ΑΦΙΕΡΩΜΑ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Δηµήτριος Λειβαδάρος (WOS): “Ο ρυπαίνων (να) πληρώνει”

∆ηµήτριος Λειβαδάρος WOS: "Ο ρυπαίνων (να) πληρώνει", Φίλης Καϊτατζής

Ο Δηµήτριος Λειβαδάρος είναι ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας WOS, Ολοκληρωμένο Κέντρο Ανακύκλωσης με έδρα την ΒΙ.ΠΕ. (Βιομηχανική Περιοχή) Πατρών που δραστηριοποιείται στην διαχείριση επικινδύνων αποβλήτων λιπαντικών και επίσης είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων ΒΙ.ΠΕ. Πατρών (ΣΕΒιΠα). Ακολουθεί η συνέντευξη με τον κ. Λειβαδάρο:

-Από πότε δραστηριοποιείστε στην διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων ορυκτελαίων;

Η εταιρεία μας δραστηριοποιείται στη διαχείριση επικινδύνων αποβλήτων από το 2008, έχοντας συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου της προστασίας του περιβάλλοντος. Διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στη ΒΙ.ΠΕ. Πατρών, δικά της μέσα συλλογής αποβλήτων. Κάθε χρόνο αξιοποιεί περίπου 15.000 τόνους επικινδύνων αποβλήτων και παράγει περίπου 3000 τόνους αναγεννημένου βασικού ορυκτελαίου προς επαναχρησιμοποίηση.

-Η συλλογή λιπαντικών – ορυκτελαίων από πού προέρχονται;

Η προέλευση των αποβλήτων ελαίων είναι από συνεργεία αυτοκινήτων-φορτηγών, βιομηχανικές εγκαταστάσεις και πλοία-λιμάνια. Η εταιρεία μας δραστηριοποιείτε σε όλη την ελληνική επικράτεια είτε με ιδιόκτητα μέσα, είτε με φορτηγά δημοσίας χρήσεως. Πέρα από τα συνεργεία αυτοκινήτων και τις βιομηχανίες, έχουμε συνάψει σύμβαση συνεργασίας με λιμάνια και μαρίνες ανά την Ελλάδα, για τη συλλογή των αποβλήτων πλοίων, είτε απόβλητα πετρελαιοειδών είτε απόβλητα ελαίων, Ενδεικτικά αναφέρουμε, Λιμένας Ρεθύμνου, Σητείας, Μαρίνα Λευκάδας, Κέρκυρας, κλπ.

-Κατά την διαχείριση επικινδύνων βιομηχανικών αποβλήτων τι εκπομπές διοξειδίου ή άλλων αερίων απελευθερώνονται και πως ελαχιστοποιείται τους κινδύνους;

Εκπέμπονται διοξείδιο του Θείου, οξείδια αζώτου, μονοξείδιο του άνθρακα, μέσα στα όρια των επιτρεπόμενων εκπομπών, αφού η εταιρεία μας εφαρμόζει μέτρα παρακολούθησης και ουσιαστικά πρόληψης μέσω της ορθής συντήρησης του εξοπλισμού λειτουργίας.

-Ποιο είναι το κέρδος σε εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της ανακύκλωσης;

Ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι για την παραγωγή η επαναδιύλιση αποβλήτων ελαίων απαιτείται περίπου επτά-οκτώ φορές λιγότερη ενέργεια, σε σχέση με την διαδικασία παραγωγής μέσω διύλισης αργού πετρελαίου.

-Κάποιοι αναρωτιούνται ή μάλλον πιστεύουν ότι τα ανακυκλωμένα λιπαντικά δεν είναι τόσο καλά, να το πω έτσι, τι λέτε;

Αντιθέτως, είναι εφάμιλλης ποιότητας με τα πρωτογενή λιπαντικά. Οι διεργασίες για την ανάκτηση αναγεννημένου ορυκτελαίου, απομακρύνουν όλες τις επιβλαβείς προσμίξεις που τα καθιστούν επικίνδυνα. Και παράγεται ένα νέο ουσιαστικά βασικό ορυκτέλαιο, έτοιμο να υποστεί τις προσμίξεις πρόσθετων χημικών, όπως άλλωστε γίνεται και με τα πρωτογενή βασικά έλαια, για την παραγωγή διαφορετικών ειδών λιπαντικών.

-Είναι κερδοφόρα μια επιχείρηση που αξιοποιεί χρησιμοποιημένα ορυκτέλαια;

Πρέπει να αναλογιστεί κανείς ότι οι εταιρείες ανακύκλωσης αυτών των αποβλήτων, δεν έχουν σταθερή πρώτη ύλη, με αντίστοιχες δεδομένες προδιαγραφές. Οι διαφορετικές πηγές προέλευσης πρώτης ύλης δημιουργούν δυσκολίες στη παραγωγική διαδικασία. Δημιουργούνται κόστη πολλές φορές μη αναμενόμενα, αυξάνοντας έτσι το τελικό κόστος επεξεργασίας.

Στην Ελλάδα, δυστυχώς για τις εταιρείες του κλάδου, αφενός δεν εφαρμόζεται η αρχή του ο ρυπαίνων πληρώνει” της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφετέρου υπάρχουν ακόμα και σήμερα ποσότητες αποβλήτων λιπαντικών, που διακινούνται παράνομα και χρησιμοποιούνται ως μέσο θέρμανσης. Σε αυτό εμπλέκονται και βιομηχανίες και συνεργεία και πρατήρια και και πολλοί ακόμα επιχειρηματικοί τομείς.

Κέρδη σίγουρα υπάρχουν, αλλά τα περιθώρια είναι αρκετά στενά και επηρεάζονται από τους παράγοντες που σας ανέφερα.

Το προφίλ της WOS

Η WOS Ολοκληρωμένο Κέντρο Ανακύκλωσης Α.Ε με εμπειρία άνω των 20 ετών στο χώρο της διαχείρισης αποβλήτων, καλύπτει το σύνολο των αναγκών που προκύπτουν στη βαριά βιομηχανία, ναυτιλία, εγκαταστάσεις ενεργειακών υποδομών και λοιπών παραγωγικών δραστηριοτήτων, με στόχο πάντα την ασφαλή περιβαλλοντική διαχείριση.

Η WOS έχει συμπεριληφθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, καθιστώντας την βασικό πυλώνα στη διαχείριση επικινδύνων αποβλήτων και στην εν γένει προστασία του περιβάλλοντος.

Με κύριο γνώμονα το σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον η WOS είναι στελεχωμένη με έμπειρο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, το οποίο εγγυάται την ασφαλή και άριστη επίτευξη υπηρεσιών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι