ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Με καθαρότερα καύσιμα από την Πρωτομαγιά τα πλοία στη Μεσόγειο

"Καθαρότερα" καύσιμα χρησιμοποιούν από την Πρωτομαγιά τα πλοία στη Μεσόγειο, Σταύρος Μαλαγκονιάρης

Η Μεσόγειος είναι και επίσημα από τη Πρωτομαγιά περιοχή ελέγχου εκπομπών (emission control area- ECA) των ατμοσφαιρικών ρύπων των οξειδίων του θείου (SOx) καθώς όλα τα σκάφη που πλέουν στην περιοχή πρέπει να χρησιμοποιούν περισσότερο φιλικά στο περιβάλλον καύσιμα.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό, που έχει περιληφθεί στη διεθνή ναυτιλιακή σύμβαση MARPOL, η περιεκτικότητα σε θείο του καυσίμου που χρησιμοποιούν τα πλοία ταξιδεύοντας στη Μεσόγειο δεν θα υπερβαίνει το 0,10%, εκτός εάν χρησιμοποιείται σύστημα καθαρισμού καυσαερίων που εξασφαλίζει ισοδύναμο επίπεδο εκπομπών οξειδίων του θείου.

Όπως σημειώνεται σε ανάλυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στην Θάλασσα (EMSA) η παραγωγή οξειδίων του θείου (SOx) από τα πλοία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την περιεκτικότητα σε θείο των καυσίμων που χρησιμοποιούνται επί του πλοίου για καύση. Κατά την καύση στις μηχανές του πλοίου, το θείο που υπάρχει στο καύσιμο οξειδώνεται σχηματίζοντας SOx. Όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε θείο, τόσο υψηλότερο είναι το οξείδιο του αζώτου που προκύπτει, επομένως ο περιορισμός των οξειδίων του θείου από τη ναυτιλία γίνεται μέσω του περιορισμού της περιεκτικότητας σε θείο των καυσίμων πλοίων.

Το μέτρο σε αντίθεση με τις ECA της Βόρειας και της Βαλτικής Θάλασσας δεν περιλαμβάνει τα οξείδια του αζώτου. Παρόλα αυτά πιστεύεται ότι θα συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Μεσόγειο Θάλασσα και στα παράκτια κράτη της Μεσογείου, με προφανή οφέλη για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Σύμφωνα με στοιχεία, που είχαν παρουσιαστεί, παλαιότερα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μια σειρά μέτρα που είχαν ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτή την κατεύθυνση μείωσαν την δεκαετία 1990- 2000 κατά 60% τις εκπομπές του διοξειδίου του θείου από πηγές της στεριάς.

Αντίθετα, στο ίδιο διάστημα οι εκπομπές από ποντοπόρα πλοία αυτού του ιδιαίτερα επικίνδυνου ρύπου είχαν αυξηθεί κατά 30%. Ωστόσο, η χρήση των «καθαρότερων» καυσίμων σημαίνει μια περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση προς τις εταιρείες καθώς είναι ακριβότερα από τα άλλα.

Έτσι, στην Ελλάδα το θέμα της χρήσης των “καθαρότερων” καυσίμων αναδείχθηκε μέσα από τις αναφορές ορισμένων εκπροσώπων ακτοπλοϊκών εταιρειών για αύξηση των τιμών των ναύλων μετά τη 1 η Μαΐου στα πλοία της ακτοπλοΐας. Η κυβέρνηση, χωρίς να εξετάσει το διεθνές περιβάλλον που έχει φέρει μεγάλη μείωση των τιμών του πετρελαίου παγκοσμίως, «φούντωσε», την παραμονή του Πάσχα, το θέμα και προσέφερε προς τις ακτοπλοϊκές εταιρείες μια γενναία μείωση των λιμενικών τελών κατά 50%. Ακολούθως, όπως έγραψε αναλυτικά στο SLpress χρησιμοποίησε, επικοινωνιακά, αυτή την παροχή προς τις ακτοπλοϊκές εταιρείες για να εμφανίσει ότι λειτούργησε ως αντιστάθμισμα για να μην γίνουν αυξήσεις στα εισιτήρια.

Στην πραγματικότητα, τα ήδη ακριβά εισιτήρια συγκρατήθηκαν αυτό το διάστημα λόγω της μεγάλης μείωσης των τιμών των καυσίμων των πλοίων. Ωστόσο, παραμένει αβέβαιο τι θα γίνει το καλοκαίρι….

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx