ΑΦΙΕΡΩΜΑ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Μ. Χατζηγάκης (Hexicon Power): Η αποθήκευση αλλάζει το παιχνίδι στην ενέργεια

Μ. Χατζηγάκης Hexicon Power: Η αποθήκευση αλλάζει το παιχνίδι στην ενέργεια

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hexicon Power Μικέλης Χατζηγάκης αναφέρει στην συνέντευξή του: «Να στηρίξουμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) να κερδίσουν σημαντικό έδαφος έναντι των ορυκτών καυσίμων, ακόμα και στην περίπτωση που η αποτελεσματική αποθήκευση αυτών καθυστερήσει».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hexicon Power Μικέλης Χατζηγάκης, εκτιμά ότι «δεν είμαστε τόσο μακριά από μεγάλες καινοτομίες στο κομμάτι της αποθήκευσης ανανεώσιμης ενέργειας που θα αλλάξουν το παιχνίδι στην ενέργεια». Μας μίλησε «για τα έργα και την τεχνολογία της Hexicon και τις σημαντικές προοπτικές των υπεράκτιων πάρκων που ανοίγονται για την Ελλάδα». Προσφάτως, η Hexicon Power οργάνωσε και την πρώτη μεγάλη εκδήλωση αποκλειστικά για τα πλωτά υπεράκτια αιολικά που οργανώθηκε στην οικία του Σουηδού Πρέσβη, Johan Borgstam. Η Hexicon είναι μια από τις παλαιότερες εταιρείες στο κομμάτι των πλωτών αιολικών με παρουσία σε τέσσερεις ηπείρους και χαρτοφυλάκιο προς ανάπτυξη 20 GW (portfolio gross capacity).

-Οι Ανανεώσιμες Πηγές μπορούν χωρίς αποθήκευση ενέργειας να αντιπαρατεθούν ουσιαστικά στο φυσικό αέριο; Έχετε εκτίμηση πότε η τεχνολογία αποθήκευσης θα είναι ώριμη για να συμβαδίσει με την εξελιγμένη τεχνολογία των ΑΠΕ;

Νομίζω ότι το μεγάλο διακύβευμα είναι πως θα καταφέρουμε να προωθήσουμε αποτελεσματικά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και να τις στηρίξουμε να κερδίσουν σημαντικό έδαφος, έναντι των ορυκτών καυσίμων ακόμα και στην περίπτωση που η αποτελεσματική αποθήκευση αυτών καθυστερήσει. Πράγματι, το γεγονός ότι τα φωτοβολταϊκά, τα αιολικά, ή άλλες ΑΠΕ, εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες είναι ένα θέμα που δυσκολεύει την πράσινη ενέργεια σε σχέση με το φυσικό αέριο.

Ωστόσο, το βασικό ζητούμενο στην πράσινη μετάβαση είναι το πως μέσω των ΑΠΕ θα ελαχιστοποιήσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, θα προστατεύουμε το περιβάλλον, αλλά και θα μειώσουμε τις εξαρτήσεις μας, οικονομικές, γεωπολιτικές ή άλλες, από το φυσικό αέριο. Αυτή είναι η κεντρική στόχευση. Συνεπώς, το δίλλημα δεν είναι αν, αλλά το πως θα μπορέσουν οι πράσινες μορφές ενέργειας να αυξήσουν την παρουσία τους στο μίγμα της ενέργειας. Η αποθήκευση είναι πράγματι μια πρόκληση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για να καθυστερήσουμε την μετάβαση στις καθαρές μορφές ενέργειας. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα άλλα πλεονεκτήματα που έχουν οι ΑΠΕ στην φαρέτρα τους.

Για παράδειγμα, ότι γίνονται όλο και πιο ανταγωνιστικές από άποψη κόστους και με επενδύσεις δισεκατομμυρίων, που ήδη πραγματοποιούνται σύντομα οι καινοτομίες τους θα τις φέρουν σε καλύτερη θέση από τα ορυκτά καύσιμα. Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας, οι απόψεις των ειδικών διίστανται σχετικά με το πόσο η τεχνολογία αποθήκευσης θα είναι ώριμη για να συμβαδίσει με την εξελιγμένη τεχνολογία των ΑΠΕ. Η Hexicon,όπως γνωρίζετε, δεν ασχολείται με την αποθήκευση, ωστόσο η προσωπική μου αίσθηση είναι ότι δεν είμαστε τόσο μακριά από μεγάλες καινοτομίες στο κομμάτι της αποθήκευσης ανανεώσιμης ενέργειας που θα αλλάξουν το παιχνίδι στην ενέργεια.

 

-Που δραστηριοποιείται η HEXICON και ειδικότερα τι περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της;

Η Hexicon αναπτύσσει υπεράκτια αιολικά πάρκα και είναι πάροχος τεχνολογίας πλωτών αιολικών. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2009, είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Στοκχόλμης και στην Ελλάδα δραστηριοποιείται μέσω της θυγατρικής της Hexicon Power. Η Hexicon έχει παρουσία στην Αγγλία, την Σκωτία, αλλά και σε πολλές αγορές στην Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και διαθέτει χαρτοφυλάκιο προς ανάπτυξη 20GW (portfolio gross capacity).

Το επιχειρηματικό μας μοντέλο στηρίζεται σε δύο πυλώνες. Στην καινοτόμο τεχνολογία μας TwinWind™, και στην ανάπτυξη έργων πλωτών αιολικών με έμφαση στο αρχικό στάδιο ανάπτυξης (early stage development). Το γεγονός ότι μπορούμε να κάνουμε και τα δύο – ανάπτυξη έργων και τεχνολογία – μας επιτρέπει να μπούμε σε νέες αγορές, αλλά και να δημιουργήσουμε νέες μακροπρόθεσμα. Και αυτό συμβαίνει επειδή έχουμε την δυνατότητα, αλλά και την τεχνογνωσία, να ωριμάζουμε και να αναπτύσσουμε έργα και συγχρόνως να παρέχουμε την τεχνολογία. Κατ’ αυτό τον τρόπο μπορούμε να αξιοποιήσουμε σημαντικές συνέργειες και πλεονεκτήματα και, φυσικά, μπορούμε να υποστηρίξουμε καλύτερα τη μετάβαση του κόσμου στη πράσινη βιώσιμη ενέργεια.

-Προσφάτως η ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων ΑΕ) παρουσίασε το σχέδιο του Εθνικού προγράμματος για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών στην Ελλάδα, πως το σχολιάζετε;

Η ΕΔΕΥΕΠ έχει κάνει μια πολύ επαγγελματική και οργανωμένη δουλειά και αυτό πρέπει να της πιστωθεί. Είναι πολύ θετικό ότι και η ΕΔΕΥΕΠ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας, έχουν μια ξεκάθαρη στρατηγική για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και αυτό φαίνεται από μια σειρά κινήσεων: από την δέσμευση του χώρου 2GW στο σύστημα μόνο για τα υπεράκτια, μέχρι την ανάπτυξη πιλοτικών πλωτών αιολικών που θα προετοιμάσουν την ελληνική εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και τις εταιρείες, για τους διαγωνισμούς που θα γίνουν το 2027.

Η ανάπτυξη αιολικών πάρκων

-Η Hexicon Power έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για ανάπτυξη πλωτών αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, πιστεύετε ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος και γιατί;

Η Ελλάδα έχει τρομακτικές δυνατότητες για πλωτά υπεράκτια αιολικά. Καταρχάς έχουμε ένα από τα ισχυρότερα θαλάσσια αιολικά δυναμικά στην Ευρώπη, αλλά και αρκετό θαλάσσιο χώρο για την δημιουργία αυτών των πάρκων. Επίσης, οι ελληνικές θάλασσες είναι κατά βάση βαθιές θάλασσες, που ευνοεί τα πλωτά αιολικά, καθώς μόνο τα πλωτά μπορούν να πάνε σε βάθη μεγαλύτερα των 50-60 μέτρων. Συνεπώς έχουμε τα φυσικά πλεονεκτήματα που άλλες χώρες δεν διαθέτουν. Τώρα αυτό που απομένει είναι να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο και να μπορέσουν να τρέξουν γρήγορα τα πράγματα και χαίρομαι που βλέπω ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ενισχύσει τις ΑΠΕ και να προχωρήσει γρήγορα σε ενεργειακές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα.

Για παράδειγμα, η ανακοίνωση της ΕΔΕΥΕΠ για πλωτά πιλοτικά έργα είναι στην σωστή κατεύθυνση και θα βοηθήσει στην επιτάχυνση των εξελίξεων και την δημιουργία εγχώριας αλυσίδας εφοδιασμού. Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, θεωρώ ότι υπάρχει σημαντικό πρόσφορο έδαφος στην χώρα μας για τα πλωτά αιολικά.

-Έχετε αναφερθεί στην θετική επίδραση που θα έχουν τα υπεράκτια αιολικά στο ελληνικό ΑΕΠ έχετε προβεί σε κάποια μελέτη ή πρόκειται για μια θεωρητική προσέγγιση;

Έχουν γίνει αρκετές μελέτες στον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα που δείχνουν την μεγάλη θετική επίδραση που θα έχουν τα υπεράκτια αιολικά στις χώρες που θα τα αναπτύξουν. Μάλιστα, πολύ πρόσφατα το ΙΟΒΕ παρουσίασε μια εμπεριστατωμένη μελέτη για την Ελλάδα, όπου μιλάει για επίδραση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν που θα φτάσει έως και 1.9 δις ευρώ ανά έτος, που ισούται περίπου με το 1% του ΑΕΠ μας, και σε 44.000 υποστηριζόμενες νέες θέσεις εργασίας. Το ΙΟΒΕ κάνει λόγο στην ανάλυση του για επενδύσεις της τάξης των 60 δις ευρώ μέχρι το 2050 και για σημαντική προστιθέμενη αξία στην εγχώρια οικονομία μας.

-Υποστηρίζετε ότι «μπορούμε να κάνουμε την Ελλάδα ένα ευρωπαϊκό κέντρο για την εφοδιαστική αλυσίδα των υπεράκτιων αιολικών. Τώρα είναι η ευκαιρία για την Ελλάδα και δεν πρέπει να χαθεί». Μπορείτε να μας προσδιορίσετε χρονικά το… τώρα ή είναι σχήμα λόγου;

Κοιτάξτε, η Ελλάδα καθυστέρησε το νομοσχέδιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα 11 χρόνια, και τελικά το πέρασε το 2021. Στα χρόνια που χάθηκαν ήδη άλλες χώρες – ειδικά οι βόρειες χώρες στην Ευρώπη – έκαναν άλματα στο τομέα αυτό εμείς μείναμε πίσω. Συνεπώς, δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για χάσιμο από εδώ και πέρα. Ειδικότερα, ωστόσο, η αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο και συνεπώς εμείς έχουμε την ευκαιρία, αν κινηθούμε γρήγορα και με στοχευμένες κινήσεις, να γίνουμε ένα περιφερειακό κέντρο για τα υπεράκτια αιολικά.

Και πραγματικά πιστεύω ότι οι ελληνικές εταιρίες μπορούμε να το υποστηρίξουμε. Άλλωστε, έχουμε εξωστρεφείς και επιτυχημένες εταιρίες καλωδίων, έχουμε εξαιρετικές εταιρίες χάλυβα και εταιρίες τσιμέντου, λιμάνια, ναυπηγεία κ.ο.κ. Δηλαδή, έχουμε την υποδομή πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε μια σύγχρονη εφοδιαστική αλυσίδα. Και ελπίζω να αδράξουμε την ευκαιρία.

-Η πατέντα της εταιρείας Twin Wind, δίδυμες ανεμογεννήτριες σε μια πλατφόρμα, σε τι συνίσταται;

Η πατέντα TwinWind™, χρησιμοποιεί δύο ανεμογεννήτριες πάνω σε μια πλωτή πλατφόρμα, και επιτρέπει την παραγωγή περισσότερης ισχύος ανά θαλάσσια περιοχή σε σύγκριση με τις πλωτές πλατφόρμες μιας ανεμογεννήτριας. Πιο συγκεκριμένα, για την παραγωγή ενός συγκεκριμένου αριθμού MW με την τεχνολογία TwinWind™ απαιτούνται λιγότεροι πλωτήρες, άρα και χάλυβας, λιγότερα καλώδια, λιγότερες άγκυρες και λιγότερα σκάφη εγκατάστασης, με αποτέλεσμα χαμηλότερο κόστος ανά μεγαβατώρα.

Έτσι μπορούμε να παράγουμε περισσότερη ενέργεια, περισσότερη ισχύ με μικρότερο αναλογικό κόστος. Η κατοχυρωμένη πατέντα TwinWind™ αλλάζει πραγματικά το παιχνίδι στην πλωτή υπεράκτια αιολική ενέργεια, καθώς μειώνει περαιτέρω το κόστος της ενέργειας (LCOE) παρέχοντας χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.


 

Η Hexicon είναι project developer και πάροχος τεχνολογίας πλωτών υπεράκτιων αιολικών έργων και είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Στοκχόλμης. Στην Ελλάδα συμμετέχει μέσω της Hexicon Power, θυγατρική της σουηδικής εταιρείας. Η ελληνική εταιρεία έχει αναλάβει την ανάπτυξη του ελληνικού έργου με σκοπό να συμμετέχει στον διαγωνισμό που προβλέπεται να γίνει το 2027.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι