ΑΦΙΕΡΩΜΑ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Β. Γεροβασιλείου: Βιώσιμη χρήση ενέργειας από το Κτήμα Γεροβασιλείου

Β. Γεροβασιλείου: Βιώσιμη χρήση ενέργειας από το Κτήμα Γεροβασιλείου, Φίλης Καϊτατζής

«Υιοθετούμε προηγμένες τεχνολογίες που εξασφαλίζουν υψηλή ενεργειακή απόδοση, και μειώνουν την συνολική κατανάλωση ενέργειας του κτήματος» τονίζει η Βασιλική Γεροβασιλείου, Marketing Manager στο Κτήμα – και Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου, κόρη του οινοποιού και επιχειρηματία Βαγγέλη Γεροβασιλείου, δημιουργού και ιδιοκτήτη του Κτήματος στην Επανομή νομού Θεσσαλονίκης.

-Πότε ξεκινήσατε να χρησιμοποιείται ΑΠΕ (ποια τεχνολογία, με ποιο τρόπο, το σκεπτικό ) για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των οινικών δραστηριοτήτων σας;

Στο Κτήμα Γεροβασιλείου και το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου, είμαστε επικεντρωμένοι στη προστασία του περιβάλλοντος. Διασφαλίζουμε πλήρη συμμόρφωση με όλες τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές, θέτοντας ως προτεραιότητα τη βελτίωση των επιδόσεών μας. Συγκεκριμένα, επικεντρωνόμαστε στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ επενδύουμε σε αποτελεσματικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Με αυτές τις προσπάθειες, εκφράζουμε τη δέσμευσή μας προς ένα πιο βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον μέλλον.

Στο πλαίσιο της δέσμευσής μας για αποτελεσματική και βιώσιμη χρήση της ενέργειας, υιοθετούμε προηγμένες τεχνολογίες που εξασφαλίζουν υψηλή ενεργειακή απόδοση, μειώνοντας τη συνολική μας κατανάλωση ενέργειας. Στο οινοποιείο μας, τέσσερα κτίρια καλύπτουν όλες τις ενεργειακές ανάγκες τους μέσω ηλιακής ενέργειας. Ειδικότερα, πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, εγκαταστήσαμε φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 459,8 KWP για την πλήρη κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών, συμβάλλοντας στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός μας.

Επιπλέον, αντικαταστήσαμε όλα τα φωτιστικά με λαμπτήρες LED, ενώ το 100% του στόλου κλαρκ λειτουργεί με ηλεκτρική ενέργεια, μειώνοντας σημαντικά τη χρήση πετρελαίου. Τέλος, εγκαταστήσαμε δύο σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων της Blink, εξυπηρετώντας τα εταιρικά μας οχήματα και τους επισκέπτες του Κτήματος που επιθυμούν να φορτίσουν τα ηλεκτρικά τους οχήματα κατά την επίσκεψή τους στο Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου.

 

-Ποια είναι τα οφέλη που έχετε αποκομίσει και αν είναι μετρήσιμο το ανθρακικό αποτύπωμα της επιχείρησή σας, πριν και μετά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών (Φ/Β);

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου για τις ενεργειακές ανάγκες του οινοποιείου μας αποτελεί μια σημαντική επένδυση με πολλά οφέλη. Καταρχάς, η χρήση φωτοβολταϊκού πάρκου συνεισφέρει στη μείωση των ενεργειακών εξόδων του οινοποιείου και μειώνει την εξάρτηση από συμβατικές πηγές, παρέχοντας καθαρή ενέργεια από τον ήλιο. Επιπλέον, η εγκατάσταση συντελεί στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής αειφορίας και τη συμβολή στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος. Αυτή η επένδυση στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι το κτήμα μας είναι αφοσιωμένο στην υποστήριξη βιώσιμων πρακτικών, ενθαρρύνοντας άλλες επιχειρήσεις να ακολουθήσουν παρόμοιες πρακτικές.

-Σας περισσεύει ενέργεια και αν ναι, που την διοχετεύετε;

Στο Κτήμα Γεροβασιλείου έχει γίνει εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με το πρόγραμμα netmetering. Συγκεκριμένα, για τους αγρότες παρέχεται η δυνατότητα όταν η ενέργεια που παράγουμε να είναι μεγαλύτερη από την κατανάλωση που έχουμε, τότε η πλεονάζουσα αποθηκεύεται στον Προμηθευτή και μπορούμε να το καταναλώσουμε μελλοντικά.

-Πριν τα φωτοβολταϊκά, με τι ενέργεια λειτουργούσαν οι μονάδες της επιχείρησής σας;

Στο παρελθόν, το οινοποιείο μας χρησιμοποιούσε ηλεκτρική ενέργεια κυρίως από το δίκτυο, αλλά όχι από ανανεώσιμες πηγές.

-Έχει συμβάλλει στην παραγωγική διαδικασία η τεχνολογία ΑΠΕ;

Δεν είναι μεγάλη συμβολή πέρα από το κόστος στην παραγωγική διαδικασία. Άλλες βιώσιμες πρακτικές έχουν συμβάλει σημαντικά όπως βιολογικός κτλ αλλά δεν είναι ΑΠΕ . Να σας πω ότι στις αρχές του 2023 πραγματοποιήθηκε μελέτη για την κατασκευή εγκατάστασης επεξεργασίας υγρών αποβλήτων του οινοποιείου, δυναμικότητας τελικού προϊόντος 750 τόνους ανά έτος. Το έργο θα πραγματοποιηθεί εντός του 2024, σε τμήμα του οικοπέδου του κτήματος απόλυτα προσαρμοσμένο με τρόπο που δεν θα προκαλεί περιβαλλοντικές οχλήσεις θορύβους οσμές κλπ. Με την λειτουργία της μονάδας επιδιώκεται η βελτίωση των υγρών αποβλήτων του οινοποιείου, που προκύπτουν από τις εργασίες του τρύγου και της οινοποίησης. Τα επεξεργασμένα απόβλητα θα διατίθενται για απεριόριστη άρδευση καλαμώνα στον αμπελώνα του κτήματος Γεροβασιλείου.

-Η απόδοση των αμπελώνων σας, έχει επηρεαστεί από την κλιματική κρίση (ποιο βαθμό) ή θεωρείτε ότι πρόκειται για ακραία καιρικά φαινόμενα που επαναλαμβάνονται;

Το θέμα της κλιματικής αλλαγής απασχολεί ολοένα και περισσότερο τους οινοπαραγωγούς σε όλο τον κόσμο. Η άνοδος της θερμοκρασίας και οι άλλες μεταβολές λόγω της κλιματικής αλλαγής, όπως τα ακραία φαινόμενα ξηρασίας ή αντίθετα των βροχοπτώσεων, έχουν και θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε πολλές περιοχές.

Στην προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις, παρατηρούμε μια σταθερή ποσότητα βροχοπτώσεων με μικρότερη διασπορά. Αυτή η κατάσταση μας κίνησε προς τη δημιουργία αποστραγγιστικών έργων για τη βέλτιστη διαχείριση του νερού στους αμπελώνες μας. Ένα άλλο ζητούμενο είναι η αντιμετώπιση των διαδοχικών κυμάτων καύσωνα. Παρόλο που το αμπέλι είναι ανθεκτικό σε περιόδους ξηρασίας, η σωστή διαχείριση του φυλλώματος και το κορυφολόγημα αποκτούν κρίσιμη σημασία.

Αλλά πιο σημαντικό είναι η ανάγκη διαχείρισης του αμπελώνα σύμφωνα με τις μοναδικές απαιτήσεις της κάθε χρονιάς, που διαφέρουν σημαντικά. Οπότε, για εμάς είναι προτεραιότητα η ανάπτυξη του ιδιόκτητου και ενιαίου αμπελώνα μας που μας επιτρέπει να μελετήσουμε και να ανταποκριθούμε άμεσα στις προκλήσεις που επιβάλλει η κλιματική κρίση.

-Ποια είναι η δυναμικότητα του κτήματος και η παραγωγή – ποιες είναι ποικιλίες σταφυλιού και οι ετικέτες

Ο ιδιόκτητος ενιαίος αμπελώνας του Κτήματος Γεροβασιλείου εκτείνεται σε 950 στρέμματα και παράγουμε περίπου 800.000 φιάλες ανάλογα τη χρονιά εκ των οποίων το 30-35% εξάγεται σε περίπου 25 διαφορετικές χώρες. Η καλλιέργεια του αμπελώνα γίνεται με ιδιαίτερη φροντίδα και συνεχείς πειραματισμούς στη μελέτη ελληνικών και διεθνών γνωστών και άγνωστων ποικιλιών.

Εστιάζουμε κυρίως στις ελληνικές ποικιλίες όπως η Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο, το Λημνιό, το Μαυροτράγανο και το Ξινόμαυρο, ενώ ταυτόχρονα καλλιεργούμε διεθνείς ποικιλίες όπως το Viognier, Sauvignon Blanc, Chardonnay και Syrah που έχουν προσαρμοστεί πολύ καλά στο ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής μας, την Επανομή. Σήμερα, έχουμε 13 διαφορετικές ετικέτες με ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, διαθέσιμες τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε διάφορες χώρες του εξωτερικού.

-Η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος σε Ουκρανία (εσχάτως και στην Μέση Ανατολή) έχουν επηρεάσει την διάθεση των προϊόντων σας στην εγχώρια και ξένη αγορά;

Η τρέχουσα ενεργειακή κρίση έχει επιφέρει ορισμένες επιπτώσεις στη λειτουργία μας, αλλά ευτυχώς, οι επιπτώσεις αυτές έχουν μειωθεί λόγω των προηγούμενων προληπτικών μέτρων που έχουμε λάβει, όπως η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, αλλά και η υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών στην καθημερινή μας λειτουργία. Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν έχουμε καταγράψει άμεσες επιπτώσεις, διότι δεν εισάγουμε πρώτες ύλες από τις χώρες που εμπλέκονται σε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση. Παρόλο που οι εξαγωγές μας προς αυτές τις χώρες έχουν επηρεαστεί, οι οικονομικές επιπτώσεις είναι δευτερεύουσες μπροστά στη σοβαρότητα της ανθρωπιστικής κρίσης.

Προφίλ Κτήματος Γεροβασιλείου

Το Κτήμα Γεροβασιλείου δραστηριοποιείται στο χώρο του αμπελιού και του κρασιού από το 1981. Στις πλαγιές της Επανομής, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, ο ιδιαίτερα φροντισμένος αμπελώνας περιβάλλει το σύγχρονο οινοποιείο, όπου παράγονται τα γνωστά κρασιά του Κτήματος.

Η καλλιέργεια του αμπελώνα γίνεται με ιδιαίτερη φροντίδα και με συνεχείς πειραματισμούς στη μελέτη ελληνικών και διεθνών γνωστών και άγνωστων ποικιλιών. Η εξέλιξη της τεχνολογίας συνοδοιπορεί με την παράδοση σε όλη τη διάρκεια της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποίησης. Ο στόχος είναι η παραγωγή ποιοτικών κρασιών – από τον ιδιόκτητο αμπελώνα – με τα τυπικά χαρακτηριστικά του μικροκλίματος (terroir) της περιοχής.

Στην καρδιά του οινοποιείου, το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου παρουσιάζει όψεις της παγκόσμιας αμπελοοινικής ιστορίας. Η δημιουργία του Μουσείου Οίνου και η πραγματοποίηση διαφόρων δραστηριοτήτων –  επισκέψεις, γευστικές δοκιμές, εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, εκδόσεις – συμβάλλουν από κοινού στη μετάδοση του αμπελοοινικού πολιτισμού.