ΑΦΙΕΡΩΜΑ

“Εξοικονομώ”: Ο Γ. Καλλέργης (ΠΡΟΚΑΤ) για το “Εξοικονομώ”

¨Εξοικονομώ": Ο Γ. Καλλέργης για τα ΠΡΟΚΑΤ, Φίλης Καϊτατζής

Καθυστερήσεις στα ποσά επιδοτήσεων προγραμμάτων “Εξοικονομώ” έχει διαπιστώσει ο συνιδρυτής της εταιρείας ΠΡΟΚΑΤ Γιώργος Καλλέργης, ο οποίος εξηγεί μεταξύ άλλων, τη σημασία που έχουν τα υλικά στη διάρκεια ζωής ενός προκατασκευασμένου, αλλά και ο προσανατολισμός του, για καλύτερη ενεργειακή συμπεριφορά του σπιτιού.

-Τα “Εξοικονομώ” έχουν συμβάλλει στην αναθέρμανση της προκάτ (προκατασκευασμένης) δραστηριότητας;

Τα προγράμματα “Εξοικονομώ”, φυσικά και έχουν συμβάλλει στην αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας. Υπάρχει όμως το μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά την καθυστέρηση στην εξόφληση τον χρηματικού ποσού επιδότησης από το πρόγραμμα. Εμείς ως εταιρεία υλοποιήσαμε μερικά προγράμματα πού αφορούσαν τα βασικά κομμάτια της ενεργειακής αναβάθμισης όπως είναι πχ η θερμοπρόσοψη και η αλλαγή κουφωμάτων που πιστεύουμε ότι είναι και το πρωτεύον για μια παλιά ή καινούργια κατοικία. Προτείνουμε να συνεχίσουν τα προγράμματα και να συμπεριλάβουν πράσινα φυτεμένα δώματα στις ταράτσες των κτιρίων.

-Σε τι διαφέρουν τα προκάτ (προκατασκευασμένα), και ποιες παράμετροι λαμβάνονται υπόψη στην κατασκευή τους;

Στις προ-κατ κατοικίες επιτυγχάνεται μείωση κατανάλωσης ενέργειας έως και 80%, σε σχέση με μια συμβατική τοιχοποιία. Όλες οι κατασκευές (πρέπει να) είναι σύμφωνα με: τον Κανονισμό Βαριάς Προκατασκευής, τον Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό –Κανονισμό Φορτίσεων κλπ. Και να πληρούν όλους τους κανονισμούς του ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων) ανάλογα με την περιοχή τοποθέτησης του κάθε κτιρίου.

Άλλη δηλαδή ενεργειακή μελέτη χρειάζεται στο Καρπενήσι και άλλη στην Κρήτη, βάσει των κλιματικών ζωνών της χώρας μας. Οι κλιματικές ζώνες αφορούν τον διαχωρισμό της ελληνικής επικράτειας βάση των θερμοκρασιακών συνθηκών που επικρατούν σε κάθε νομό της χώρας. Σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, η χώρα μας χωρίζεται σε τέσσερεις κλιματικές ζώνες:

  • Α ζώνη- Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ιθάκη.
  • Β ζώνη- Κορινθία, Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Αττική, Εύβοια, Μαγνησία, Σποράδες, Λέσβος, Χίος, Κέρκυρα, Λευκάδα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Άρτα.
  • Γ ζώνη- Αρκαδία, Ευρυτανία, Ιωάννινα, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Χαλκιδική, Σέρρες, Καβάλα, Δράμα, Θάσος, Σαμοθράκη, Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρος.
  • Δ ζώνη- Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα

Σ.σ. Κατά καιρούς έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις για το πώς χωρίζονται οι περιοχές. Ένα παράδειγμα: «η Αρκαδία η οποία εντάσσεται στη ζώνη Γ, έχει στα όρια της το πεδινό τμήμα της Βόρειας Κυνουρίας του Τυρού και του Λεωνιδίου που θερμοκρασιακά τον χειμώνα δεν έχουν καμία σχέση με την υπόλοιπη ορεινή Αρκαδία. Αυτό θα έκανε τα θερμικά φορτία και κατά συνέπεια και το κόστος των μονώσεων να απογειωθούν κατά πολύ – τον χειμώνα – ενώ ο σκοπός είναι μειωθούν. Απ’ την άλλη τα ψυκτικά φορτία τα οποία είναι μεγάλα για τους καλοκαιρινούς μήνες θα μειωθούν δυσανάλογα».

Στα προκάτ, συνεχίζει ο κ Καλλέργης, λαμβάνονται υπόψη το μικροκλίμα της περιοχής, ο προσανατολισμός του κτιρίου, τα ανοίγματα, τα σημεία που θα τοποθετηθούν τα συστήματα σκίασης κλπ. Επίσης ο προσανατολισμός των δωματίων παίζει σημαντικό ρόλο στην εξοικονόμηση ενέργειας. Παράδειγμα: Αν προσανατολίσουμε το καθιστικό ενός σπιτιού προς την πλευρά του ηλίου, μπορούμε να εξοικονομήσουμε έως και 30% των ετήσιων αναγκών για θέρμανση σε εύκρατο κλίμα – εκείνο που έχει μέτρια θερμοκρασία, όχι πολύ χαμηλή το χειμώνα και όχι πολύ ψηλή το καλοκαίρι. (τώρα με την κλιματική κρίση τα πράγματα αλλάζουν). Από την αντοχή των υλικών συναρτάται και η διάρκεια ζωής του προκάτ κτιρίου.

-Ποια διαδικασία ακολουθείται για τα προκάτ σπίτια;

Όπως σε ένα συμβατικό σπίτι έτσι και στα προκάτ η μελέτη, για να εκδοθεί μία οικοδομική άδεια, είναι ακριβώς η ίδια. Τα πλεονεκτήματα των προκάτ είναι ότι επειδή η παράδοση γίνεται σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα, ο αγοραστής ξέρει από την αρχή το κόστος και κλειδώνει την τιμή με το ΙΚΑ του σπιτιού πληρωμένο από την εταιρεία (μας).

-Μήπως τα προκάτ με τον καιρό χάνουν την συνοχή τους, με αποτέλεσμα να μειώνεται και η ενεργειακή τους απόδοση;

Τα προκάτ είναι μονομπλόκ, προκατασκευές βαρέος τύπου με τεχνολογία πράσινης δόμησης και έχουν τις προδιαγραφές μόνιμης κατοικίας. Μπορούν να διατηρούν την αντισεισμικότητα τους, πράγμα που έχει αποδειχθεί και με το μεγάλο σεισμό του 1999. Το ίδιο ισχύει και για την ην ενεργειακή τους οντότητα. Κοντολογίς δεν χάνουν και αγοραστική τους αξία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι