ΑΦΙΕΡΩΜΑ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

“Ορεινές Φυτείες” Γκόση: Γεωργία με net metering

"Ορεινές Φυτείες" Γκόση: Γεωργία με net metering, Φίλης Καϊτατζής

Ο Κωνσταντίνος και ο Άγγελος Γκόσης ιδιοκτήτες του κτήματος “Ορεινές Φυτείες” Γκόση, μας μιλούν για την καθετοποιημένη επιχείρησή τους που εφαρμόζει net metering στην παραγωγή κηπευτικών.

-Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και “Ορεινές Φυτείες”, πως τα συνδυάζεται αυτά τα δύο;

Η μονάδα μας διαφέρει λόγω του ότι συνδυάζει τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με την παράγωγη κηπευτικών. Ο τρόπος που συνδυάζουμε τις ΑΠΕ με την παραγωγή είναι μέσω της μεθόδου του net metering, δηλαδή παράγουμε ρεύμα με την χρήση φωτοβολταϊκών το οποίο διοχετεύουμε στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ και μπορούμε να το καταναλώσουμε όποτε θέλουμε μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε την διπλή χρήση γης και έτσι αυξάνουμε την απόδοση της καλλιεργήσιμης γης. Επίσης η επιχείρηση λειτουργεί με ολοκληρωμένη διαχείριση και καθετοποιημένη ανάπτυξη.

-Πότε άρχισε να λειτουργεί η ιδιόκτητη μονάδας σας;

Η μονάδα έχει έκταση 100 στρεμμάτων η οποία βρίσκεται στον δήμο Πτολεμαΐδας και πιο συγκεκριμένα στο Δροσερό Πτολεμαΐδας και καλλιεργεί κυρίως μαρούλια όλων των ειδών, σπανάκι, σέλινο και πράσο υπαίθρια καθώς και τομάτα σε θερμοκήπια, κατά τις περιόδους της άνοιξης, του καλοκαιριού και του φθινοπώρου. Το 2023 ήταν η πρώτη χρονιά που η επιχείρηση μας συνεργάστηκε με την εταιρεία “ΜΠΑΡΜΠΑΣΤΑΘΗΣ” για την παραγωγή έτοιμης κομμένης σαλάτας.

Επίσης προστέθηκαν άλλα δύο στρέμματα πρότυπων θερμοκηπίων για καλλιέργεια υδροπονικής τομάτας σε συνεργασία με την Brite solar, τα όποια διαθέτουν γυάλινη οροφή με φωτοβολταϊκά πάνελ που δημιουργούν την σκίαση που χρειάζεται η καλλιέργεια και παράλληλα παράγουν την συνολική ενέργεια που απαιτείται για τις ανάγκες της επιχείρησης. Η Brite Solar είναι η εταιρία η οποία ανέπτυξε αυτήν την καινοτόμα τεχνολογία, η οποία ενσωματώνει μέσα στο γυαλί φωτοβολταϊκά πάνελ διπλής όψης για ταυτόχρονη παραγωγή ρεύματος, αλλά και στέγαση και σκίαση της καλλιέργειας.

Ο Άγγελος Γκόσης.

 

-Αν δεν κάνω λάθος η παραγωγή σας περνάει μέσα από την συμβολαιακή γεωργία – πείτε μας γιαυτή την επιλογή σας

Η επιλογή της επιχείρησης για συνεργασία με συμβολαιακή γεωργία έγινε με σκοπό την διέξοδο σε νέες αγορές, και με γνώμονα τις αύξηση της παραγωγής μας. Με όρο της συμβολαιακής γεωργίας εννοούμε την συμφωνία μεταξύ μιας παραγωγικής μονάδας με μια επιχείρηση εμπορίας των προϊόντων με σταθερή την ζήτηση των προϊόντων και με όρους που έχουν συμφωνηθεί από κοινού.

 

-Ποια είναι τα οφέλη στην παραγωγή στην εξοικονόμηση ενέργειας, στο κόστος ρεύματος και στο περιβάλλον από την λειτουργία του οικολογικού θερμοκηπίου σας;

Μέσω αυτής της τεχνολογίας των γυάλινων φωτοβολταϊκών πάνελ επιτυγχάνουμε αύξηση της ποιότητας του τελικού προϊόντος εντός του θερμοκηπίου, απόλυτη κάλυψη της ενέργειας για όλη την επιχείρηση και το σημαντικότερο επιτυγχάνουμε ένα πιο ¨καθαρό¨ προϊόν για τον καταναλωτή, αφού παράγουμε με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα.

-Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι άνθρωποι που θέλουν να “στήσουν” μια αγροτική επιχείρηση στην περιφέρεια, η οποία να λειτουργεί με αυτοπαραγωγή (net metering –virtual metering );

Τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ένας νέος παραγωγός όσο αναφορά τη λειτουργία της επιχείρησης με χρήση virtual net metering είναι αφενός το γεγονός ότι δεν υπάρχει ενεργειακός χώρος για σύνδεση στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ και αφετέρου ότι η διαδικασία είναι αρκετά πολύπλοκη και χρονοβόρα.

Ο Κωνσταντίνος Γκόσης

-Έχετε κάποια αιτήματα προς την Πολιτεία;

  • Μέγεθος ομάδων παραγωγών.

Για τη σύσταση ομάδας παραγώγων απαιτούνται πέντε παραγωγοί, με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να μην μπορούν να σχηματίσουν ομάδες. Στην δική μας περίπτωση είμαστε μια οικογενειακή επιχείρηση που αποτελείται από τρεις παραγωγούς και δεν μπορούμε να σχηματίσουμε ομάδα με αποτέλεσμα να λειτουργούμε σαν τρεις διαφορετικές επιχειρήσεις με προβλήματα φορολογίας και μεταφοράς των προϊόντων.

  • Έλλειψη πρόληψης και αντιμετώπισης ακραίων καιρικών φαινομένων. Μη επαρκής αποζημιώσεις σε περίπτωση απώλειας της παράγωγης.
  • Μεγάλη έλλειψη εργατικού δυναμικού.
  • Προτεραιότητα στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ για αγροτικές εκμεταλλεύσεις με διπλή χρήση γης.
  • Γραφειοκρατία.

-Πόσο επηρεάζουν την εργασία σας τα συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα – η κλιματική κρίση;

Η κλιματική κρίση είναι εμφανής και κάθε χρόνο παρατηρούμε μεγαλύτερα προβλήματα στην παράγωγη και σε πολύ ακραία φαινόμενα υπάρχει κίνδυνος ολοκληρωτικής καταστροφής. Κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι ο καύσωνας κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, το οποίο απ’ ό,τι βλέπουμε διαρκεί όλο και περισσότερο και αυξάνει τις δυσκολίες στην καλλιέργεια των κηπευτικών. Επίσης οι συχνές καταιγίδες καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου επιφέρουν αποτελέσματα πλημμυρών και επηρεάζουν σημαντικά την εξατμισο-διαπνοή της καλλιέργειας.

-Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μοντέλο της γεωργίας του 21ου αιώνα;

Όπως παρατηρούμε όλοι η κλιματική κρίση είναι εμφανής και τα ακραία καιρικά φαινόμενα κάνουν επιτακτική την ανάγκη για να αλλάξει ο τρόπος που καλλιεργούμε. Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα, έτσι ώστε να προφυλάξουμε το περιβάλλον και τις καλλιέργειες μας. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να αφορούν τόσο στην προφύλαξη των καλλιεργειών, με μέτρα για την αποφυγή των πλημμύρων (αποστραγγιστικά έργα), όσο και με κίνητρα για την κατασκευή υποδομών για την καλλιέργεια υπό στέγαση (Θερμοκήπια, αγροβολταϊκά, διχτυο-κήπια). Η επιχείρηση μας λειτουργεί ως ένα τέτοιο πρότυπο μοντέλο εφόσον καλλιεργούμε με διπλή χρήση γης, ολοκληρωμένη διαχείριση και με το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας. Με αυτό τον τρόπο, πέρα από την παράγωγη των αγροτικών προϊόντων, μπορεί ο κάθε παραγωγός να είναι ενεργειακά “αυτόνομος” και με σεβασμό στο περιβάλλον.