6ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης: 50 κορυφαίοι ομιλητές έφεραν στο φως τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της Επαγγελματικής Ασφάλισης
13/05/2025
Συγκεντρώνοντας περισσότερους από 50 κορυφαίους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι τόνισαν ιδιαίτερα την αξία του ετήσιου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης ως θεσμού πλέον, η φετινή, 6η κατά σειρά, συνάντηση απέδειξε ότι επέστρεψε δυναμικά.
Από το κατάμεστο ball room του Athenaeum InterContinental, με την υπογραφή της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) και της ethosEVENTS, εταιρείας του ομίλου ethosGROUP, σε συνεργασία με το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr, το ασφαλιστικό περιοδικό Insurance World και το portal insuranceworld.gr, από το πρωί της Πέμπτης 8 Μαΐου 2025 έως αργά το απόγευμα, κορυφαίοι πολιτειακοί και θεσμικοί ομιλητές, ακαδημαϊκοί, ανώτατοι διοικητικοί ηγέτες, εκπρόσωποι εργοδοτριών εταιρειών, εργαζομένων και επαγγελματικών ενώσεων, εμβληματικά στελέχη που δραστηριοποιούνται στην αγορά της Επαγγελματικής Ασφάλισης, όπως επίσης και εξέχοντες επαγγελματίες της επιχειρηματικής κοινότητας και της αγοράς εργασίας, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ανέδειξαν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της Επαγγελματικής Ασφάλισης μέσα από μια πλούσια θεματολογία που ανέπτυξαν γύρω από τον κεντρικό τίτλο “Το νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα της Επαγγελματικής Ασφάλισης”.
Την έναρξη του #ocin25 έκαναν ο κ. Κωνσταντίνος Ουζούνης, CEO, ethosGROUP, και ο Δρ. Χρήστος Π. Νούνης, Πρόεδρος Δ.Σ., Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.), Πρόεδρος Δ.Σ., Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπουργείου Οικονομικών (Τ.Ε.Α.-ΥΠ.ΟΙΚ.).
“Το συνέδριο αποτελεί το ετήσιο σημείο αναφοράς. Το πρόγραμμα είναι πολυθεματικό, με 50 καταξιωμένους ομιλητές… Διανύουμε τον 17ο μήνα από τη θέσπιση του πλαισίου, και για τρίτο χρόνο έχει φρενάρει η ίδρυση Τ.Ε.Α. Η εποπτεία της ΤτΕ θα προσδώσει θετικό πρόσημο. Στον Ν. 5078/2023 υπάρχουν θεσμικά κενά και πρέπει να θεραπευτούν, καθώς υπάρχουν κάποιες μη λειτουργικές διατάξεις. Η ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. είναι σε αγαστή συνεργασία με τη Δ.Ε.Ε.Ι.Α., όπως και με την υπουργό κ. Κεραμέως, για την ανάπτυξη του 2ου Πυλώνα Ασφάλισης. Η ίδρυση πολυεργοδοτικών Τ.Ε.Α. αποτελεί τον “game changer” παράγοντα”, ανέφερε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του ο κ. Νούνης. “Τα Επαγγελματικά Ταμεία μπορούν να συμβάλουν τα μέγιστα στην οικονομία. Το διαχρονικό μονοδιάστατο μοντέλο ανάπτυξης, με ελλείμματα, πενιχρή πλαισίωση με κεφαλαιοποιητικά στοιχεία, είναι μη βιώσιμο. Και αν ληφθεί υπόψη το δημογραφικό πρόβλημα και το δημόσιο χρέος, το εισόδημα των μελλοντικών συνταξιούχων θα είναι μειωμένο. Χρειάζεται μια εθνική στρατηγική, με μείωση εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, υποχρεωτική εγγραφή στον 2ο Πυλώνα, ενίσχυση με κίνητρα και μείωση του κόστους λειτουργίας μέσω φοροαπαλλαγών, θέσπιση φορολογικών κινήτρων”, τόνισε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.).
Στη συνέχεια, στο βήμα του #ocin25 ανέβηκε η εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Νίκη Κεραμέως, η οποία επεσήμανε την ουσιαστική μεταρρύθμιση στον τομέα της Επαγγελματικής Ασφάλισης που έχει συντελεστεί την περίοδο της διακυβέρνησης της ΝΔ, και ιδιαίτερα τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για την Επαγγελματική Ασφάλιση με τον Ν. 5078/2023, ο οποίος “έκανε πολύ σημαντικά βήματα για τον θεσμό, προβλέποντας συγκεκριμένες διαδικασίες, σύγχρονους κανόνες, φορολογικά κίνητρα για αποταμίευση και παροχή σύνταξης και, βεβαίως, την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος από την 1/1/2025”, όπως είπε. Ακόμη στάθηκε και στην εμβληματική, όπως τη χαρακτήρισε, πρωτοβουλία και μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης που αφορά στη δημιουργία του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.).
Μεταξύ άλλων, και στο πλαίσιο αυτής της συνεχιζόμενης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, η κ. Κεραμέως τόνισε: “Επεξεργαζόμαστε βελτιώσεις στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, τις οποίες, πρώτα απ’ όλα, θα συζητήσουμε σε δημόσιες διαβουλεύσεις προτού αυτές φτάσουν στη Βουλή. Θέλουμε οι παρεμβάσεις για τη βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου να βασίζονται σε εμπειρίες εφαρμογής και σε τεχνική τεκμηρίωση. Η συμβολή όλων σας και όλων των φορέων σε αυτήν τη διαδικασία θα είναι πάρα πολύ κρίσιμη. Από αυτό εδώ το βήμα, λοιπόν, απευθύνω ένα κάλεσμα για προτάσεις”, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Νίκη Κεραμέως.
Γιάννης Στουρνάρας: “Να δοθεί έμφαση στη δημιουργία ενός ελεγχόμενου κανονιστικού περιβάλλοντος”
Στην παρέμβασή του κατά το 6ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης, ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, ανέφερε, μεταξύ άλλων: “Ήδη έχουμε ξεκινήσει έναν κύκλο διμερών επαφών με τις διοικήσεις όλων των Τ.Ε.Α., ώστε να τις γνωρίσουμε καλύτερα, να κατανοήσουμε τους στρατηγικούς στόχους του κάθε Τ.Ε.Α. και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ως προς την επίτευξή τους. Θέλουμε, σε κάθε περίπτωση, να είμαστε αρωγοί στην όλη προσπάθειά τους. Ο Ν. 5078/2023 αποτέλεσε ορόσημο για τη συνολική αντιμετώπιση ζητημάτων Επαγγελματικής Ασφάλισης, παρέχει μια σταθερή βάση για την οργάνωση και λειτουργία των Τ.Ε.Α. Παράλληλα, εισήγαγε και σημαντικές καινοτομίες σχετικά με τα Τ.Ε.Α., όπως ενδεικτικά η θέσπιση της δυνατότητας ίδρυσης Τ.Ε.Α. πολλαπλών εργοδοτών, χωρίς την υποχρέωση να υφίσταται συναφής επαγγελματικός δεσμός μεταξύ των εργοδοτών – πιστεύω ότι θα συμβάλει θετικά στην ενίσχυση του θεσμού”, είπε ο κ. Στουρνάρας. Και συνέχισε: “Για την ανάπτυξη, όμως, του θεσμού στην Ελλάδα, πολύ σημαντική θεωρείται ότι είναι η τεχνογνωσία και άσκηση βέλτιστων πρακτικών που εφαρμόζονται σε όλα τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Εξετάζοντας τις πρακτικές αυτές, αλλά και αφουγκραζόμενοι τις προτάσεις των ίδιων των Τ.Ε.Α. σχετικά με τους τρόπους που μπορεί να επιτευχθεί η περαιτέρω ανάπτυξη του θεσμού της Επαγγελματικής Ασφάλισης, θεωρούμε ότι θα ήταν ευκταίο η υφιστάμενη νομοθεσία να συμπληρωθεί από ορισμένες διατάξεις που θα δίνουν στα Τ.Ε.Α. τη δυνατότητα να εισάγουν χωρίς επιμέρους εποπτικές εγκρίσεις και με μεγαλύτερη ευελιξία νέα προγράμματα συνταξιοδοτικών παροχών”.
Και κατέληξε, συμπληρώνοντας: “Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη δημιουργία ενός ελεγχόμενου κανονιστικού περιβάλλοντος, κατά τρόπο που δεν θα διακυβεύεται η προστασία των μελών του συστήματος. Σε κάθε περίπτωση, η Τράπεζα της Ελλάδος είναι έτοιμη να συνδράμει την Πολιτεία προς αυτήν την κατεύθυνση”.
Θεσμικό χαιρετισμό απηύθυνε η κ. Βασιλική Λαζαράκου, αναφερόμενη στις αλλαγές στη νομοθεσία που αλλάζουν το τοπίο, στις προκλήσεις στα θέματα συμπληρωματικής ασφάλισης και στην πρωτοβουλία της Κομισιόν με την Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων. “Το συνέδριο πραγματοποιείται ενάμιση χρόνο μετά τη νομοθεσία. Έχει φέρει την εποπτεία, τη σύσταση και αδειοδότηση των Τ.Ε.Α., τη δυνατότητα ίδρυσης πολυεργοδοτικών ταμείων”, τόνισε. Τα περιουσιακά στοιχεία των Τ.Ε.Α. είναι περίπου 2 δισ. Το Τ.Ε.Κ.Α. σε σχέση με το 2023 έχει αύξηση του 156%. Αντιλαμβάνεστε τη δυναμική του Τ.Ε.Κ.Α. έναντι των άλλων ταμείων. Οι αποταμιεύσεις θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και να επενδυθούν με τον σωστό τρόπο”, δήλωσε, μεταξύ άλλων, η κ. Λαζαράκου.
Κεντρική ομιλία, με τίτλο “Επαγγελματική Ασφάλιση σε μετάβαση: Μελλοντικές προοπτικές και η θεσμική τους διάσταση”, παρέθεσε, στη συνέχεια, ο κ. Ιωάννης Τσικριπής, Γενικός Διευθυντής Προληπτικής Εποπτείας και Εξυγίανσης της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο κ. Τσικριπής υπεραμύνθηκε της αξίας θέσπισης του Ν. 5078/2023, τον οποίο χαρακτήρισε “ένα ορόσημο για τη λειτουργία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης στην Ελλάδα”. Ωστόσο, ο νόμος αυτός δεν καταλαμβάνει όλους τους οικείους επαγγελματικούς κλάδους συντάξεων στην Ελλάδα, καθώς επαγγελματικές συντάξεις παρέχουν και ασφαλιστικές επιχειρήσεις μέσω των ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, τα οποία προσφέρουν σε εργοδότες και εργαζόμενους εδώ και πολλές δεκαετίες. “Όμως, οι επαγγελματικές συντάξεις των εργαζομένων, τις οποίες διαχειρίζονται ασφαλιστικές επιχειρήσεις, δεν απολαμβάνουν το δίκτυο προστασίας όπως οι συνάδελφοί τους που είναι μέλη των Τ.Ε.Α.”, τόνισε ο κ. Τσικριπής, αναλύοντας το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.
Και κατέληξε λέγοντας τα εξής: “Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι έτοιμη να συνδράμει την Πολιτεία στην κατεύθυνση αυτή, ώστε τα Επαγγελματικά Ταμεία να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της νέας εποχής”.