ΑΦΙΕΡΩΜΑ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Θ. Καραλέκας (Solar Edge): O συνδυασμός φωτοβολταϊκών με μπαταρίες

Θ. Καραλέκας Solar Edge: O συνδυασμός φωτοβολταϊκών με μπαταρίες

Ο Θεοφάνης Καραλέκας, sales manager της Solar Edge σε Ελλάδα και Κύπρο, θεωρεί ότι η αποθήκευση έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο σημαντική στα Φωτοβολταϊκά (Φ/Β) συστήματα ακόμα και σε αγορές Net Metering (ενεργειακό συμψηφισμό) , τονίζοντας ότι «η Solar Edge απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα της αγοράς ενέργειας μέσω των λύσεων Φ/Β, αποθήκευσης, φόρτισης EV, UPS και υπηρεσιών δικτύου».

Θεοφάνης Καραλέκας: Η Solar Edge είναι «παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνολογία έξυπνης ενέργειας, που ανέπτυξε μια έξυπνη λύση inverter που άλλαξε τον τρόπο συλλογής και διαχείρισης της ενέργειας στα φωτοβολταϊκά συστήματα (PV). Ο βελτιστοποιημένος inverter SolarEdge DC μεγιστοποιεί την παραγωγή ενέργειας ενώ μειώνει το κόστος της ενέργειας που παράγεται από το Φ/Β σύστημα».

-Πόσο σημαντική είναι η αποθήκευση στο επιχειρείν; Είναι η τεχνολογία ώριμη να συμβάλλει στην μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα και στην σταθερότητα του δικτύου;

Η αποθήκευση έχει αρχίσει γίνεται όλο και πιο σημαντική στα φωτοβολταϊκά (Φ/Β) συστήματα, ακόμα και σε αγορές Net Metering (ενεργειακό συμψηφισμό). Οι μπαταρίες δίνουν τη δυνατότητα να έχεις ενέργεια παραγόμενη από τη φωτοβολταϊκή εγκατάσταση επί 24ώρου βάσεως κάθε μέρα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το κόστος ενέργειας αυξάνεται, δημιουργείται η ανάγκη να μεγιστοποιήσουμε την παραγωγή και να βελτιστοποιήσουμε την κατανάλωση.

Η τεχνολογία είναι ώριμη και είναι εδώ! Με το ολοκληρωμένο σύστημα των Home Hub Inverters με μπαταρίες, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον ενεργειακής βελτιστοποίησης για τον καταναλωτή. Σχεδιάζουμε να λανσάρουμε και ένα ειδικό πρόγραμμα το οποίο λέγεται Solar Edge One, που παρέχει υπηρεσίες δικτύου και βοηθά στη σταθερότητα του.

 

-Ποιες είναι οι λύσεις αποθήκευσης που προτείνεται για την ελληνική αγορά και γιατί;

Η σειρά των Home Hub Inverters είναι μια ολοκληρωμένη γκάμα από inverters, ικανούς να προσφέρουν υπηρεσίες αποθήκευσης και με δυνατότητες backup τόσο τριφασικοί όσο και μονοφασικοί. Διαφορετικοί inverter, επιλογές σε μεγέθη μπαταρίας με σκοπό την προσαρμογή στο εξατομικευμένο προφίλ του κάθε καταναλωτή. Γιατί; Επειδή τα δεδομένα που περιγράψαμε (αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, αστάθεια του δικτύου) σε συνδυασμό με την επιδότηση από το πρόγραμμα “Φ/Β στη στέγη” δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για μια τέτοια επένδυση.

-Μας αναφέρετε κάποιο παράδειγμα που να συνδυάζει αποθήκευση;

Η επιλογή Solar Edge Home Hub συνδυάζει αποθήκευση, εφεδρική αποθήκευση και φόρτιση EV (ηλεκτρικό όχημα) για ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση, επιτρέπει τη διατήρηση της τροφοδοσίας και κατά τη διάρκεια διακοπών. Μπορεί να διαμορφώσει ένα εξατομικευμένο περιβάλλον για τον ιδιοκτήτη, ικανό να μεγιστοποιήσει την εξοικονόμηση ανάλογα με το προφίλ κατανάλωσης και τις ανάγκες που έχει ο καθένας. Στην δική μας περίπτωση μιλάμε για ένα και μοναδικό προμηθευτή σε όλο το φάσμα των συσκευών που φροντίζει για την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία όλου του οικιακού συστήματος, με παραγωγή που διευθύνεται ανάλογα με τις ανάγκες του ιδιοκτήτη/χρήστη.

-Μας αναφέρετε μια καινοτομία της εταιρείας και παραδείγματα σε διαφορετικές εμπορικές εφαρμογές;

Η εταιρεία μας είναι η πρώτη παγκοσμίως που καινοτόμησε στη χρήση των Optimizers από το 2006 και έκτοτε διαρκώς τους εξελίσσει και τους βελτιώνει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για μια δυνατότητα να διασπάμε τη λειτουργία του inverter σε δύο τμήματα επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη παραγωγή, περισσότερη ασφάλεια και καλύτερη εποπτεία του συστήματος.

Επίσης η δυνατότητα χρήσης του προγράμματος Designer, είναι άλλη μια καινοτομία που παρέχει την ευκαιρία στον εγκαταστάτη να σχεδιάσει μια εγκατάσταση από το μηδέν, υπολογίζοντας κάθε πιθανή παράμετρο που αφορά το περιβάλλον αυτής, όπως μετεωρολoγικές συνθήκες που αφορούν την περιοχή εγκατάστασης, σκιάσεις που μπορούν να επηρεάζουν την απόδοση των panels, φτάνοντας μέχρι και στον υπολογισμό του Return Of Investment.

Η πλατφόρμα Monitoring είναι άλλη μια πρωτοποριακή κίνηση που επιτρέπει στον εγκαταστάτη όσο και στον ιδιοκτήτη να έχει την επίβλεψη της φωτοβολταϊκής του εγκατάστασης κάθε λεπτό της ημέρας. Παρέχει τη δυνατότητα να γνωρίζει τι παράγει, ποια είναι η διοχέτευση ενέργειας από και προς το δίκτυο, σε τι επίπεδο βρίσκεται η μπαταρία, πρόσβαση σε παραμέτρους που αφορούν την ετήσια κατανάλωση και παραγωγή, ακόμα και τη δυνατότητα να βλέπει από απόσταση την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της μονάδας του. Σε κάθε περίπτωση η ασφάλεια της Φ/Β εγκατάστασης είναι η απόλυτη προτεραιότητα της εταιρείας (Ασφαλές DC και αποτροπή περιπτώσεων Βολταϊκών τόξων) είναι μερικές από τις υπηρεσίες ασφάλειας που μπορούμε να προσφέρουμε.

-Συμφωνείτε με το πλαίσιο-στόχο για την αποθήκευση που περιλαμβάνονται στο αναθεωρημένο ΕΣΕΚ;

Οποιαδήποτε ενέργεια συμβάλλει σε ένα πιο πράσινο μέλλον και θα αξιοποιεί τις βέλτιστες παρεχόμενες τεχνολογίες, για αυτό μας βρίσκει σύμφωνους (στους αναθεωρημένους στόχους για το 2030 περιλαμβάνονται και 23,5 GW κάθε μορφής ΑΠΕ, και 5,3 GW αποθήκευση).

-Έχετε πει ότι «οι χρηματοδοτικές δομές της ενέργειας αλλάζουν» τι σημαίνει αυτό;

Όλο το οικοδόμημα της παγκόσμιας οικονομίας επηρεάζεται τόσο από την αυξανόμενη χρήση ενέργειας όσο και από την παράλληλη αύξηση του κόστους αυτής. Μοιραία όλο και περισσότεροι οργανισμοί εμπλέκονται έμμεσα η άμεσα στην οικονομική διαμόρφωση του περιβάλλοντος της ενέργειας. Επιδοτούνται πλέον από τις τράπεζες και επιχειρήσεις και οικιακές εγκαταστάσεις, παλαιότερα δεν συνέβαινε σε τέτοιο εύρος.

-Ποια είναι α) η ταυτότητα τα Solar Edge Solution, β) η δραστηριότητα της εταιρείας διεθνώς, γ) που εκτείνεται και δ) πως εξελίσσεται σε Ελλάδα και Κύπρο;

α) Όταν ξεκίνησε το 2006 η Solar Edge, με την πρωτοποριακή ενέργεια της να χρησιμοποιήσει optimizers στη διαδικασία παραγωγής φωτοβολταϊκού ρεύματος, έγινε δεκτή με σκεπτικισμό. Σήμερα η καινοτομία αυτή αναγνωρίζεται ως ανάγκη. Η ταυτότητα της Solar Edge Solution έγκειται ξεκάθαρα στο τετράπτυχο μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας, ασφάλεια, λιγότερα έξοδα συντήρησης και επίβλεψης και ευέλικτο σχεδιασμό.

β και γ) 1η εταιρεία παγκοσμίως σε Turnover, συστήματα εγκαταστημένα σε 135 χώρες, 5500 υπάλληλοι παγκοσμίως.

δ) Διαρκώς αναπτυσσόμενη και στις δύο χώρες και προβλέπεται περαιτέρω ανάπτυξη και τα ακόλουθα χρόνια.

«Η SolarEdge ανακοίνωσε σημαντική αύξηση εσόδων κατά 890 εκατομμύρια δολάρια για το 2022, με 837 εκατομμύρια να προέρχονται από τον τομέα των φωτοβολταϊκών. Οι παραδόσεις πέρσι έφτασαν τα 14 GW σε μετατροπείς και 6 MWh μπαταρίες. Η εταιρεία δήλωσε ότι τα έσοδα 3,1 δισ. αυξήθηκαν κατά 58% σε ετήσια βάση από το 2021».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι