Η Chevron εγκρίνει επέκταση στο ισραηλινό κοίτασμα Λεβιάθαν – Σχέδιο για τα κοιτάσματα της Γάζας
18/01/2026
Ισραήλ, ΗΠΑ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συζητούν την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της Γάζας.
Η Chevron και οι συνεργάτες της ενέκριναν σχέδια για σημαντική επέκταση της παραγωγής φυσικού αερίου στο κοίτασμα Λεβιάθαν του Ισραήλ στην ανατολική Μεσόγειο, με στόχο να προμηθεύσουν την Αίγυπτο και την Ευρώπη με φυσικό αέριο, αξίας άνω των 35 δισ. δολαρίων, όπως ανέφερε το Reuters.
Η εγκεκριμένη επέκταση θα αυξήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου από το Λεβιάθαν προς την Αίγυπτο κατά 9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως, φτάνοντας συνολικά περίπου τα 21 bcm. Το αέριο που δεν θα χρησιμοποιηθεί εγχώρια στην Αίγυπτο, θα υγροποιείται στους αιγυπτιακούς τερματικούς σταθμούς και θα αποστέλλεται στην Ευρώπη.
Η Ανατολική Μεσόγειος έχει γίνει σημαντική πηγή φυσικού αερίου τα τελευταία χρόνια. Το Λεβιάθαν είναι ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα, με εκτιμώμενα 635 bcm ανακτήσιμου αερίου. Η επέκταση αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2029, με κόστος 2,36 δισ. δολαρίων. Αν είναι επιτυχής, θα αυξήσει την συνολική παραγωγή φυσικού αερίου του Ισραήλ κατά πάνω από 25%.
Οι εταίροι της Chevron στο έργο επέκτασης του Λεβιάθαν περιλαμβάνουν την Chevron Mediterranean Ltd, τη NewMed και τη Ratio Energies. Οι πωλήσεις από το Λεβιάθαν έφτασαν περίπου τα 10,9 bcm το 2025, αξίας 2,23 δισ. δολαρίων, όπως ανακοίνωσε η NewMed. Η Αίγυπτος είχε ελπίσει να γίνει μεγάλος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς την Ευρώπη. Ωστόσο, η παραγωγή φυσικού αερίου της χώρας έχει μειωθεί από το 2022, αναγκάζοντάς την να βασίζεται στις εισαγωγές από το Ισραήλ για την κάλυψη της εγχώριας ζήτησης.
Η συμφωνία Ισραήλ-Αιγύπτου
Όταν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε για πρώτη φορά τη συμφωνία ύψους 35 δισ. δολαρίων με την Αίγυπτο τον Δεκέμβριο (τη μεγαλύτερη στην ιστορία του Ισραήλ), οι αρχές στο Κάιρο την χαρακτήρισαν ως «αμιγώς εμπορική», συμφωνία χωρίς «πολιτικές διαστάσεις», προσπαθώντας να αποτρέψουν επικρίσεις για την χρηματοδότηση του εγκλήματος κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της γενοκτονίας, η Χαμάς βασιζόταν στο Κάιρο ως βασικό διαμεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ. Ωστόσο, σύμφωνα με το Quincy Institute, «η ικανότητα του Καΐρου να ασκήσει ουσιαστική πίεση στο Ισραήλ περιορίζεται θεμελιωδώς από το γεγονός ότι το Ισραήλ μπορεί, και έχει, να κλείσει τη ροή αερίου για λόγους ασφαλείας και λειτουργικούς λόγους».
Γάζα: Σχέδιο για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων
Τον Δεκέμβριο, αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πραγματοποίησαν συναντήσεις για την εκμετάλλευση των υπεράκτιων κοιτασμάτων της Γάζας υπό το πρόσχημα της χρηματοδότησης της ανοικοδόμησης της κατεστραμμένης περιοχής, ανέφερε το Middle East Eye (MEE), επικαλούμενο έναν πρώην δυτικό αξιωματούχο και έναν τρέχοντα δυτικό και αραβικό αξιωματούχο.
Ένα σενάριο που συζητείται περιλαμβάνει την κρατική ενεργειακή εταιρεία των Εμιράτων, Abu Dhabi National Oil Company (Adnoc), να αποκτήσει μερίδιο στα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Γάζας. Μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου ανακαλύφθηκαν στο Marine Field, στα ανοικτά της ακτής της Γάζας, το 2000. Ωστόσο, το Ισραήλ δεν επέτρεψε στην Παλαιστινιακή Αρχή (PA) να αναπτύξει τα κοιτάσματα.
Τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του αερίου μοιράζονται μεταξύ του Palestine Investment Forum, του κρατικού επενδυτικού ταμείου της PA, και της Consolidated Contractors Company, ενός κατασκευαστικού και ενεργειακού ομίλου που ανήκει σε οικογένεια της παλαιστινιακής διασποράς με έδρα την Ελλάδα. Περίπου το 45% των δικαιωμάτων προορίζεται επίσης για διεθνή εταίρο.
Το τουρκικό TRT σημειώνει ότι η συνολική στρατηγική του Ισραήλ από την ανακάλυψη του φυσικού αερίου στη Γάζα το 2000 έως σήμερα «έχει επικεντρωθεί κυρίως στον μονοπωλιακό έλεγχο των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Γάζα Marine και των πετρελαϊκών κοιτασμάτων κατά μήκος των συνόρων Δυτικής Όχθης-Ισραήλ, ενώ ταυτόχρονα στερεί από τους Παλαιστινίους το δίκαιο μερίδιο των εσόδων από αυτούς τους πόρους».
Η επιθυμία ελέγχου του αερίου στα ανοικτά της Γάζας μπορεί να αποτελεί έναν από τους λόγους της συνεχιζόμενης γενοκτονίας. Εάν το Ισραήλ καταφέρει να επιτύχει τον στόχο της εθνοκάθαρσης των Παλαιστινίων από τη Γάζα και της προσάρτησης της Λωρίδας για εβραϊκή εγκατάσταση, αυτό θα του επέτρεπε να ελέγξει τον ανεκμετάλλευτο πλούτο φυσικού αερίου των Παλαιστινίων.





