Με την ίδια λογική η τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος!
06/09/2024Είδαμε τις νέες τιμές των προμηθευτών του ηλεκτρικού ρεύματος για τα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια για το μήνα Σεπτέμβριο. Να θυμίσω για ακόμη μία φορά, πριν προχωρήσω παρακάτω, ότι το συνολικό κόστος (ειδική τιμή) προκύπτει αν αθροίσουμε την Βασική Τιμή, το Μηχανισμό Διακύμανσης, το Πάγιο και στη συνέχεια αφαιρέσουμε από την ειδική τιμή που θα προκύψει, την επιδότηση που είναι διαμορφωμένη στο 1.4 ευρώ την Kwh από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος.
Στο προηγούμενο άρθρο μου είχα αναφέρει ως σχόλιο για το μηχανισμό διακύμανσης (επειδή το ποσό που προκύπτει ήταν συγκριτικά πολύ μεγάλο), ότι θα πρέπει να αυξηθεί το άνω όριο Lu, έτσι ώστε, η διαφορά της χονδρικής τιμής που έκλεισε τον Αύγουστο (ΤΕΑ m-1) μείον το άνω όριο (Lu ) να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη. Αυτό το είδαμε στο τιμολόγιο της ΔΕΗ του Σεπτεμβρίου καθώς από το 0.095 το άνω όριο Lu αυξήθηκε στο 0.125 και είχε ως αποτέλεσμα με βάση τον μαθηματικό τύπο να προκύπτει το αρνητικό ποσό – 0.0006 ευρώ την Kwh, που αφαιρείται από την Βασική Τιμή.
Οι τιμές
Δηλαδή: (0.16 – 0.0006 – 0.014= 0.1450) που ισοδυναμεί με 14.5 λεπτά την Kwh. Αν μελετήσουμε το πράσινο τιμολόγιο της, θα δούμε κάποιες λογικές, που είναι άριστα κατασκευασμένες, έτσι ώστε το συνολικό κόστος να είναι κοντά στα 15 λεπτά την Kwh, για να έχουμε και την επιδότηση του ΤΕΜ.
Συγκεκριμένα:
Το μήνα Ιούλιο η χονδρική τιμή έκλεισε στα 0.13518 ευρώ την Kwh και η Βασική τιμή ορίστηκε στα 0.16 ευρώ την Kwh. Το μήνα Αύγουστο η χονδρική τιμή έκλεισε στα 0.12983 ευρώ την Kwh και η Βασική τιμή παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο, δηλαδή στα 0.16 ευρώ την Kwh. Έχουμε μία μείωση της χονδρικής τιμής κοντά στο 4% και όμως η Βασική τιμή παραμένει ίδια. Δεν θα έπρεπε η Βασική τιμή να είχε μειωθεί τουλάχιστον κατά 4%; Έτσι ώστε οι καταναλωτές να έχουν ευεργετηθεί οικονομικά;
Αν η Βασική Τιμή είχε μειωθεί κατά 4% το αποτέλεσμα θα ήταν 13.9 λεπτά την Kwh, και αν είχε μειωθεί κατά 7% το κόστος θα ήταν 13.42 λεπτά την Kwh. Ανάλογα προκύπτει η χρέωση στα 17.14 λεπτά την Kwh για κατανάλωση μεγαλύτερη των 500 Kwh. Αυτός είναι ο λόγος που επιμένω, όπως και στο προηγούμενο άρθρο μου, ότι η «τράπουλα στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος είναι σημαδεμένη». Το ότι κατάλαβε η ΔΕΗ και αύξησε την τιμή του άνω ορίου Lu είναι θετικό και θα πρέπει και οι άλλοι πάροχοι να προβούν στην κατάλληλη αναπροσαρμογή, όσο διάστημα παρατηρείται η ανοδική πορεία της χονδρικής τιμής λόγω της αυξημένης ζήτησης του φυσικού αερίου.
Η χονδρική τιμή του ρεύματος
Συμπληρώθηκαν δύο μήνες από τις αρχές Ιουλίου, ωστόσο οι τιμές της χονδρικής παραμένουν υψηλές και οι μελλοντικές προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Ο λόγος είναι ότι υπάρχει δομικό πρόβλημα της ηλεκτρικής διασυνοριακής σύνδεσης στην περιφερειακή αγορά της νοτιοανατολικής ευρώπης. Το γεγονός αυτό επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό και την Ελλάδα, η οποία έχει μία από τις μεγαλύτερες τιμές χονδρικής σε όλη την Ευρώπη.
