Παρουσίαση του Πράσινου Ενεργειακού Διαδρόμου GREGY στο “Βαλκανικό Νταβός”. Μεταμορφώνοντας το Περιφερειακό Ενεργειακό Τοπίο.

Παρουσίαση του Πράσινου Ενεργειακού Διαδρόμου GREGY στο “Βαλκανικό Νταβός”. Μεταμορφώνοντας το Περιφερειακό Ενεργειακό Τοπίο.

Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY) παρουσιάστηκε στο «Power Summit 2024» στη Σόφια, αναδεικνύοντας τον καίριο ρόλο του στην αναδιαμόρφωση του ενεργειακού μέλλοντος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, δημιουργώντας έναν πράσινο ενεργειακό διάδρομο που θα μετατρέψει τη Νοτιοανατολική Ευρώπη σε ζωτικό κόμβο μεταφοράς καθαρής ενέργειας μεταξύ Αιγύπτου και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά την ομιλία του στο Φόρουμ, ο Αντιπρόεδρος του Ομίλου Κοπελούζου, Θωμάς Αχείμαστος, περιέγραψε πώς αυτό το ενταγμένο έργο στον κατάλογο PMI/PCI της Ε.Ε. θα επαναπροσδιορίσει τη δυναμική της περιφερειακής ενέργειας. Το έργο σχεδιάζει να κατευθύνει το ένα τρίτο της πράσινης ενεργειακής του δυναμικότητας στη Βουλγαρία και μέσω αυτής η ηλεκτρική ενέργεια θα είναι διαθέσιμη για μεταφορά έως την Σλοβακία, την Ουγγαρία και την Ουκρανία, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα στην ευρωπαϊκή ενεργειακή μετάβαση, μεταφέροντας πράσινη ενέργεια συνεχούς ροής σε ανταγωνιστικές τιμές.

«Το GREGY, επιταχύνοντας την πράσινη μετάβαση σε πολλές χώρες της Ν.Α. Ευρώπης, αντιπροσωπεύει μια νέα εποχή καινοτομίας και συνεργασίας για την Ευρώπη, η οποία θα δημιουργήσει άμεση πρόσβαση σε καθαρή ενέργεια, θα ενισχύσει τη σταθερότητα και αξιοπιστία του δικτύου της Ν.Α. Ευρώπης και όλα αυτά με ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας, διασφαλίζοντας τη μείωση εκπομπών CO2, μειώνοντας την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο και ενισχύοντας τη ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας», σημείωσε ο κ. Αχείμαστος.

Το GREGY έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί ανεξάρτητα και θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο στην δημιουργία ενός κάθετου ενεργειακού διαδρόμου Νότου-Βορρά, αλλά εάν απαιτηθεί μπορεί να λειτουργήσει σε συνδυασμό με άλλα διεθνή δίκτυα. Αυτή η ευελιξία διασφαλίζει τη μέγιστη χρησιμότητα και προσαρμοστικότητα στο εξελισσόμενο παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο.

Ο στρατηγικός χρονισμός του έργου και η εναρμόνισή του με τους κλιματικούς στόχους της Ε.Ε το τοποθετούν ως κρίσιμο συστατικό στους στόχους της Ευρώπης για ενεργειακή ασφάλεια και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx