ΑΦΙΕΡΩΜΑ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο Ν. Νικολάου (Shell) για τεχνολογία πρωτογενών προϊόντων λιπαντικών

Ο Ν. Νικολάου (Shell) για τεχνολογία πρωτογενών προϊόντων λιπαντικών, Φίλης Καϊτατζής

Στόχος της Shell είναι «η αντιστάθμιση εκπομπών CO2 για περισσότερα από 200 εκατομμύρια λίτρα λιπαντικών. Για την Ευρώπη, αυτό σημαίνει την αντιστάθμιση εκπομπών για περισσότερα από 60 εκατομμύρια λίτρα, που ισοδυναμεί με την απομάκρυνση 130.000 αυτοκινήτων από τους δρόμους για ένα χρόνο ή την αποφυγή 280.000 τόνων CO2e ετησίως».

Στην Ελλάδα επίσημος διανομέας για τα λιπαντικά Shell είναι η Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ και είναι συμβεβλημένος με φορείς εναλλακτικής διαχείρισης χρησιμοποιημένων λιπαντικών και των συσκευασιών τους. Ο Νίκος Νικολάου Business Development and marketing manager Lubricants Business Unit, αναφέρεται μεταξύ άλλων και στην δέσμευση της εταιρείας για βέλτιστες πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας.

-Ποιες είναι οι ποσότητες λιπαντικών που διακινείται στην Ελλάδα – συμμετέχετε στο σύστημα συλλογής και ανακύκλωσης;

Βάσει κλαδικών μελετών, στα λιπαντικά οχημάτων καλύπτουμε το 8,5% των αναγκών της αγοράς, στα λιπαντικά ναυτιλίας το 12,5% και στα λιπαντικά βιομηχανίας το 12%. Ενδεικτικά, το 2021 η Μονάδα Λιπαντικών της Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ διένειμε συνολικά περίπου 8.000.000 lit λιπαντικών.

Για την ανακύκλωση, όπως προβλέπει η νομοθεσία για τους παραγωγούς ή εισαγωγείς λιπαντικών στην Ελλάδα, είμαστε συμβεβλημένοι με τους σχετικούς φορείς εναλλακτικής διαχείρισης χρησιμοποιημένων λιπαντικών και των συσκευασιών τους.

-Σε ποιο βαθμό η εταιρεία σας λειτουργεί με γνώμονα την κυκλική οικονομία;

Όσον αφορά την εταιρεία μας στο σύνολό της, η Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ είναι πιστοποιημένη κατά ISO 50001:2011 για το Σύστημα Διαχείρισης Ενέργειας που διαθέτει. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας στις βέλτιστες πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας σε όλες τις εγκαταστάσεις μας, μέσω της διαχείρισης της κατανάλωσης ενέργειας και την αξιοποίηση τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών.

Σε ό,τι αφορά τα λιπαντικά, εξελίσσουμε την τεχνολογία των πρωτογενών μας προϊόντων με τέτοιο τρόπο, ώστε η χρήση τους να επιφέρει θετικά αποτελέσματα ως προς την ενεργειακή κατανάλωση, τα παραγόμενα κατάλοιπα, τη διάρκεια ζωής του ίδιου του λιπαντικού κλπ. Ενδεικτικά, ένα σύγχρονο λιπαντικό Shell Helix Ultra 0W τεχνολογίας Gas to Liquid (GtL) συνεισφέρει στη μείωση των εκπομπών CO2 έως και 3% σε σχέση με ένα παλαιότερης τεχνολογίας λιπαντικό 15W-40.

Επίσης, η Shell χρησιμοποιεί περισσότερο ανακυκλωμένο πλαστικό στις συσκευασίες των λιπαντικών και μελετά τη χρήση ανακυκλωμένης ρητίνης. Ήδη έχει μειώσει το αποτύπωμα των συσκευασιών κατά 4% σε σχέση με το 2016 και στοχεύει να εντάξει τουλάχιστον 40% ανακυκλωμένης ρητίνης στις συσκευασίες μπουκαλιών και μεγαλύτερων δοχείων.

-H μητρική Shell χρησιμοποιεί οχήματα στις μεταφορές της, μειώνοντας έτσι το ανθρακικό αποτύπωμα σε σχέση με τα συμβατικά. Ακολουθείται και από σας εδώ αυτό στις μεταφορές;

Στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε 3rd parties για τις μεταφορές των προϊόντων μας. Όμως, στους πελάτες μας που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των μεταφορών παρέχουμε λύσεις, που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση καυσίμου με τα συνθετικά λιπαντικά της οικογένειας Shell Rimula. Παράλληλα, συμβάλλουμε και στη μείωση των εκπομπών άνθρακα των συνεργατών μας με τα λιπαντικά μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα (carbonneutral) περισσότερα ιστοσελίδα shell.petropoulos.com.

