ΑΦΙΕΡΩΜΑ-ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ

“Εξοικονομώ”: Ο Δ. Καψιμάλης (κατασκευαστές) για τις νέες κατασκευές

"Εξοικονομώ": Ο κατασκευαστής Δ. Καψιμάλης για τις νέες κατασκευές, Φίλης Καϊτατζής

Ο πρόεδρος της Ένωσης και Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος, Δημήτριος Καψιμάλης, ζητά από τους αρμόδιους φορείς «έλεγχο στις κερδοσκοπικές τάσεις αξίας των υλικών κατασκευής νεόδμητων κτιρίων». Θεωρεί ότι «η χρονιά που διανύουμε είναι καλύτερη», για την οικοδομική δραστηριότητα «από τα προ πανδημίας χρόνια» και διευκρινίζει:

«Τα προγράμματα “Eξοικονομώ” αφορούν τα υπάρχοντα και τα παλιά κτίρια. Τα νεόδμητα κτίρια, κατασκευάζονται πλέον με όλες τις σύγχρονες μεθόδους θερμομόνωσης και εξοικονόμησης ενέργειας (ηλιακοί θερμοσίφωνες, φωτοβολταϊκά πάνελ, γεωθερμία, αντλίες θερμότητας και στους εξωτερικούς τοίχους, δώματα και δάπεδα pilots με μονωτικό υλικό)».

Το πρόβλημα, όπως υποστηρίζει ο κ. Καψιμάλης είναι ότι τα νέα κτίρια, «έχουν υποστεί μεγάλη αύξηση από πλευράς κόστους κατασκευής, διότι η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας, έχουν οδηγήσει τα βιομηχανικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την ανέγερση οικοδομών (σε πολλές περιπτώσεις) και σε διπλασιασμό της τιμής τους».

Ανεξαρτήτως των συνεπειών της κρίσης και του πολέμου παρατηρούνται και «φαινόμενα κερδοσκοπίας γι’αυτό πρέπει να γίνει έλεγχος στις κερδοσκοπικές τάσεις αξίας των υλικών». Στην οικοδομή, «ανάλογα με την συγγραφή κατασκευής των κτιρίων, χρησιμοποιούνται σε άλλα εισαγόμενα προϊόντα και σε άλλα ελληνικά. Πάντως το μεγαλύτερο μέρος είναι συνδεδεμένο με τα ελληνικά προϊόντα».

Δείκτης τιμών

Σύμφωνα με τον γενικό δείκτη τιμών υλικών κατασκευής νέων κτηρίων-κατοικιών (ΕΛΣΤΑΤ) με έτος βάσης το 2015 και μήνα αναφοράς τον Ιούνιο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2022 (βλέπε πίνακες) παρουσιάζεται αύξηση 7,6%, έναντι αύξησης 11,6% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2022 με το 2021.

Ο γενικός δείκτης κατά τον μήνα Ιούνιο 2023, σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαΐου 2023, παρουσίασε αύξηση 0,4%, έναντι αύξησης 0,6% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων μηνών του έτους 2022.

Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2022 – Ιουνίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη Ιουλίου 2021 – Ιουνίου 2022, παρουσίασε αύξηση 10,4%, έναντι αύξησης 7,9%. (Σκοπός του δείκτη «είναι η μέτρηση των μηνιαίων μεταβολών των τιμών των οικοδομικών υλικών που αναλώνονται για την κατασκευή νέων κτηρίων κατοικιών»).
Ο δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών «είναι δείκτης κόστους κατασκευής (δείκτης εισροών) και καλύπτει τις συναλλαγές για την απόκτηση υλικών του κλάδου κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών από τις μονάδες/επιχειρήσεις που προμηθεύουν αυτά τα υλικά».

«Για την κατάρτιση του δείκτη χρησιμοποιούνται τιμές για 1.512 ποικιλίες υλικών που συγκεντρώνονται από 280 εμπορικές ή βιομηχανικές επιχειρήσεις οι οποίες διαθέτουν υλικά στους κατασκευαστές ή στις κατασκευαστικές επιχειρήσεις. Για την ηλεκτρική ενέργεια τα στοιχεία τιμών συλλέγονται από τη ΔΕΗ, ενώ για το νερό τα στοιχεία παρέχονται από τις εταιρείες ύδρευσης Η κατάρτιση του δείκτη άρχισε το έτος 1971 με έτος βάσης το 2015, καταρτίζεται από τον Απρίλιο 2019».

Καλύτερη χρονιά λέει ο κ. Καψιμάλης

Ο κ. Καψιμάλης πιστεύει ότι «η χρονιά που διανύουμε είναι καλύτερη, από τα προ πανδημίας χρόνια – αυτό όμως που οδήγησε στην επανεκκίνηση της οικοδομικής δραστηριότητας είναι η αναστολή του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις των ακινήτων και το αγοραστικό ενδιαφέρον κυρίως στην Αττική από ξένους επενδυτές». Στην ερώτησή μας προς τον πρόεδρο της Ένωσης και Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος «ποιο είναι το απόθεμα αδιάθετων νεόδμητων κτιρίων», η απάντηση ήταν ότι «δεν υπάρχουν λεπτομερή στοιχεία». Πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας στα τέλη του 2019, μιλούσαν για δεκάδες χιλιάδες αδιάθετο απόθεμα σε κατοικίες.

Η Ομοσπονδία περιλαμβάνει τεχνικές εταιρίες ή οικοδομικές επιχειρήσεις οι οποίες ανεγείρουν κτίρια σε ιδιόκτητα οικόπεδα ή οικόπεδα αντιπαροχής και διαθέτουν προς πώληση ή μίσθωση νεόδμητα ακίνητα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις που αναφέρονται σε προηγούμενα χρόνια, «με την οικοδομική δραστηριότητα συνδέονται άμεσα ή έμμεσα πάνω από εκατό επαγγελματικοί κλάδοι- Συνολικά στον τομέα των κατασκευών δραστηριοποιούνται χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες».

Στον κλάδο των Κατασκευών στην Ελλάδα, βάσει μελέτης του ΙΟΒΕ (2021- Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών) – «το 2018 δραστηριοποιούνταν περίπου 60.000 επιχειρήσεις. Το 26,4% των επιχειρήσεων αυτών είχε ως κύριο αντικείμενο τις κατασκευές κτηρίων». Εκτιμάται από μελέτη ΙΟΒΕ (2022) ότι η αξία παραγωγής των κατασκευαστικών έργων κατοικιών (συμπεριλαμβανομένων των υποδομών) θα ακολουθήσει ισχυρή ανοδική πορεία την περίοδο 2022-2026, ξεπερνώντας τα 18 δισ. ευρώ το 2025 (από 7,6 δισ. ευρώ το 2020.

Αίτημα της Ομοσπονδίας είναι «η παράταση ή κατάργηση του ΦΠΑ μετά την 31/12/2024 διότι θα δημιουργηθούν το Β’ εξάμηνο του 2024 απρόβλεπτες συνθήκες μεγάλης ζήτησης ακινήτων που δεν ωφελεί μια ομαλοποιημένη αγορά. Στελέχωση των πολεοδομιών με μηχανικούς από τους Δήμους διότι δεν καλύπτονται οι ανάγκες για το πολεοδομικό έργο (Νέες άδειες -Αναθεωρήσεις Αυθαίρετα – Ταυτότητα Κτιρίου, κ.λ.π.», καταλήγει ο κ. Καψιμάλης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx