Πειραιώς: Διεθνείς Μακροοικονομικές τάσεις (Ιανουάριος)

Πειραιώς: Διεθνείς Μακροοικονομικές τάσεις (Ιανουάριος)

Οι εξελίξεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην παγκόσμια οικονομία χαρακτηρίζονται από μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας καθώς είναι άμεσα εξαρτημένες από την εφαρμογή ή μη των πολιτικών του επερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

H τρέχουσα αβεβαιότητα είναι ιδιαίτερα αυξημένη εξαιτίας του γεγονότος ότι αυτή εκπορεύεται από 3 γενεσιουργούς παράγοντες. Ο πρώτος αφορά στις πολιτικές και οικονομικές πρωτοβουλίες του προέδρου Τραμπ αυτές καθαυτές. Ο δεύτερος αφορά στο χρονισμό των αποφάσεων αυτών, ενώ ο τρίτος αφορά στην ένταση και έκταση της εφαρμογής τους. Παράλληλα, οι γεωπολιτικές εξελίξεις (πόλεμος στην Ουκρανία, εξελίξεις στη Μέση Ανατολή) και η στάση της νέας κυβέρνησης απέναντι σε παραδοσιακούς συμμάχους, αλλά και μη, θα προσδιορίσει την κατεύθυνση προς ένα νέο παγκόσμιο στάτους κβο. Τέλος, σημαντική αβεβαιότητα γεννά και η πολιτική ρευστότητα στη Γερμανία, τη Γαλλία και τον Καναδά.

Στις ΗΠΑ, η οικονομία συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά καθώς αναπτύσσεται με ιδιαίτερα ικανοποιητικό ρυθμό, ενώ και οι πρόδρομοι δείκτες είναι γενικά ευνοϊκοί. Ο πληθωρισμός, παρά την ελαφρά άνοδό του κατά το τελευταίο διάστημα, παραμένει σχετικά κοντά στον στόχο του 2% της Fed, επιτρέποντας την τρίτη κατά σειρά μείωση του βασικού επιτοκίου της στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Για το μέλλον, όμως, η Fed εκφράζει την προτίμησή της σε μία πιο αργή μείωση του βασικού επιτοκίου της που θα υποστηρίζεται περισσότερο από την εξέλιξη των στοιχείων, ενώ αναπόφευκτα θα λάβει υπόψη της και την πληθωριστική επίπτωση των νέων δασμών στις εισαγωγές. Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας παραμένουν πολύ καλές καταγράφοντας σημαντική βελτίωση κατά το τελευταίο δίμηνο. Παράλληλα, οι λιανικές πωλήσεις και η προσωπική καταναλωτική δαπάνη, επωφελούμενες από την αύξηση των μισθών και το χαμηλό ποσοστό ανεργίας, συνεχίζουν να παρουσιάζουν μηνιαία άνοδο. Μια ήπια επιβράδυνση της ανάπτυξης είναι το βασικό μας σενάριο για επόμενο διάστημα.

Στην Ευρωζώνη συνεχίζεται η πολύ ήπια οικονομική ανάπτυξη. Ωστόσο, η πολιτική ρευστότητα έχει οδηγήσει στην ανεπαρκή αντιμετώπιση των σοβαρών προκλήσεων τόσο σε εθνικό, όσο και σε επίπεδο Ευρωζώνης, με τον κίνδυνο αποβιομηχανοποίησης να προβάλλει ολοένα και πιο απειλητικός. Η δυσχερής δημοσιονομική θέση πολλών χωρών-μελών, που η γήρανση του πληθυσμού την επιβαρύνει περαιτέρω, καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη δυνατότητα στήριξης της οικονομίας μέσω νέας αύξησης των κρατικών δαπανών. Συνεπώς, η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής απομένει ουσιαστικά ο κύριος μηχανισμός στήριξης με τρόπο, όμως, που δεν θα αναζωπυρώσει τις πληθωριστικές πιέσεις. Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω από την πιθανή αύξηση των δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα από τις ΗΠΑ, το υψηλότερο κόστος ενέργειας και την ενδεχόμενη μικρότερη στήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία που αναπόφευκτα θα επηρεάσει και τη στάση της Ευρώπης. Από την άλλη, ενθαρρυντική είναι η ακόμα ισχυρή αγορά εργασίας.

Στην Κίνα, η ισχυρή δέσμη μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας και την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων στην αγορά ακινήτων που ελήφθησαν το τελευταίο διάστημα φαίνεται προς το παρόν να έχει αποτρέψει τη σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης (2024: 5%). Ωστόσο, η επιβολή περαιτέρω δασμών και απαγορεύσεων από πλευράς ΗΠΑ στις κινεζικές εξαγωγές, αλλά και εισαγωγές, αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας, μέσω κυρίως δημοσιονομικής τόνωσης της εσωτερικής κατανάλωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΕΔΩ

Global_Macro_Jan 2025_final

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx