ΑΦΙΕΡΩΜΑ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Χρ. Λούσης (ΠΟΕΒΥ): Πώς τα τζάμια θωρακίζουν ενεργειακά τα σπίτια

Χρ. Λούσης (ΠΟΕΒΥ): Πώς τα τζάμια θωρακίζουν ενεργειακά τα σπίτια, Φίλης Καϊτατζής

Συνέντευξη του πρόεδρου της Ομοσπονδίας Εμπόρων-Βιοτεχνών Υαλοπινάκων, Χρήστου Λούση.

Ένα προϊόν που ενσωματώνει την παγκόσμια τεχνολογία αιχμής στον τομέα εξοικονόμησης ενέργειας, δεν μπορεί να διατεθεί και να τοποθετηθεί από τον οποιονδήποτε – η επιλογή πρέπει να γίνεται από καταρτισμένους, τεχνίτες υαλοπινάκων, λέει με έμφαση ο Χρήστος Λούσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπόρων-Βιοτεχνών Υαλοπινάκων (Π.Ο.Ε.Β.Υ.) και σύμβουλος επιχειρήσεων στην διοικητική επιτροπή του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ), συμμετέχοντας στο αφιέρωμα Ενεργειακή Θωράκιση των κτιρίων.

-Πόσο εξαρτάται η ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων από τους υαλοπίνακες και τι επιτυγχάνεται σε εξοικονόμηση ενέργειας;

Ο ποταμός ροής της θερμότητας, που ρέει από το θερμό προς το ψυχρό μέρος, εξαρτάται από τον υαλοπίνακα ο οποίος δεν έχει θερμοχωρητικότητα σαν δομικό υλικό. Ένας μονός υαλοπίνακας έχει συντελεστή θερμοπερατότητας, δηλαδή ρυθμό απώλειας σε Watt ανά τετραγωνικό m 2 και ανά 1 βαθμό διαφοράς θερμοκρασίας και ουσιαστικά λειτουργεί απλώς σαν ανεμοφράκτης. Έχουμε τον απλό διπλό υαλοπίνακα και τον διπλό ενεργειακό όλων των εποχών.

Σε αυτά να προσθέσουμε και τον συντελεστή g-value που αποκόπτει την ηλιακή προσπίπτουσα ενέργεια, η οποία έχει ως συνέπεια την υπερθέρμανση του χώρου. Στους κρυστάλλινους μανδύες οι ειδικοί αυτοί υαλοπίνακες έχουν μέγιστη ικανότητα να αποκόπτουν κατά 65% τη θερμική ενέργεια του ήλιου, ενώ αφήνουν το φως να εισέρχεται κατά 70%. Αλλάζοντας τους συσχετισμούς της φωτοπερατότητας μειώνουμε την εισροή της ηλιακής ενέργειας, με αποτέλεσμα να φτάνουμε σε 90% αντανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας.

Ας σημειώσουμε ότι τα προαναφερόμενα στοιχεία είναι ενδεικτικά, μιας και ο υαλοπίνακας είναι ένα προϊόν τεχνολογικής αιχμής που εξελίσσεται συνεχώς. Αποδεδειγμένα μετά από μία παρέμβαση στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω, η ΠΟΕΒΥ κατασκεύασε και τοποθέτησε νέα συστήματα διπλών ενεργειακών υαλοπινάκων μεσαίας κατηγορίας, χωρίς την αντικατάσταση των κουφωμάτων. Το αποτέλεσμα ήταν 41,5% μείωση κατανάλωσης ενέργειας με βάσει την επίσημη ενημέρωση εκ μέρους του σχολείου.

-Ποιες είναι οι καινοτομίες στην εφαρμογή τους και τι διαφορετικό έχουν τα υαλοπετάσματα σήμερα από εκείνα του παρελθόντος;

Πρώτον, τηρούν αυστηρές προδιαγραφές ασφάλειας, όπως:

  • Να δέχονται μεγάλες ανεμοπιέσεις και σημειακές κρούσεις.
  • Να δέχονται θερμοκρασιακές πιέσεις ή/και να προσφέρουν πυραντίσταση.

Σε περίπτωση θραύσης να μην υπάρχει αποκόλληση κομματιών για αποφυγή τραυματισμών. Επίσης υπάρχουν πολλές επιλογές ενεργητικής ασφάλειας (αντιδιαρρηκτικοί, αντιβανδαλικοί, αλεξίσφαιροι, αντιεκρηκτικοί υαλοπίνακες, κλπ). Δεύτερον, παρέχουν ισχυρή θερμομόνωση ως προς την απώλεια θερμότητας, αλλά και ισχυρή ανακλαστικότητα ως προς την εισροή θερμότητας. Αρχιτεκτονικά, προσφέρουν μεγάλη ποικιλία χρωματισμών και απεριόριστες αισθητικές εφαρμογές.

-Πως ελέγχουμε την ακτινοβολία και τη διαπερατότητα των τζαμιών;

Ελέγχεται με ειδικά μηχανήματα που μετρούν τη φωτοπερατότητα, τις θερμοαπώλειες, τη θερμοεισροή και την ηχομείωση. Η παράδοση των προϊόντων θα πρέπει να συνοδεύεται απαραίτητα από Δήλωση Επίδοσης/Απόδοσης CE του κατασκευαστή (δηλαδή ειδικό έντυπο με τα αναλυτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος), μόνιμη σήμανση CE, καθώς και όλα τα απαραίτητα παραστατικά και πιστοποιητικά προσόντων εμπλεκομένων επαγγελματιών.

-Τι σημαίνει ολιστική θεώρηση του σχεδιασμού των παραθύρων και των υαλοπινάκων;

Στη σύγχρονη αρχιτεκτονική πραγματικότητα τα κτίρια κατακλύζονται με κρυστάλλινους μανδύες, οι οποίοι πρέπει να πληρούν όλες τις απαιτήσεις: Μεγέθους, θερμομονώσεων, φωτοπερατότητας, ηχομείωσης και ασφάλειας. Με απλά λόγια, ο υαλοπίνακας είναι η αιχμή του δόρατος στη σύγχρονη τεχνολογία και στην αρχιτεκτονική κτιρίων.

-Υπάρχουν οικονομικές επιλογές στον αγοραστή, ποια είναι η κλιμάκωση τιμών και από τι εξαρτάται;

Ένα προϊόν κρίνεται από το πόσο ανταποδοτικό είναι. Ο υαλοπίνακας κατά την εφαρμογή του, ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται το κτίριο, αποσβένει την αξία κτήσης του από 2-4 χρόνια μάξιμουμ. Η επιλογή των χαρακτηριστικών απόδοσης ενός υαλοπίνακα κρίνεται απαραίτητο να μελετηθεί και να προταθεί από ανθρώπους ειδικούς και καταρτισμένους, με αρτιότερους επί του αντικειμένου τους Τεχνίτες Υαλοπινάκων. Η ΠΟΕΒΥ εκπροσωπεί όλο τον ελληνικό κλάδο που έχει προβεί σε τεχνική κατάρτιση και πιστοποίηση προσόντων, τόσο σε επίπεδο επαγγελματιών όσο και σε εργαζομένων.

Ένα προϊόν που ενσωματώνει την παγκόσμια τεχνολογία αιχμής στον τομέα εξοικονόμησης ενέργειας, δεν μπορεί να διατεθεί και να τοποθετηθεί από τον οποιονδήποτε. Η λανθασμένη επιλογή, εφαρμογή και συνολικά διαχείριση του γυαλιού εγκυμονεί κινδύνους, από το στάδιο της πρωτογενής παραγωγής έως τον τελικό αποδέκτη-καταναλωτή, γι’ αυτό απαιτούνται ειδικές γνώσεις και επιβάλλονται κανόνες και προδιαγραφές.

Ο Χρ. Λούσης για την πρώτη ύλη των υαλοπινάκων

-Που βρίσκουμε την πρώτη ύλη και αν γνωρίζετε πόση ενέργεια καταναλώνεται για την παραγωγή των γυάλινων υλικών που χρησιμοποιούνται στην οικοδομή και πόσο έχει προχωρήσει η ανακύκλωσή τους.

Η πρώτη ύλη στη χώρας μας είναι εισαγόμενη και πρέπει να τονίσουμε οτιδήποτε παράγεται στον πλανήτη χρησιμοποιώντας ενέργεια, αφήνει αποτύπωμα CO2 (διοξειδίου του άνθρακα) στην ατμόσφαιρα. Για ένα υαλοπίνακα οικιακού τύπου 1m2 μεσοσταθμικά παράγονται 25 kg CO2 άπαξ, αλλά όταν εφαρμοστεί στον κτιριακό τομέα εξοικονομεί τουλάχιστον 110-120 kg CO2 ετησίως. Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι το προϊόν είναι 100% ανακυκλώσιμο.

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που θα έπρεπε να έχουν λυθεί με ουσιαστικές αποφάσεις, είναι η ανακύκλωση στη χώρα μας η οποία δυστυχώς δεν γίνεται, με συνέπεια να θάβεται ένα προϊόν που θέλει τουλάχιστον 400 χρόνια, για να αποσυντεθεί. Αυτή τη στιγμή οι εταιρίες συγκεντρώνουν το υαλόθραυσμα, το οποίο με ειδικά οχήματα μεταφέρετε σε χωματερές. Σημειώστε ότι ο υαλοπίνακας παρασκευάζεται από 80% περίπου ειδική άμμο.

Είναι σημαντικό να κρατήσετε την εξής εικόνα: Όλη η εξέλιξη του πλανήτη είναι βασισμένη στην υαλόμαζα σε κάθε της μορφή. Τη συναντάμε ενδεικτικά: σε οπτικές ίνες, λέιζερ, κάτοπτρα, τηλεσκόπια-μικροσκόπια, λαμπτήρες, σε μεταφορικά μέσα, σε χώρους αισθητικής και φυσικά στον τομέα της αρχιτεκτονικής, με κτίρια εξολοκλήρου με γυάλινη επένδυση και πάρα πολλές άλλες εφαρμογές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx