Παρουσίαση βιβλίου του Ιωάννη Αναστασάκη για την Ανατολική Μεσόγειο του 19ο αιώνα
01/12/2022Σήμερα Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 18.00, σε αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, θα παρουσιαστεί το βιβλίο με τίτλο: “Ανατολική Μεσόγειος τον 19ο αιώνα: Τοπικές Μάχες και Διεθνής Γεωστρατηγική εκμετάλλευση. Η Μάχη του Λασιθίου”.
Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Ιωάννης Στεφανάκης. Στο Οροπέδιο Λασιθίου έλαβε χώρα η ομώνυμη μάχη από 3 έως 13 Ιουνίου 1867 και είχε βαρύνουσα σημασία για την αλλαγή της στάσηε των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής σχετικά με την διάλυση της παραπαίουσας Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Εισαγωγικά στοιχεία σχετικά με την γεωστρατηγική κατάσταση της εποχής και τη στάση των Μεγάλων Δυνάμεων θα διατυπωθούν από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς, καθηγητή Άγγελο Κότιο επί των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Αναπτυξιακών Σχέσεων, του Τμήματος Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών.
Αποσπάσματα εκ του προλὀγου στο βιβλίο, από τον Δρ. Κωνσταντίνο Γρίβα καθηγητή Γεωπολιτικής στην ΣΣΕ, καθώς και Γεωγραφία της Ασφάλειας στο ΕΚΠΑ, ως ακολούθως:
«Έτσι λοιπόν, η πρωτότυπη και δημιουργική προσέγγιση του πτεράρχου Αναστασάκη μας βοηθά να απαλλαγούμε από τα δεσμά της επικέντρωσης στη δική μας γειτονιά (focalism) και τον εγκλωβισμό των αναλύσεών μας στον παρόντα χρόνο (monochromic analysis) και μας εισάγει σε έναν ενιαίο γεωιστορικό χωροχρόνο…
Τέλος, από μόνη της η ανάλυση ενός σημαντικού για την Ελλάδα ιστορικού γεγονότος όπως είναι η Μάχη του Λασιθίου, το οποίο όμως είναι σχεδόν άγνωστο στη χώρα μας, αποτελεί μια σημαντική συνεισφορά».
Από τη συγγραφή του αντιπτέραρχου (Ι)εα Ιωάννη Αναστασάκη προκύπτει ότι:
«Μέσα από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ύλη του βιβλίου, αποδεικνύεται ότι η ιστορία στην Ανατολική Μεσόγειο επαναλαμβάνεται με άλλους πρωταγωνιστές κάθε φορά. Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι με τα ίδια λάθη προκαλείται πάντα το ίδιο λανθασμένο αποτέλεσμα».
«Διαχρονικά, η ακτογραμμή της Ανατολικής Κρήτης, δηλαδή του Λασιθίου, αποτελεί τον ομφαλό της Ανατολικής Μεσογείου όσον αφορά την γεωστρατηγική αξία της, είτε πρόκειται για τον έλεγχο των ναυτικών οδών και του Σουέζ, είτε πρόκειται για την εκμετάλλευση υπεράκτιων αποθεμάτων υδρογονανθράκων. Με βάση αυτή την ακτογραμμή θα χαραχθούν οι θαλάσσιες οικονομικές ζώνες Ελλάδας, Τουρκίας, Κύπρου, Αιγύπτου και Λιβύης».
«Η Μάχη του Λασιθίου σε συνδυασμό με άλλα σημαντικά γεγονότα που προηγήθηκαν, όπως το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου έξι μήνες νωρίτερα, οδήγησαν τις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής να λάβουν την οριστική Απόφαση επίλυσης του «Ανατολικού Ζητήματος», δηλαδή τη διάλυση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, του «Μεγάλου Ασθενούς» τον 19ο αιώνα».
Τα Σχόλια του Εκδότη θα διατυπωθούν από τον Σάββα Καλεντερίδη για τις εκδόσεις Ινφογνώμων. Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει η Αντωνία Δήμου, Οικονομολόγος του Οικονομικού της Νομικής ΕΚΠΑ και διακεκριμένη Διεθνολόγος -Αραβολόγος του Πανεπιστημίου Αμμάν της Ιορδανίας.