9+1 ελληνικές ψευδαισθήσεις για την Τουρκία

9+1 ελληνικές ψευδαισθήσεις για την Τουρκία, Πέτρος Ζαρούνας

Ψευδαίσθηση είναι κατά τη γνώμη μου να πιστεύουμε πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σε θέση από μόνη της να προκαλέσει σημαντικό κόστος στην Τουρκία, όπως κάποια κυπριακά κόμματα διατείνονται. Το δοκιμάσαμε μαζί με την Ελλάδα για 46 χρόνια και αποδείχθηκε ότι είναι ανέφικτο. Οι ισχυρές χώρες επιλέγουν τη διατήρηση των σχέσεων τους με τη πολύ σημαντικότερη γι’ αυτούς Τουρκία αντί της δικής μας φιλίας και συνεργασίας. Εκείνο το 7 προς 10 των ΗΠΑ έλεγε πολλά.

Ψευδαίσθηση αποδείχθηκε και η εκτίμηση τη δεκαετία του ’90 κάποιων αναλυτών ότι η Τουρκία ήταν γίγαντας με πήλινα πόδια που θα κατέρρεε λόγω του Κουρδικού. Τελικά τα πήλινα πόδια του τουρκικού γίγαντα έγιναν ατσάλινα.

Ψευδαίσθηση είναι να θεωρούμε πως η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας εφάπτονται όπως φαίνεται σε κάποιους χάρτες στα ελληνικά ΜΜΕ. Ούτε καν οι στενοί φίλοι μας Αιγύπτιοι αποδέχονται κάτι τέτοιο. Εξ ου και η αδυναμία πλήρους οριοθέτησης των ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι με βάση τα δεδικασμένα στη Μεσόγειο (Libya vs Malta) η επήρεια του Καστελλόριζου στις παρακείμενες θαλάσσιες ζώνες δεν αναμένεται να είναι ίση με εκείνη της εκτεταμένης τουρκικής ακτογραμμής.

Ψευδαίσθηση είναι, επί του παρόντος, η εκτίμηση ότι ο EastMed έχει σοβαρές προοπτικές να κατασκευαστεί τη στιγμή που δεν υπάρχει η επίσημη συμμετοχή της Ιταλίας και απουσιάζουν οι ποσότητες φυσικού αερίου που θα τον κάνουν βιώσιμο, ενώ παράλληλα οι τρέχουσες τιμές φυσικού αερίου δυσκολεύουν την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης. Όλα αυτά τη στιγμή που, έστω και σε μικρότερη έκταση από τη διεκδικούμενη από τη Τουρκία, η τουρκική υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ παρεμβάλλεται στην αναμενόμενη όδευση αυτού του αγωγού.

Ψευδαίσθηση είναι και η θέση ότι με τις τριμερείς συνεργασίες θωρακίζεται η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας ή ακόμα χειρότερα πως το Ισραήλ ή η Αίγυπτος θα πολεμήσουν για μας χωρίς να λάβουν ουσιαστικά ανταλλάγματα αλλά και χωρίς τη δική μας σημαντική αμυντική προπαρασκευή.

Ψευδαίσθηση είναι να υποστηρίζουμε πως η επίλυση του Κυπριακού με μία λύση τύπου Κραν Μοντανά θα τερματίσει τις τουρκικές διεκδικήσεις επί της κυπριακής ΑΟΖ τη στιγμή που η Τουρκία έχει καταθέσει τις γνωστές συντεταγμένες στον ΟΗΕ διεκδικώντας ως δική της και όχι των Τουρκοκυπρίων τη θάλασσα δυτικά του Ακάμα.

Ψευδαισθήσεις και ρεαλιστική αντιμετώπιση

Ψευδαίσθηση είναι η προσδοκία πως η Τουρκία θα αφήσει τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους να συμβιώσουν ελεύθεροι και αυτόνομοι την επομένη της λύσης. Παραγνωρίζει το γεγονός ότι η Τουρκία στο πλαίσιο της ηγεμονικής πολιτικής της Γαλάζιας Πατρίδας που υλοποιεί χρειάζεται τη Κύπρο ως εφαλτήριο για τη προβολή δύναμης στην ευρύτερη περιοχή. Οι υλοποιούμενοι σχεδιασμοί για τη δημιουργία μίας αεροναυτικής βάσης σε Λευκόνοικο και Μπογάζι εντάσσονται σε αυτά τα πλαίσια.

Ψευδαίσθηση είναι η θέση πως η λύση τύπου Κραν Μοντανά ανατρέπει τα τετελεσμένα της εισβολής ή ακόμα βελτιώνει τη παρούσα κατάσταση. Η αποδοχή από τον πρόεδρο Αναστασιάδη της απόδοσης της κυπριακής υπηκοότητας σε 120,000 έποικους σε συνδυασμό με την ανανέωση της βίζας στους 60,000 Τούρκους πολίτες που εργάζονται σήμερα στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου και τις 100,000 Τούρκους φοιτητές που όλοι αυτοί θα προστεθούν στις 120,000 Τουρκοκύπριους θα καταστήσουν τη βόρεια περιοχή της Κύπρου μία οιονεί και σχεδόν αμιγή τουρκική ζώνη.

Το τελευταίο ενισχύεται και από τη πρόνοια του πλαισίου Γκουτέρες για απόδοση στους χρήστες (έποικους και Τουρκοκύπριους) του πρώτου λόγου για τις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων στη βόρεια περιοχή της αυριανής ομοσπονδίας. Χωρίς περιουσίες και εργασία ελάχιστοι Ελληνοκύπριοι θα εγκατασταθούν στη βόρεια περιοχή.

Ψευδαίσθηση αποτελεί η θέση πως το στάτους κβο είναι μία ασφαλής και σταθερή επιλογή. Αυτό έπαψε από καιρό να είναι στατικό λόγω των κλιμακούμενων τουρκικών τετελεσμένων σε ξηρά και θάλασσα.

Ψευδαίσθηση τέλος είναι να νομίζουν κάποιοι στην Αθήνα πως η ανοχή που επιδεικνύει σήμερα η Ελλάδα έναντι των τουρκικών κινήσεων στη Κύπρο θα αποτρέψει ανάλογες τουρκικές κινήσεις κατά της Ελλάδας και των ελληνικών συμφερόντων.

Επιβάλλεται, χωρίς ψευδαισθήσεις της μίας ή της άλλης μορφής, η πολιτική ηγεσία σε Κυπριακή Δημοκρατία και Ελλάδα με τη συμβολή όλων των θεσμικών παραγόντων και των δεξαμενών σκέψης να συνδιαμορφώσουν μία ρεαλιστική εθνική στρατηγική που θα επιτρέψει την αποτελεσματική αντιμετώπιση του τουρκικού αναθεωρητισμού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι