Το μυθιστόρημα των υδρογονανθράκων – Το 0,5% και η κίνηση ματ
19/10/2018Αρχές του 2017, μετά τους κ. Λαφαζάνη και Σκουρλέτη, γίνεται το δεύτερο κβαντικό άλμα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το καυτό χαρτοφυλάκιο ανέλαβε ο καθηγητής Γιώργος Σταθάκης και τη διεύθυνση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) ο εξαίρετος και ικανότατος Γιάννης Μπασιάς. Οι έρευνες προχωρούν και το επιτελείο του Μπασιά δίνει διαλέξεις ανά την υφήλιο, προσκαλώντας πετρελαϊκές εταιρείες να έρθουν και να επενδύσουν δισεκατομμύρια δολάρια στην εκμετάλλευση των ελληνικών υδρογονανθράκων. Ένθερμος θιασώτης αυτής της πολιτικής ήταν και ο γενικός διευθυντής των ΕΛΠΕ κ. Στεργιούλης.
Τελικά, προσέρχονται οι κολοσσοί TOTAL, EXXON-MOBIL, REPSOL και τα ΕΛΠΕ. Γίνεται ένα γεωπολιτικό αμάλγαμα Ισπανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου που επιδιώκει πλέον την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου με τη συγκατάθεση των ΗΠΑ που έχουν τώρα και αυτές οικονομικά συμφέροντα.
Αυτό πέτυχε ο υπουργός καθηγητής Σταθάκης με τη μονογραφή των συμβάσεων έρευνας και εκμετάλλευσης δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης και την αναμενόμενη υπογραφή της σύμβασης εκμετάλλευσης από την κοινοπραξία REPSOL-ΕΛΠΕ των κοιτασμάτων πετρελαίου δυτικά των Παξών. Η Ελλάδα ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον της, χάρη στις πράξεις των καθηγητών Μανιάτη και Σταθάκη και την υπέροχη δουλειά των επιστημόνων της ΕΔΕΥ.
Αν βγει, πολύ σύντομα όπως ελέχθη, και ο τρίτος γύρος παραχωρήσεων θαλασσίων οικοπέδων δυτικά της Κεφαλλονιάς και Ζακύνθου όπως επίσης τα υπόλοιπα τεμάχια νότια της Κρήτης τότε θα έχουμε και την de facto οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών ΑΟΖ Ελλάδας και Λιβύης. Ελλάδα και Ιταλία έχουν οριοθετήσει την μεταξύ τους υφαλοκρηπίδα από τη δεκαετία του 1970. Επιπλέον, είναι σημαντικό ότι στην τελευταία τριμερή σύνοδο Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, η Αίγυπτος δέχεται ότι η δική της ΑΟΖ συνορεύει με την (μη ανακηρυγμένη ακόμα) ελληνική ΑΟΖ και όχι με την τουρκική.
Το ιδεοληπτικό 0,5%
Βεβαίως, υπάρχει και μια πολύ μικρή μερίδα ατόμων, οι Οικολόγοι-Πράσινοι, που αντιπροσωπεύουν το 0.5% του ελληνικού λαού (58.000 ψηφοφόροι στις εκλογές του 2012) και οι οποίοι θέλουν -συχνά με αθέμιτους τρόπους- να επιβάλλουν τις απόψεις τους στους υπόλοιπους Έλληνες. Δεν γνωρίζω εάν κινούνται αποκλειστικά από ιδεοληψία, ή εξυπηρετούνται και συμφέροντα.
Σημειώνουμε ότι εκτός από τους Ρώσους που πουλάνε αέριο, συμφέροντα στην υπόθεση αυτή έχουν και επιχειρηματίες που κατασκευάζουν ή εισάγουν ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά. Οι Οικολόγοι-Πράσινοι, πάντως, δεν μπορούν να λένε, χωρίς να το τεκμηριώνουν με στοιχεία, ότι οι σεισμοί καταστρέφουν τις πλατφόρμες παραγωγής υδρογονανθράκων, διότι ποτέ τέτοια περίπτωση δεν έχει καταγραφεί.
Στον τελευταίο σεισμό στη νοτιοανατολική Ασία περίπου 2.000 άτομα βρήκαν τον θάνατο ενώ οι αγνοούμενοι ανέρχονται στα 5.000 άτομα. Και όμως από τις 450 πλατφόρμες άντλησης ούτε μία δεν έπαθε τίποτε. Γιατί; Την απάντηση πρέπει να τη βρουν οι Οικολόγοι-Πράσινοι. Σε κανένα μέρος του κόσμου οι σεισμοί δεν κατέστρεψαν ούτε μια πλατφόρμα. Πουθενά στον κόσμο!
Και σε κανένα μέρος του κόσμου οι θαλάσσιες γεωτρήσεις δεν προκάλεσαν σεισμούς, λόγω διέγερσης ρηγμάτων. Αν οι Οικολόγοι-Πράσινοι έχουν στοιχεία ας τα καταθέσουν. Το να τρομοκρατείς έναν λαό που πεινά και προσβλέπει στην ανάπτυξη με τέτοιες ανακρίβειες είναι ανήθικο. Έχω βαρεθεί να ακούω τσουνάμια και κινδυνολογίες, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Αναστασιάδης.
