Επενδυτική Στρατηγική 3ου τριμήνου 2024

Επενδυτική Στρατηγική 3ου τριμήνου 2024

Μετά από μεγάλη αναμονή ο κύκλος μείωσης των επιτοκίων από πλευράς Κεντρικών Τραπεζών (εκτός της Fed) έχει ξεκινήσει. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας υπάρχει ισχυρή πιθανότητα το προσεχές διάστημα να καταγραφούν πτωτικές αναθεωρήσεις για την οικονομία των ΗΠΑ. Παρόμοια εικόνα και για την Ευρωζώνη.

Οι οικονομικές μας αναλύσεις και τα σενάρια για την πορεία των αγορών δεν έχουν ενσωματώσει τις επιπτώσεις μη ποσοτικοποιημένων παραγόντων (εκλογές, γεωπολιτικά, εμπορικοί πόλεμοι κ.α.). Η τοποθέτηση μας είναι ότι το ανωτέρω περιβάλλον πρέπει να μας επηρεάσει αλλά όχι να καθορίσει την επενδυτική μας στρατηγική.

Η άποψη μας για τις μετοχικές αγορές παραμένει επιφυλακτική, με έμφαση σε αμυντικούς κλάδους, καθώς και κλάδους με κυκλικά χαρακτηριστικά μεν, αλλά με πολύ ελκυστικές αποτιμήσεις (που προσφέρουν ασφάλεια σε περίπτωση διόρθωσης) και υψηλή μερισματική απόδοση (που προσφέρει σταθερές ροές εισοδήματος). Η στρατηγική αυτή πιστεύουμε ότι μας επιτρέπει να εκμεταλλευτούμε τη θετική δυναμική στις αγορές αλλά και να είμαστε προστατευμένοι έναντι διόρθωσης ή αύξησης της γεωπολιτικής αβεβαιότητας.

Παράλληλα, πιστεύουμε ότι η επιτάχυνση της μείωσης των επιτοκίων δημιουργεί θετικές συνθήκες στις αγορές ομολόγων όπου αυξάνουμε περισσότερο την προτίμησή μας στα Κρατικά Ομόλογα ΗΠΑ και Ευρωζώνης. Θεωρούμε ότι και στις δύο περιπτώσεις η αγορά υποεκτιμά το εύρος της μείωσης των επιτοκίων που είναι απαραίτητες για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Τέλος, η θετική μας στάση για τα κρατικά ομόλογα δύναται να προσφέρει ένα βαθμό ασφάλειας σε περίπτωση αύξησης του γεωπολιτικού ρίσκου.

Επισυνάπτεται η παρουσίαση

Επενδυτική Στρατηγική Q3 2024

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι