ΘΕΜΑ

Υδρίτες μεθανίου στην ελληνική ΑΟΖ – Ο άγνωστος ενεργειακός πλούτος

Υδρίτες μεθανίου στην ελληνική ΑΟΖ – Ο άγνωστος ενεργειακός πλούτος, Ηλίας Κονοφάγος

Το 2012 με ανακοίνωσή μου σε ημερίδα της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα “Ελληνικοί υδρογονάνθρακες από την έρευνα στην εκμετάλλευση” είχα παρουσιάσει τις προοπτικές παρουσίας υποθαλάσσιων μη συμβατικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην χώρα μας. Τα κοιτάσματα αυτά αφορούν συγκεντρώσεις από υποθαλάσσιους στερεούς υδρίτες μεθανίου ή μεθανυδριτών (Methane Hydrates or Clathrates) που υπάρχουν στην Μεσόγειο και εντοπίζονται σε θαλάσσια βάθη που υπερβαίνουν τα 1.500 μέτρα ύδατος.

Οι μεθανυδρίτες έχουν την μορφή πάγου και εντοπίζονται μέσα στους γεωλογικούς σχηματισμούς που βρίσκονται κάτω από το βυθό της θάλασσας σε πάχη που φτάνουν ακόμα και το 1 χλμ. Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Hydramed η ελληνική υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ (Εικόνα 7) περιέχει τα μεγαλύτερα αποθέματα υδριτών μεθανίου (CH4) στην Ευρώπη. Να σημειώσουμε ότι ο μεθανυδρίτης είναι ένα είδος διαλύματος αερίου μεθανίου μέσα στα κενά κρυστάλλων πάγου. Ένα λίτρο υδρίτη μεθανίου μπορεί να αποδώσει 169 φορές τον όγκο του σε μεθάνιο (CΗ4) σε συνθήκες ατμοσφαιρικής πίεσης. 

Τα αποθέματα των “μη συμβατικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων” αναμένεται να αποτελέσουν μία σημαντική πηγή παραγωγής μεθανίου στο μέλλον, αλλά ταυτόχρονα απειλούν τον πλανήτη με επιπλέον οικολογική καταστροφή στην περίπτωση που απελευθερωθεί το μεθάνιο (CH4) που περιέχουν, εξαιτίας της υπερθέρμανσης των θαλασσών από το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Να σημειωθεί ότι όσον αφορά την υπερθέρμανση του πλανήτη μας το μεθάνιο (CH4) είναι 25 φορές πιο τοξικό από το διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Είναι ως εκ τούτου φανερό ότι μία μαζική ανάδειξη υδριτών μεθανίου στην Ελλάδα θα μπορούσε να οδηγήσει σε παραγωγή  καθαρής ενέργειας μέσω “μπλε υδρογόνου”, το οποίο θα προέρχεται από την αναμόρφωση των μεθανυδριτών μέσω ατμού, αποβαίνοντας έτσι μία περίπτωση εξαιρετικά ευεργετική για την διαμόρφωση ενός καλύτερου ενεργειακού μείγματος στην χώρα μας.

Υδρίτες μεθανίου στην Ελλάδα

Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα, στην χώρα μας εντός των 80.000 km2 της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που εκτείνεται υπεράκτια από την Λευκάδα μέχρι και την υπεράκτια νότια Κρήτη δείχνει ότι υπάρχουν σημαντικότατες συγκεντρώσεις υδριτών μεθανίου. Με την τρέχουσα τεχνολογία αξιοποίησής τους θα μπορούσαν (με 50% πιθανότητα και σε ορίζοντα 30ετίας) να αποδώσουν στην χώρα μας τουλάχιστον 10 τρισ. m3 μεθανίου. Να σημειώσουμε ότι δυτικά των νήσων Λευκάδος και Κεφαλλονιάς υπάρχουν χαρτογραφημένες περιοχές με πάχη υδριτών μεθανίου που ξεπερνούν το ένα χλμ.

Επιπλέον, στα ανοιχτά του Ακτίου, νότια της Κέρκυρας, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αποθέματα υδριτών, όπου αν προχωρήσει η τεχνολογία στην εκμετάλλευση τους, η Ελλάδα θα μπορούσε να ζήσει 100-200 χρόνια μόνο με τα αποθέματα του Ιονίου, καθώς ο υδρίτης, είναι καθαρό μεθάνιο.

Σε παρόμοιες περιοχές η Ελλάδα θα μπορούσε να παραχωρήσει δικαιώματα δοκιμαστικής εκμετάλλευσης κοιτασμάτων μεθανυδριτών με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους και με ιδιαίτερα κίνητρα. Δηλαδή, η σχετική σύμβαση παραχώρησης να επέτρεπε μία κοινοπρακτική τελειοποίηση της τεχνολογίας εκμετάλλευσης των υδριτών μεθανίου και στην συνέχεια η κοινοπραξία της αναδόχου εταιρείας μετά του ελληνικού δημοσίου θα μπορούσε να πουλήσει την τεχνολογία αυτή στην διεθνή αγορά.

Η Ελλάδα έχει βάσιμες πιθανότητες να διαπιστωθούν και να παραχθούν σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου που θα μπορούσαν σε ορίζοντα 35ετίας να φθάσουν τα 5 τρισ. m3. Αυτά, εκτός από το ότι θα αντικαταστήσουν πλήρως το εισαγόμενο στην χώρα μας φυσικό αέριο, παράλληλα θα καταστήσουν την Ελλάδα χώρα παραγωγό “μπλε υδρογόνου”. Να σημειωθεί πως οι υδρίτες μεθανίου έχουν χαρακτηριστεί ως “καύσιμο του μέλλοντος”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι