M. Rachovides (επ. πρόεδρος Euromines): Υπεύθυνη εξόρυξη
10/02/2025![M. Rachovides (επ. πρόεδρος Euromines): Υπεύθυνη εξόρυξη, Φίλης Καϊτατζής](https://slpress.gr/wp-content/uploads/2025/02/Mark-Rachovides-825x645.jpg)
«Οι βιομηχανίες μας χρειάζονται μεγάλη υποστήριξη για επενδύσεις μέσω της αυξημένης χρηματοδότησης για την απαλλαγή από τον άνθρακα, μεταξύ άλλων για λειτουργικά έξοδα. Η κλιματική μετάβαση χρειάζεται 350 δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεων κάθε χρόνο μέχρι το 2030 (πχ κατασκευή της υποδομής, αναβάθμιση τεχνολογίας)».
«Η ΕΕ θα πρέπει να επικεντρωθεί στην τόνωση τόσο των ιδιωτικών, όσο και των δημόσιων επενδύσεων. Χρειαζόμαστε επειγόντως ένα σημαντικά υψηλότερο βαθμό βεβαιότητας ότι αυτές οι επενδύσεις μπορεί να είναι βιώσιμες, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο τερματισμού τους».
Οι επισημάνσεις αυτές προέρχονται από την EUROMINES, τον αναγνωρισμένο αντιπρόσωπο της ευρωπαϊκής βιομηχανίας εξόρυξης μετάλλων και ορυκτών. Πιο αναλυτικά στην συνέντευξή του επίτιμου προέδρου της Euromines Mark Rachovides στο SLpress.gr, στο πλαίσιο του αφιερώματος “Η Αναγκαιότητα Αξιοποίησης των Ορυκτών της Χώρας μας”.
-Τι είναι η EUROMINES και ποιος ο ρόλος της;
Η Euromines είναι η φωνή της ευρωπαϊκής μεταλλευτικής βιομηχανίας. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να αγνοούν τη σύγχρονη εξόρυξη και την εξαιρετική πρόοδο που έχουμε σημειώσει. Η Euromines είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση Εξόρυξης, Μεταλλευμάτων και Βιομηχανικών Ορυκτών και εκπροσωπεί μεγάλες και μικρές εταιρείες και εθνικές ενώσεις στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου (15 εθνικές ομοσπονδίες ορυχείων, 350.000 θέσεις εργασίας). Μέσα από τις δραστηριότητες και τις λειτουργίες των μελών της παράγονται περισσότερα από 54 διαφορετικά μέταλλα και ορυκτά.
Η υπεύθυνη εξόρυξή τους αυξάνει την προσφορά ορυκτών πόρων της Ευρώπης και συμβάλλει στη διευκόλυνση των εισαγωγών από τρίτες χώρες. Η ευρωπαϊκή βιομηχανία εξόρυξης διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη μετατροπή της ΕΕ σε μια πράσινη και ψηφιακή κοινωνία. Ο τομέας παρέχει εκατοντάδες χιλιάδες άμεσες θέσεις εργασίας και επιτρέπει πολλές φορές να διαδραματίσει βασικό ρόλο στις αλυσίδες αξίας και στα οικονομικά οικοσυστήματα της ΕΕ.
-Έχετε παραδείγματα βιομηχανικών πρακτικών τα οποία στοχεύουν στην βιώσιμη ανάπτυξη της μεταλλευτικής βιομηχανίας;
Τα ευρωπαϊκά ορυχεία δεν μοιάζουν με αυτό που φαντάζονται οι περισσότεροι. Η ποσότητα της γης που χρησιμοποιείται είναι πολύ μικρότερη από ό,τι στο παρελθόν και ο τρόπος λειτουργίας των ορυχείων είναι πολύ πιο προηγμένος τεχνολογικά. Στην δημοσίευση μας «Mining for Climate: Οδικός χάρτης για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα και προοπτικές ενέργειας της Euromines», ο ευρωπαϊκός τομέας εξόρυξης, τηρώντας ήδη αυστηρά πρότυπα και αξιοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες, καθιστά την βιομηχανία εξόρυξης της ΕΕ τον παραγωγό πρώτων υλών, με το χαμηλότερο αποτύπωμα CO 2 στον κόσμο.
Επιπλέον, η βιομηχανία έχει συλλογικά δεσμευτεί να επιτύχει την κλιματική ουδετερότητα έως το 2045 έως το 2050. Αυτός ο φιλόδοξος στόχος υλοποιείται μέσω της ενσωμάτωσης καινοτόμων συστημάτων, αυτοματισμού και ψηφιοποίησης.
-Πώς μπορούν “τα απορρίμματα του σήμερα να είναι οι πρώτες ύλες του αύριο”;
Οι πρακτικές ανακύκλωσης στη βιομηχανία εξόρυξης εξελίσσονται με ταχείς ρυθμούς, συμπεριλαμβανομένων όχι μόνο των υλικών που παράγονται από τις εργασίες, αλλά και της καινοτόμου επαναχρησιμοποίησης γης μετά την εξόρυξη και ιστορικών τοποθεσιών. Σε χιλιάδες τοποθεσίες, οι προσπάθειες ανακύκλωσης στοχεύουν στην εξαγωγή της μέγιστης αξίας ελαχιστοποιώντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Για παράδειγμα, η RHI Magnesita (παγκόσμιος ηγέτης στα πυρίμαχα με τον μεγαλύτερο αριθμό τοποθεσιών σε όλο τον κόσμο) βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προώθησης των τεχνολογιών ανακύκλωσης και της διερεύνησης νέων μεθόδων για τη μείωση των εκπομπών.
Έχουν φτάσει σε ποσοστό ανακύκλωσης 15% στην Ευρώπη, με δυνατότητα αύξησης στο 20-25%. Ομοίως, ο χάλυβας, ένα υλικό που μπορεί να ανακυκλωθεί, αποτελεί παράδειγμα των αρχών μιας κυκλικής οικονομίας. Όσον αφορά τρόπους επαναχρησιμοποίησης των υποδομών ορυχείων, όπως σιδηροδρομικές γραμμές, μονάδες επεξεργασίας, μεταφορικές ταινίες και ελαστικά οχημάτων, αυτές οι στρατηγικές όχι μόνο επεκτείνουν τη χρησιμότητα των πόρων, αλλά και ωφελούν το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες. Η επαναχρησιμοποίηση γης μετά την εξόρυξη προσφέρει δυνατότητες, από χώρους ψυχαγωγίας και αναψυχής έως έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αποκατάσταση οικοτόπων, ιατρικές και θεραπευτικές εγκαταστάσεις και κόμβους επιστήμης και τεχνολογίας.
Η Euromines επιδιώκει, όπως σημειώνει «την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και του εξορυκτικού τομέα» – υπάρχουν όμως διαφορές μεταξύ των χωρών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί παγκόσμιο ηγέτη στην τεχνογνωσία, την τεχνολογία και το ανθρώπινο κεφάλαιο στον τομέα της εξόρυξης. Η πλούσια ποικιλομορφία μεταξύ των κρατών μελών της, περιλαμβάνει ξεχωριστούς πολιτισμούς, γεωλογικά τοπία και προσεγγίσεις στην καινοτομία. Αγκαλιάζοντας και αξιοποιώντας αυτές τις διαφορές, κάθε κράτος μπορεί να υιοθετήσει κατάλληλες λύσεις σε τοπικά πλαίσια.
-“Ασφάλεια των εργαζομένων” – Ποια είναι η συμβολή της Ένωσης σας σε αυτό το θέμα;
Ο ευρωπαϊκός τομέας εξόρυξης διατηρεί ένα υποδειγματικό ρεκόρ Υγείας και Ασφάλειας, με τα ατυχήματα να παραμένουν αμελητέα σε σύγκριση με άλλες βιομηχανίες και περιοχές παγκοσμίως. Αυτή η απόδοση ασφάλειας είναι άμεσο αποτέλεσμα αυστηρών κανονισμών, προηγμένων πρωτοκόλλων ασφαλείας και μακροπρόθεσμης δέσμευσης για συνεχή βελτίωση στον κλάδο. Επιπλέον, ο εύλογος αριθμός εργασιών εξόρυξης σε όλη την Ευρώπη ενθαρρύνει τον ισχυρό, συνεχή διάλογο με τις τοπικές κοινότητες.
Δίνοντας προτεραιότητα, τόσο στην ασφάλεια των εργαζομένων, όσο και στις σχέσεις της κοινότητας, η ευρωπαϊκή μεταλλευτική βιομηχανία, όχι μόνο προστατεύει το εργατικό της δυναμικό, αλλά χτίζει και διατηρεί εμπιστοσύνη με τις κοινότητες που εξυπηρετεί.
Αύριο θα μιλήσει στο SLpress ο Κωνσταντίνος Γιαζιτζόγλου πρόεδρος Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων ΣΜΕ: “Ανταγωνιστικό κόστος από τρίτες χώρες”