Πράσινα παραμύθια
Και ερχόμαστε στο άλλο παραμύθι. Σε ποιο μέρος του κόσμου το βιογενές φυσικό αέριο έχει κάνει περιβαλλοντική ζημιά; Στην Υδρόγειο, όπου υπάρχουν συγκλίνουσες λιθοσφαιρικές πλάκες, παράγεται βιογενές φυσικό αέριο. Έχει πάθει τίποτε το θαλάσσιο οικοσύστημα; Τότε γιατί να πάθει κάτι το οικοσύστημα νότια της Κρήτης;
Στη χερσαία Ελλάδα παράγεται μεθάνιο από τις ορυζοκαλλιέργεις στον Λουδία και Σπερχειό. Όλες οι χωματερές της Ελλάδας παράγουν ημερησίως τόνους μεθανίου. Μήπως διαμαρτυρήθηκε κανένας Οικολόγος-Πράσινος; Όλες οι στάνες των αιγοπροβάτων παράγουν ημερησίως χιλιάδες τόνους μεθανίου, που προέρχονται από την αποσύνθεση των κοπράνων των ζώων. Διαμαρτυρήθηκε κανένας Οικολόγος Πράσινος; Διαφυγές φυσικού αερίου έχουμε από τη Ρεβυνθούσα και όλες τις διασυνδέσεις του φυσικού αερίου που γίνονται στις πόλεις. Έπειτα μας πειράζει η παραγωγή βιογενούς φυσικού αερίου που θα πηγάζει από τη δυτική και νοτιοδυτική Κρήτη με προορισμό την ΕΕ;
Οι Οικολόγοι-Πράσινοι υποστηρίζουν ενθέρμως τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Καλά κάνουν. Είμαι υποχρεωμένος, ωστόσο, να υπενθυμίσω ότι οι ΑΠΕ παράγουν ακριβή ηλεκτρική ενέργεια και δημιουργούν ελάχιστες θέσεις εργασίας. Οικονομικά δεν προσφέρουν τίποτε, ούτε στο δημόσιο ούτε στις περιφέρειες και βεβαίως δεν αναβαθμίζουν τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας.
Αντίθετα, η ηλεκτρική ενέργεια που θα παραχθεί από το ελληνικό φυσικό αέριο είναι πολύ φθηνή, θα δημιουργήσει πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα δώσει δισ. ευρώ στο δημόσιο και στις περιφέρειες. Με αυτά τα έσοδα θα χρηματοδοτηθούν η εκπαίδευση, η ιατρική περίθαλψη, η άμυνα, ο πολιτισμός, τα δημόσια έργα και πολλά άλλα. Υπόψιν ότι οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί η παραγωγή ενέργειας με την τηλεθέρμανση, θα είναι μειωμένες κατά 66%.
Δημόσιο αγαθό
Αυτή η ηλεκτρική ενέργεια αναβαθμίζει, επίσης, τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας. Παράλληλα, αναπτύσσεται η χημική βιομηχανία. Τα προϊόντα που παράγονται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο χρησιμοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων καθημερινής χρήσης, όπως πλαστικά, λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα, μυκητοκτόνα, συσκευασίες, είδη ένδυσης, ψηφιακές συσκευές, ιατρικός εξοπλισμός, απορρυπαντικά, ελαστικά, κ.ο.κ. Δηλαδή, γίνονται πυλώνας ανάπτυξης.
Επειδή οι ΑΠΕ μειονεκτούν σημαντικά έναντι της χρήσης του φυσικού αερίου, δεν σημαίνει πως πρέπει να καταπολεμήσουμε την χρήση του και μάλιστα με αθέμιτους τρόπους, όπως κάνουν οι Οικολόγοι-Πράσινοι. Η οικολογική ευαισθησία είναι επιβεβλημένη, όχι όμως και η οικολογική ιδεοληψία, η οποία βλάπτει τον ελληνικό λαό, ο οποίος ειδικά αυτή την περίοδο περνάει δύσκολες ημέρες.
Το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του τομέα των υδρογονανθράκων είναι ότι η έρευνα, η εξόρυξη και η εκμετάλλευσή τους γίνεται στο σημείο όπου βρίσκονται οι υδρογονάνθρακες, ή στο υπέδαφος ή στο βυθό. Ως εκ τούτου, οι υδρογονάνθρακες, όπως και όλες οι πλουτοπαραγωγικές πηγές μιας χώρας, αποτελούν δημόσιο αγαθό και η κυβέρνηση του κράτους, στο οποίο βρίσκονται, έχει τα πλήρη και αποκλειστικά δικαιώματα νομής, κατοχής, κυριότητας, και εκμετάλλευσής τους, όπως επίσης και τα δικαιώματα προστασίας του περιβάλλοντος.
Οι ελληνικές κυβερνήσεις ακολουθούν και εφαρμόζουν τις πιο αυστηρές περιβαλλοντικές νομοθεσίες στον κόσμο. Ακολουθούν τη νομοθεσία που έχει η Νορβηγία, η οποία είναι η αυστηρότερη στον κόσμο. Άρα νοιάζονται για το περιβάλλον. Η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, όμως, είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη και την ευημερία. Όπως είπε ο αείμνηστος Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν εγκαινίασε την πλατφόρμα παραγωγής πετρελαίου του Πρίνου στην Καβάλα. «Πες μου ποιος είναι ο ορυκτός πλούτος της χώρας για να σου πω που θα πάει η Ελλάδα».