Με επίθεση γοητείας ο Ζάεφ στριμώχνει την Αθήνα

Λυγερού Νεφέλη
18
Με επίθεση γοητείας ο Ζάεφ στριμώχνει την Αθήνα, Νεφέλη Λυγερού

Με μία επίθεση γοητείας και μετριοπάθειας, ο Ζόραν Ζάεφ επιχειρεί να κερδίσει τη μάχη των εντυπώσεων, ώστε να στρέψει τις διεθνείς πιέσεις στην Αθήνα. Επί της ουσίας, όμως, η στάση των Σκοπίων έχει σκληρύνει.

Γράφει η Νεφέλη Λυγερού  - 

Πλησιάζει η “ώρα της αλήθειας” στο μέτωπο του Μακεδονικού, καθώς η διαπραγμάτευση βρίσκεται στην τελική ευθεία. Στο τέλος της εβδομάδας, ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη ελληνική πτήση στα Σκόπια έπειτα από 12 ολόκληρα χρόνια. Όπως είναι γνωστό, θα πετάξει εκεί, έχοντας στα χέρια του το ελληνική σχέδιο του Συμφώνου ο υπουργός Εξωτερικών.

Το κείμενο είναι περίπου 20 σελίδες και έχει ήδη λάβει την έγκριση του πρωθυπουργού. Εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας είχε πυκνές επαφές τις τελευταίες δύο εβδομάδες με τον υπουργό Εξωτερικών, έτσι ώστε στο εξωτερικό να μπορέσει να αποδομήσει την επιχείρηση «γοητείας» των Ευρωπαίων ηγετικών παραγόντων, στην οποία έχει αποδυθεί ο Ζόραν Ζάεφ.

Για το περιεχόμενο του σχεδίου Συμφώνου, μάλιστα, ενημερώθηκε και η Γερμανίδα Καγκελάριος, η οποία άκουσε προσεχτικά τα απαραίτητα βήματα που αυτό περιλαμβάνει. Παρ' όλη την αισιοδοξία των προηγούμενων ημερών, η ασφυκτική πίεση των εταίρων για άμεση συμφωνία, όσο και το μπαράζ συνεντεύξεων του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος μοιάζει να κάνει πίσω από συμφωνηθέντα, έχει αλλάξει το κλίμα. Είναι αξιοσημείωτο ότι το επισήμανε με δημόσια αιχμηρή δήλωσή του ο Νίκος Κοτζιάς.

Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προβληματίζονται για την σκοπιμότητα των επαναλαμβανόμενων δημοσίων αναφορών της σκοπιανής πλευράς σε ζητήματα, τα οποία βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση. Εξ ου και η προαναφερθείσα δήλωση του υπουργού. Μπορεί ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του να επαναλαμβάνει τη βούληση του για επίλυση, αλλά μοιάζει να μην είναι διατεθειμένος να κάνει πίσω στα μεγάλα και ακανθώδη ζητήματα. Αν και ήταν εξαρχής γνωστό ότι δεν ήταν σε θέση να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος, λόγω έλλειψης της αναγκαίας πλειοψηφίας στην Βουλή, η Αθήνα έχει διαμηνύσει ότι δεν υπάρχει συμφωνία χωρίς τέτοια αναθεώρηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, χαρακτήρισε απαραίτητη την αναθεώρηση του Συντάγματος. Το πιθανότερο είναι ότι θα επιχειρήσει να διασφαλιστεί το ίδιο αποτέλεσμα με την ύπαρξη ρήτρας στο διεθνές Σύμφωνο, προκειμένου η συνταγματική αναθεώρηση για το όνομα να μονιμοποιηθεί, χωρίς να μπορεί να αμφισβητηθεί μελλοντικά.

Τα Σκόπια, όμως, βγάζουν έξω από τη συμφωνία και το όνομα της εθνότητας ("Μακεδόνες") και το όνομα της γλώσσας ("μακεδονική"). Στην κοινή γνώμη της γειτονικής χώρας, άλλωστε, έχει εμπεδωθεί σε σημαντικό βαθμό η άποψη ότι η διαπραγμάτευση αφορά μόνο το όνομα του κράτους. Ερωτηθείς σχετικά με την εθνικότητα και τη γλώσσα (ταυτότητα) ο Ζόραν Ζάεφ, σε χθεσινή συνέντευξή του, αναφέρει ότι «δεν υπάρχει συζήτηση για την ταυτότητα (identity)». Πρόσθεσε πως «αυτό σημαίνει όχι για την εθνικότητα (ethnicity). Υπάρχει μία παράγραφος για την υπηκοότητα (citizenship)», αποσαφηνίζοντας ότι «πρόκειται για τη σχέση μεταξύ πολίτη και κράτους, χωρίς να εμπλέκεται το εθνικό συναίσθημα».

Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, φαίνεται δύσκολο να μπορέσει η Αθήνα να αποφύγει κάποια “σαλαμοποίηση” της λύσης, καθώς υπάρχουν ορισμένες πτυχές που μπορεί μεν να συμφωνηθούν, αλλά θα απαιτηθεί σημαντικό χρονικό διάστημα ώσπου να ολοκληρωθούν.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.