Την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου, η υψηλή τιμή της χονδρικής έφτασε τα 911 ευρώ την Mwh ενώ την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου η τιμή έφτασε στα 942 ευρώ την Mwh, και οδεύει ολοταχώς αυξανόμενη. Σήμερα, 6 Σεπτεμβρίου, έχουμε μία αύξηση της χονδρικής τιμής από την προηγούμενη ημέρα της τάξης του 5.3%, φτάνοντας η χαμηλή τιμή χονδρικής στα 135.69 ευρώ την Mwh, που είναι η υψηλότερη σε όλη την Ευρώπη μετά την Μάλτα. Σκεφτείτε, με αυτές τις τιμές τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών του ηλεκτρικού ρεύματος.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί συμβαίνει αυτό το φαινόμενο που επηρεάζει αρνητικά την Ελλάδα και τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, κυρίως, την Βουλγαρία την Ρουμανία και την Ουγγαρία. Ένας πρώτος λόγος είναι ότι η Ουκρανία, που ήταν ο κύριος εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας, έχει μετατραπεί σε μεγάλο εισαγωγέα ενέργειας, κυρίως από την Ουγγαρία, μετά την καταστροφή βασικών της υποδομών από την Ρωσία. Δυστυχώς, όσο θα συνεχίζεται ο πόλεμος και όσο η Ρωσία θα καταστρέφει βασικές ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας το ενεργειακό κόστος θα αυξάνεται, αφού αυτό το γεγονός επηρεάζει αλυσιδωτά μέσω Ρουμανίας-Βουλγαρίας και την χώρα μας.
Ένα δεύτερος λόγος είναι οι ιδιάζουσες καιρικές συνθήκες. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, λόγω λειψυδρίας παρατηρείται μείωση των αποθεμάτων των ταμιευτήρων των υδροηλεκτρικών, που έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της υδροηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε. Ο συνδυασμός των παραπάνω, κυρίως του πρώτου, δημιουργεί αύξηση της χονδρικής τιμής ενέργειας. Ένας τρίτος λόγος είναι ότι η τιμή της TTF (Title Transfer Facility) στο Ολλανδικό χρηματιστήριο παραμένει σε υψηλά επίπεδα κοντά στα 39 ευρώ την Mwh. Παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη φρόντισε να εφοδιάσει με φυσικό αέριο τις αποθήκες της σε ποσοστό τουλάχιστον στο 90%. Το φαινόμενο αυτό που συνεχίζεται, φαίνεται ενδεχομένως ότι συνδέεται με την κερδοσκοπία των διεθνών παικτών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και των εμπόρων, που είναι συνδεδεμένοι με την χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.
Μοντέλο κοστολόγησης του ρεύματος
Εκτιμώ ότι το πρόβλημα δεν θα λυθεί για όσο διάστημα η Ρωσία θα καταστρέφει τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας. Αντίθετα, το πρόβλημα θα οξύνεται. Ούτε είναι εύκολο οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης να εξάγουν ηλεκτρική ενέργεια στην Ουκρανία, έτσι ώστε να απεγκλωβιστεί κατά το δυνατόν η νοτιοανατολική ευρωπαϊκή αγορά από εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς την εμπόλεμη χώρα.
Και ερχόμαστε εδώ, στην Ελλάδα, όπου οι προμηθευτές παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος παίζουν το δικό τους παιχνίδι, με την κυβέρνηση να κάνει τα στραβά μάτια. Στην Ελλάδα, όπου το κέρδος των προμηθευτών είναι η βασική προτεραιότητα, με τις οποιοσδήποτε εξωτερικές – εσωτερικές συνθήκες και αν επικρατούν, σε βάρος των καταναλωτών. Αυτό που με ενοχλεί ιδιαίτερα, είναι ότι κυβέρνηση και προμηθευτές προσπαθούν με όλα τα μέσα που διαθέτουν, να μας πείσουν ότι εργάζονται για το φθηνότερο τιμολογιακό αποτέλεσμα.
Το μοντέλο κοστολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος που μας έχει επιβληθεί από την ΕΕ πρέπει να αποκτήσει μεταβλητά χαρακτηριστικά ανάλογα των συνθηκών. Χρειάζεται ένα νέο μοντέλο κοστολόγησης ευέλικτο για την κάθε χώρα, ανάλογα τις ιδιαιτερότητές της, έτσι ώστε η κάθε χώρα να έχει την δυνατότητα να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα με στόχο το οικονομικό συμφέρον των καταναλωτών, και με αμφίδρομο ωφέλιμο λογικό κέρδος των παραγωγών σε συνάρτηση με οικονομική κατάσταση της χώρας.
Ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου των Δημοκρατών