάσιο θα είναι έτοιμο (το 2027), ο Ερντογάν δεν αποκλείεται να απολύσει τους Ρώσους και ν’ αρχίσει να παράγει πλουτώνιο, κατάλληλο για πυρηνικά όπλα. Τι θα επακολουθήσει είναι γνωστό: Εκβιασμοί και απειλές για το Αιγαίον μέχρι Καφηρέως…

Η στιγμή είναι κατάλληλη τώρα! Χρήματα υπάρχουν, οι παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα είναι μηδενικές και χρειάζονται ενίσχυση, ο Μακρόν είναι “φίλος” του Κυριάκου κι είναι αναγκαίο η Ελλάδα να εισέλθει στην ατομική εποχή που τόσο την έχει περιφρονήσει – μοναδικό παράδειγμα συβαριτισμού κι αβδηριτισμού στην Ευρώπη. Και συντόμως έρχεται η σύντηξη πυρήνων υδρογόνου, που συντηρεί τον ήλιο μας…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι