Αδιατάρακτες οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ - Το μήνυμα Πάιτ στην Ουάσινγκτον

Ιγνατίου Μιχάλης
536
Μιχάλης Ιγνατίου

Είναι χωρίς αμφιβολία ένας «αμφιλεγόμενος» (controversial) διπλωμάτης, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, ο οποίος είναι ίσως από τους λίγους που κάνει δηλώσεις για θέματα που αφορούν και την εσωτερική πολιτική πραγματικότητα. Ο Τζέφρι Πάιατ είναι προσεκτικός και προσπαθεί να αποφεύγει να προκαλεί -αν και μερικές φορές δεν συμβαίνει αυτό- επιδιώκει και έχει επαφές με όλους τους χώρους, εκτός του ΚΚΕ που το ίδιο δεν επιθυμεί και τους «ψεκασμένους», και έχει εξελιχθεί σε πρέσβη του ελληνικού τουρισμού, όπου τα καταφέρνει θαυμάσια, και των ελληνικών επενδύσεων, όπου τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα.

Στο θέμα της οικονομικής υποστήριξης, η αμερικανική υπερδύναμη έμεινε πίσω από τη Κίνα και θα πρέπει σύντομα να πάρει αποφάσεις διότι θα το χάσει το παιγνίδι και στην Ελλάδα, με την οποία διατηρεί παραδοσιακούς δεσμούς και στρατηγική συμμαχία. Κατά την καθιερωμένη δεξίωση στον κήπο της πρεσβευτικής οικίας με την ευκαιρία της επετείου της Ημέρας της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, ο κ. Τζέφρι Πάιατ έκανε μία ομιλία που περιείχε πολλά νοήματα. Ήταν και μία διαβεβαίωση ότι η σχέση δεν θα αλλάξει καθόλου με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αποφάσισε να μιλήσει και για τις χθεσινές εκλογές, μία κίνηση που ξένισε μεν, αλλά φαίνεται ότι αποτελούσε και «ξεκαθάρισμα προθέσεων», επειδή έχουν ειπωθεί και ακουστεί πολλά για την υποτιθέμενη σχέση του με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και για την δήθεν σύγκρουσή του με τον πρόεδρο της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη, που είναι πλέον ο νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Η Ελλάδα, είπε, εκλέγει την πρώτη κυβέρνηση της εποχής μετά την κρίση, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητα των δημοκρατικών αξιών και θεσμών της, ακόμη και εν μέσω οικονομικής ύφεσης άνευ προηγουμένης διάρκειας και βάθους.

Διαβεβαίωσε δε, ότι όποιους κι αν επιλέξουν οι Έλληνες πολίτες ως τους επόμενους ηγέτες τους -είναι ήδη ο κ. Μητσοτάκης-, η Αμερική θα παραμείνει πλήρως αφοσιωμένη στην επιτυχία τους. «Τα κράτη μας», τόνισε, «είναι συνδεδεμένα για πάντα με τα κοινά μας δημοκρατικά ιδανικά». Η προηγούμενη αριστερή κυβέρνησης της Ελλάδας, επέλεξε να δέσει περισσότερο στο άρμα της Αμερικής τη χώρα μας, όταν συνειδητοποίησε νωρίς ότι οι φίλοι και εταίροι μας στην Ευρώπη ήταν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την τιμωρία του ελληνικού λαού.

Τον Φεβρουάριο του 2015, ένα μήνα μετά την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα, ο τότε πρόεδρος της Αμερικής Μπάρακ Ομπάμα, έκανε μία ισχυρή παρέμβαση υπέρ των Ελλήνων πολιτών μέσα από το CNN που συγκλόνισε όλους μας. Ήταν τότε φαίνεται που ο πρώην πλέονς πρωθυπουργός ένοιωσε την ανάγκη να στραφεί για βοήθεια προς την Ουάσιγκτον. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Ομπάμα τον διέσωσε από τα «νύχια» των Ευρωπαίων, τον Ιούλιο του 2015, και αποσόβησε την εκδίωξη της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ. Όμως, δεν έδωσε το «κάτι» παραπάνω που περίμενε ο κ. Τσίπρας, με αποτέλεσμα η χώρα μας να ταλαιπωρείται μέχρι και σήμερα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο hellasjournal

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.