-Ποια είδη σας υπάγονται στην κατηγορία λιπαντικών “μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος”;

Η Shell επιδιώκει τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής των προϊόντων της (εξαγωγή πρώτης ύλης, παραγωγή, μεταφορά, χρήση, απόρριψη), μέσα από πρωτοβουλίες μείωσης των εκπομπών άνθρακα. Επειδή βέβαια η πλήρης εξάλειψή τους δεν είναι εφικτή, από το 2021 η Shell έχει προχωρήσει και στη χρήση πιστώσεων άνθρακα (carboncredits), προκειμένου σε πολλά από τα λιπαντικά της να έχουμε την πλήρη ουδετερότητα από άνθρακα (carbon neutral products). Οι πιστώσεις άνθρακα προκύπτουν από περιβαλλοντικά projects, στα οποία συμμετέχει η Shell.

Με αυτόν τον τρόπο, τα προϊόντα μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος, συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών άνθρακα των οχημάτων ή βιομηχανικών μηχανημάτων κατά τη λειτουργία τους. Σε αυτή τη γκάμα προϊόντων μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος περιλαμβάνονται premium συνθετικά λιπαντικά όπως:

  • Λιπαντικά επιβατηγώνοχημάτων: Shell HelixUltra, ρευστότητας 0W.
  •  Λιπαντικά βαρέων οχημάτων: Shell Rimula, προϊόντα σειράς R6 και Ultra.
  • Επιλεγμένα λιπαντικά βιομηχανίας.
  • Η σειρά eco-label προϊόντων “Shell Naturelle”.

Περισσότερα CarbonNeutral προϊόντα στην ιστοσελίδα shell.petropoulos.com

-Πως βλέπετε το μέλλον των λιπαντικών σε σχέση με τις τάσεις- στροφή για εξηλεκτρισμό;

Η Shell έχει αναπτύξει ήδη ένα πορτφόλιο λιπαντικών και γράσων για χρήση σε υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα, το οποίο στο προσεχές μέλλον αναμένεται να διατίθεται και στην ελληνική αγορά. Τα λιπαντικά αυτά έχουν διαφορετικές απαιτήσεις απόδοσης σε σχέση με τα λιπαντικά των θερμικών κινητήρων και μπορούν να εφαρμοστούν σε επιβατικά, επαγγελματικά και βαρέα οχήματα.

-Πως προστατεύετε τους καταναλωτές σας από την (μη) νόθευση των δικών σας λιπαντικών;

Το λιπαντικό διέρχεται από όλα τα κινούμενα σημεία των μηχανισμών και επηρεάζει τη λειτουργία τους. Αν στο όχημά μας κυκλοφορήσει ένα αμφίβολης ποιότητας λιπαντικό, αργά η γρήγορα θα έχουμε ορατές συνέπειες. Επειδή, λοιπόν, η προστασία των καταναλωτών από αμφιβόλου ποιότητας λιπαντικά είναι σημαντική, φροντίζουμε για την ορθή ενημέρωσή τους.

Μέσα από αναλυτικά και εξειδικευμένα που είναι ανηρτημένα στην ιστοσελίδα μας, χρήσιμο περιεχόμενο στα socialmedia μας και την άμεση επαφή των τεχνικών μας με τους καταναλωτές, μοιραζόμαστε τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να είναι προσεκτικοί στην επιλογή της πηγής αγοράς των λιπαντικών τους.

-Τι πρέπει να προσέχουν οι οδηγοί όταν αγοράζουν ένα λιπαντικό;

Κάποια από τα στοιχεία που πρέπει να λαμβάνουν υπόψη οι οδηγοί κατά την επιλογή του λιπαντικού για το όχημά τους είναι:

  • Oι προδιαγραφές που ορίζει ο κατασκευαστής και οι διαφορετικοί τύποι λιπαντικών που προτείνει.
  • H τήρηση των ενδεδειγμένων διαστημάτων αλλαγής λιπαντικού ανάλογα με τις συνθήκες οδήγησης και την οδηγική συμπεριφορά.
  • H πηγή αγοράς για την αποφυγή αμφιβόλου ποιότητας λιπαντικών.
  • Οι σωστές συνθήκες αποθήκευσης του λιπαντικού και η σωστή διαδικασία αντικατάστασής του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι